Μια ομάδα αστρονόμων, υπό την καθοδήγηση του Μίτσελ Στουπ από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, δημοσίευσε μια ανακάλυψη στην επιθεώρηση «Nature» σχετικά με 55 άστρα που απομακρύνονται με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες από το αστρικό σμήνος R136. Το σμήνος αυτό βρίσκεται περίπου 158.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, και φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα μεγαλύτερα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, με μάζα που φτάνει έως και 300 φορές τη μάζα του Ήλιου.
Η ανακάλυψη αυτή είναι μοναδική, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρατηρούν τόσα πολλά αστέρια να δραπετεύουν από ένα ενιαίο σμήνος. Οι δραπέτες αυτοί εκτοξεύτηκαν από το σμήνος τους σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εκατομμυρίων ετών, αναπτύσσοντας ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100.000 χλμ./ώρα, δηλαδή περίπου 80 φορές ταχύτερες από την ταχύτητα του ήχου στη Γη.
Τα συγκεκριμένα άστρα, λόγω του μεγέθους τους, αναμένεται να καταστραφούν με εκρήξεις σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω τους μαύρες τρύπες ή αστέρες νετρονίων. Συμπεριφέρονται σαν κοσμικοί πύραυλοι και, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αναμένεται να εκραγούν σε απόσταση περίπου χιλίων ετών φωτός από το σημείο όπου δημιουργήθηκαν.
Η ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Gaia, το οποίο παρακολουθεί με ακρίβεια τις θέσεις δισεκατομμυρίων άστρων στο Σύμπαν.
Πηγή: naftemporiki.gr