Ταμείο Ανάκαμψης : 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 – Πού θα πάνε, πότε θα είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο 

Την πρόβλεψη για απορρόφηση 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,1%, ανέφερε ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  στο συνέδριο του Economist, μιλώντας για προκαταβολή  10% κάτι που ισοδυναμεί με πόρους αξίας άνω του 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν καταθέσει το προσχέδιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση με την Κομισιόν βρίσκεται συνεχώς σε συζητήσεις για τα επιμέρους στοιχεία του σχεδίου, με τα σχόλια των Βρυξελλών να είναι θετικά, ενώ το τελικό σχέδιο αναμένεται σε δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, παρά τις δύσκολες συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και μεθοδικά αντιμετωπίζει επίσης τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης  και παράλληλα δουλεύουμε για την ανάκαμψη της οικονομίας, με συνδυασμό τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις μέσω και του Ταμείου.

Πράσινη ανάπτυξη

Στους άξονες που περιέγραψε είναι η πράσινη ανάπτυξη με παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, τις ψηφιακές αναβάθμιση με έμφαση στην 5G τεχνολογία, στήριξη της κοινωνικής συνοχής, την αναβάθμιση της υγείας, της εκπαίδευσης και οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Έδωσε έμφαση  για επενδύσεις στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιοποίησης με τις δράσεις για απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή αναβάθμιση να είναι σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τον υπουργό το σχέδιο που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση είναι   «ρεαλιστικό» και πρόσθεσε πως υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή για την  τελική εκδοχή που εκτιμάται να είναι  έτοιμη τους επόμενους δύο μήνες.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο για την ανάκαμψη αλλά και ένα στρατηγικό σχέδιο παραγωγικότητας, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα. Οσο αφορά τους  άξονες έκανε λόγο για αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, βελτίωση της φορολογικής διοίκηση, του επενδυτικού περιβάλλοντος,  ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση, την  πράσινη ανάπτυξή και την προώθηση των εξαγωγών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δένδιας – Συνάντηση με τον Αλγερινό ΥΠΕΞ με θέμα τη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση με τον...

«Πάρτι» του Τσιμίκα και πρόκριση της Λίβερπουλ (3-0)

Έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κώστα Τσιμίκα που είχε...