Τέμπη: Η τραγωδία περιπλέκει τα εκλογικά σενάρια – Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών μετά την 9η Απριλίου, που ήταν έως και χθες το κυρίαρχο σενάριο. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι η διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών εξ αιτίας του τριήμερου πένθους, με αποτέλεσμα την αναστολή και του πυκνού νομοθετικού έργου.

Εκφράζονται ωστόσο και απόψεις από κυβερνητικά στελέχη κατά τις οποίες η μετάθεση του χρόνου των εκλογών θα πρέπει να γίνει και για πολιτικούς λόγους.

Η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή αίσθηση είναι ότι από την κυβέρνηση θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε οι κάλπες να στηθούν στις 9 Απριλίου, με ό,τι όμως αυτό συνεπάγεται σε όρους σύντμησης όλων των προθεσμιών. Εφόσον αυτή η άποψη επικρατήσει, η Βουλή αναμένεται ότι θα κλείσει το αργότερο στις 17 Μαρτίου. Αυτό θα σημάνει την απολύτως οριακή τήρηση των συνταγματικών περιθωρίων για τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία είναι κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες.

Κάθε άλλο ενδεχόμενο κρίνεται προς το παρόν ως παράγων περιπλοκής. Αν δηλαδή οι κάλπες στηθούν στο τέλος του Απριλίου (23 ή 30 του μηνός, δεδομένου ότι στις 16 είναι το Πάσχα), η προεξοφλούμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να γίνει στις αρχές Ιουνίου, μέσα δηλαδή στην περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Διαφορετικά, θα πρέπει να μετατεθεί η δεύτερη αναμέτρηση για μετά τα μέσα Ιουνίου, κάτι που όμως θα συνεπάγεται μία πολύ μακρά ενδιάμεση, δεύτερη προεκλογική περίοδο και μία επίσης ασυνήθιστα μακρά θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ένα άλλο υπό εξέταση σενάριο είναι αυτό της μετάθεσης ολόκληρου του εκλογικού προγραμματισμού για τα μέσα ή τα τέλη Μαΐου. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών στις αρχές Ιουλίου, σχεδόν ταυτόχρονα δηλαδή με τη συμπλήρωση των τεσσάρων ετών από τις εκλογές του 2019.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νέα Υόρκη: Εικόνες χάους – Καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες και προβλήματα

Μια ισχυρή καταιγίδα έπληξε τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας...

Ρωσία: Συναυλία για τον έναν χρόνο από την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κόκκινη Πλατεία, στη Μόσχα,...

Ευρώπη: Με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες μπαίνει το φθινόπωρο

Ένα καλοκαίρι χωρίς τέλος φαίνεται να βιώνει η Ευρώπη,...

Ελον Μασκ: Ανάρτηση υπέρ του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD

Ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ παρενέβη σήμερα στη γερμανική πολιτική...