Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα έκδοση 9 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για το NextGenerationEU

Επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης NextGenerationEU.

Πρόκειται για την 9η κοινοπρακτική συναλλαγή στο πλαίσιο του NextGenerationEU και την 4η εντός του 2022. Αποτελούνταν από ένα νέο τριετές ομόλογο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ληξιπρόθεσμο στις 4 Ιουλίου 2025 και 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενός υπάρχοντος 30ετούς ομολόγου που λήγει στις 6 Ιουλίου 2051. Αυτό είναι το πρώτο 3ετές ομόλογο που εκδίδει η Επιτροπή στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης χρηματοδοτικής στρατηγικής της. Με την πώλησή του, η Επιτροπή έχει πλέον καθιερώσει τις εκδόσεις της σε όλο το φάσμα των μακροπρόθεσμων ομολόγων (3 έως 30 έτη).

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Οι συναλλαγές προσέλκυσαν πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Το 30ετές ομόλογο υπερκαλύφθηκε πάνω από 16 φορές με προσφορές που ξεπέρασαν τα 48 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη εγγραφή μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του του NextGenerationEU.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται για τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης, χρηματοδοτώντας τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων.

Δήλωση Γιοχάνες Χαν

«Η ομαλή εκτέλεση της σημερινής συμφωνίας αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ισχύος της ΕΕ ως εκδότη, ακόμη και σε ασταθείς αγορές», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν. «Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες της ΕΕ, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Με τη σημερινή συμφωνία, η Επιτροπή έχει ως τώρα εκδώσει 111 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, εκ των οποίων 23 δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινα ομόλογα NextGenerationEU. Η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 40 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU από τον Ιανουάριο του 2022, ή το 80% του στόχου χρηματοδότησης των 50 δισ. ευρώ του προγράμματος για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Έως 800 δισ. ευρώ

Το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο που αποφέρει έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού και την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης. Για να χρηματοδοτήσει το NextGenerationEU, η Επιτροπή θα δανειστεί έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου σε τρέχουσες τιμές στις κεφαλαιαγορές μέχρι το τέλος του 2026. Από το σύνολο αυτό, έως και 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον 83,1 δισ. ευρώ θα στηρίξουν βασικά προγράμματα της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κ. Σκανδαλίδης στο ΒΗΜΑ: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό...

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 4 νεκροί από ανεμοστρόβιλο σε Αρκανσο και Ιλινόι

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε χθες με μανία την πολιτεία...

1η Απριλίου 1955: Ο ξεσηκωμός της Κύπρου – Η πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ

Έμοιαζε σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ποιος αλήθεια θα μπορούσε να...

Δώρο Πάσχα: Πότε και ποιοι θα το λάβουν

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών...

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: «Τιτανομαχία» με φόντο τον τίτλο του Κυπελλούχου

Και τώρα οι δύο τους…Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κοντράρονται απόψε...