Αποκαλυπτική Έκρηξη στον Εξωτερικό Χώρο Από το Άστρο R Aquarii

Αποκαλυπτική Έκρηξη στον Εξωτερικό Χώρο Από το Άστρο R Aquarii

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει καταγράψει εντυπωσιακές εικόνες ενός φαινομένου που οι επιστήμονες αποκαλούν «αστρικό ηφαίστειο». Οι εικόνες απεικονίζουν τις βίαιες εκρήξεις που συμβαίνουν στο άστρο R Aquarii, εκτοξεύοντας ύλη γύρω από αυτό. Ο όρος αστρικό ηφαίστειο χρησιμοποιείται επειδή οι εκτοξεύσεις ύλης μοιάζουν με τις εκρήξεις λάβας που προέρχονται από τη γη.

Το R Aquarii δεν είναι ένα απλό άστρο, αλλά ένα συμβιωτικό μεταβλητό άστρο, που αποτελείται από έναν κόκκινο γίγαντα και έναν λευκό νάνο. Αυτά τα δύο άστρα περιφέρονται γύρω από τον εαυτό τους σε έναν αέναο κοσμικό χορό. Ο κόκκινος γίγαντας παρουσίαζει τις μεταβολές της θερμοκρασίας και της φωτεινότητάς του σε μια περιοδικότητα 390 ημερών, η οποία συμπίπτει με την 44χρονη τροχιακή περίοδο του λευκού νάνου.

Όταν ο λευκός νάνος αρχίζει να προσεγγίζει τον κόκκινο γίγαντα, δημιουργεί μια βαρυτική επίδραση που επιτρέπει την απορρόφηση μέρους του αερίου του γίγαντα, σχηματίζοντας έναν δίσκο γύρω του. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε καταρρεύσεις και εκρήξεις, με αποτέλεσμα την εκτόξευση πίδακων υλικού. Έτσι, ο κύκλος ξεκινά ξανά.

«Αυτό το ξέσπασμα δημιουργεί ισχυρούς πίδακες, οι οποίοι φαίνονται σαν νήματα που εκτοξεύονται από το δυαδικό σύστημα και σχηματίζουν βρόχους και ίχνη, καθώς το πλάσμα αναδύεται σε σχήμα σερπαντίνας. Η ισχύς της έκρηξης προκαλεί το πλάσμα να συστραφεί και να διοχετευθεί προς τα έξω και προς τα πάνω από ισχυρά μαγνητικά πεδία. Αυτή η εκροή μοιάζει να λυγίζει πίσω στον εαυτό της, δημιουργώντας ένα σπειροειδές σχέδιο. Τα νήματα αυτά λάμπουν στο ορατό φως εξαιτίας της ενεργοποίησής τους από την ακτινοβολία που προέρχεται από τα δίδυμα άστρα R Aquarii», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη λειτουργία του Hubble.

Γύρω από το δυαδικό άστρο, υπάρχει ένα νεφέλωμα γνωστό ως Cederblad 211, το οποίο μπορεί να είναι το κατάλοιπο μιας αστρικής έκρηξης σουπερνόβα.

Πηγή: naftemporiki.gr