Τα βαρίδια που κρατούν καθηλωμένη την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

H οριστική λύση του χωροταξικού ζητήματος με τη διευθέτηση των οργανωμένων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, των λεγομένων ΠΟΑΥ και η χρηματοδοτική ενίσχυση από Ευρωπαϊκούς πόρους αποτελούν τα μείζονα προβλήματα για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) πρέπει να επισπευθεί η σύσταση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ώστε να ξαναρχίσει η ολοκληρωμένη εξέταση των μελετών ΠΟΑΥ.

Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΝ, ώστε να επιταχυνθεί η επεξεργασία των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων και η προώθησή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων ΠΟΑΥ από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Οπως επισημαίνει η ΕΛΟΠΥ, η απαραίτητη, αναλυτική σχετική προεργασία έχει γίνει σε συνεργασία και επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ενώ η υπάρχει και η πολιτική βούληση, εκφρασμένη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Σχετικά με τη χρηματοδοτική ενίσχυση, η ΕΛΟΠΥ υποστηρίζει πως παρά την πανδημία οι εταιρείες-μέλη της εξακολουθούν να λειτουργούν απρόσκοπτα, χάρη στις υποδομές και στις διαδικασίες τους, προσηλωμένες στο επιχειρηματικό τους όραμα. Όμως, η προσπάθεια αυτή χρειάζεται και την απαραίτητη υποστήριξη.

Το βασικό διαθέσιμο εργαλείο ενίσχυσης προς αυτή την κατεύθυνση, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2014-2020, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα ούτως ή άλλως, ενώ ταυτόχρονα οι πόροι του δεν αξιοποιήθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστον για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου από τις συνέπειες της πανδημίας. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό, με βάση τη σχετική ευελιξία που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες της Ε.Ε.

«Είναι ως εκ τούτου απαραίτητο να εκδοθούν άμεσα προσκλήσεις για υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων υδατοκαλλιέργειας και, εξίσου άμεσα, να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις του κλάδου το δικαιούνται στα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Είναι εκτός λογικής, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, να υπάρχουν εργαλεία και πόροι οι οποίοι, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, να παραμένουν εντελώς αναξιοποίητοι», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛΟΠΥ.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, σχολίασε τα εξής: «O κλάδος μας, ο δεύτερος σε συνολική αξία εξαγωγών στην πατρίδα μας, με δεδομένες την τεχνογνωσία και τη διεθνή του αναγνώριση, έχει ακόμα πολλά περιθώρια εξέλιξης – παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Και είναι τώρα η στιγμή να γίνουν εκείνα τα θεσμικά και ενισχυτικά βήματα που θα του επιτρέψουν όχι απλά να θωρακιστεί, αλλά πραγματικά να απογειωθεί, αναπτυσσόμενος με τρόπο βιώσιμο, απολύτως φιλικό με το περιβάλλον και συμβατό με τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Οι καθυστερήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της χωροταξίας και της χρηματοδοτικής ενίσχυσης μάς ανησυχούν έντονα και είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας ώστε να υπάρξουν άμεσες λύσεις, με δεδομένη την πολιτική βούληση που έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νομοσχέδιο ΕΣΥ: Αντιδράσεις στη Βουλή – Απέσυρε ρύθμιση ο Γεωργιάδης

Αποσύρθηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η ρύθμιση...

Euroleague: Τα ζευγάρια των playoffs – Ο δρόμος μέχρι τον τελικό

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ολοκλήρωσαν με νίκες την κανονική περίοδο...

Μπάιντεν για πιθανή επίθεση Ιράν: «Θα στηρίξουμε το Ισραήλ με κάθε τρόπο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει...