Τα «βερελάκια», τα «λιαπάκια» και οι συνδικαλιστές

Αν προστεθεί σε όλες τις παθογένειες του σιδηρόδρομου και ο ρόλος ορισμένων εργαζομένων και συνδικαλιστών, οι οποίοι απομυζούσαν τον σιδηρόδρομο, η εικόνα της παρακμής ολοκληρώνεται. Κατά καιρούς ξηλώθηκαν παραεταιρείες και κυκλώματα, αλλά το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι συνδικαλιστές βρίσκονται στις θέσεις τους περισσότερα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και διοικήσεις, αλλά σπανίως έπαιξαν εποικοδομητικό ρόλο. Τώρα κάποιοι αντιδικούν με τον κ. Γεραπετρίτη για το αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Το ζήτημα είναι σημαντικό, αλλά κανένας δεν αντέδρασε όταν καταργούνταν ασφαλιστικές δικλίδες από το σύστημα έπειτα από παρεμβάσεις του προέδρου του Σωματείου Μηχανοδηγών, Κώστα Γενηδούνια.

Ο κ. Γενηδούνιας μπήκε στον ΟΣΕ επί υπουργίας Βερελή. Ανήκε στα λεγόμενα «βερελάκια», όπως ονομάζονται στον κύκλο των σιδηροδρομικών, για να τους ξεχωρίζουν από τα «λιαπάκια» που μπήκαν επί Λιάπη. Τη μνημονιακή περίοδο οι πρώτοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι στους ΑΝΕΛ. Ο κ. Γενηδούνιας δεν διέπρεψε ως μηχανοδηγός, συνάδελφοί του διηγούνται ότι ασχολούνταν περισσότερο με το τάμπλετ του από όπου έκανε αναρτήσεις στο blog των μηχανοδηγών. Ως συνδικαλιστής όμως έφτασε στο απόγειο, ιδίως την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του.

Λέγεται ότι επηρέαζε καθοριστικά τον κ. Σπίρτζη, καθώς έγινε ο μοναδικός συνομιλητής του για τα θέματα του σιδηροδρόμου. Συνέβαλε στο να καταργηθούν ο διευθυντής Ασφαλείας και ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας. Τέλος, έκανε «κλειστό» επάγγελμα τους μηχανοδηγούς με τις ευλογίες της ΡΑΣ, επικεφαλής της οποίας είναι η Ιωάννα Τσαπαριού, του ευρύτερου κύκλου του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γενηδούνιας έστειλε τα εξώδικα που επισήμαιναν τις ελλείψεις στο δίκτυο και προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο ατυχήματος επί υπουργίας Κώστα Καραμανλή. Πριν ήταν όλα καλώς καμωμένα, π.χ. όταν διαλυόταν το Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλοφορίας. Το μεγάλο στοίχημα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη είναι πώς θα αποκτήσει η Ελλάδα σύγχρονο και αξιόπιστο σιδηρόδρομο.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τζέρεμι Κόρμπιν: Το Εργατικό κόμμα τον απέκλεισε από τις εκλογές

Αποκλείστηκε από υποψήφιος στις επόμενες εκλογές από το κόμμα...

Σκωτία: Νέος πρωθυπουργός της χώρας και επίσημα ο Χάμζα Γιούσαφ

Ο νέος ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού, αυτονομιστικού Σκωτικού Εθνικού Κόμματος...

Λαγονήσι: Κοντά στα ίχνη του δράστη η αστυνομία – Στο στόχαστρο των Αρχών ένα μαύρο τζιπ

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση στο Λαγονήσι, όπου άγνωστος πυροβόλησε...

Ιταλία: Στο νοσοκομείο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου εισήχθη ο Ιταλός...