ΣΥΡΙΖΑ : Τέσσερα μέλη του Π.Σ. υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης

Υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης και της ανάγκης σύγκλισης των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς τάσσονται τέσσερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οι Σπύρος Δανέλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου.

Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή κατέθεσαν κείμενο συμβολής στη διαμόρφωση της απόφασης του κομματικού οργάνου με έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευρύτατου προοδευτικού κοινωνικού μπλοκ που θα σταθεί απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης.

Το βασικό όμως στίγμα της πρότασής τους που δεν σχετίζεται με τις επικείμενες εκλογές νομαρχιακών επιτροπών και το ενδοκομματικό αλισβερίσι μηχανισμών για τη νομή της κομματικής εξουσίας, είναι η ανάγκη ανάδειξης μιας συνολικής εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Νέα σελίδα με ΚΙΝΑΛ

Το σημείο όμως που έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία είναι η επισήμανσή τους, ότι οι πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιτάσσουν στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα στις μεταξύ του σχέσεις.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η πρότασή τους αφορά όσες δυνάμεις θέλουν να δεσμευτούν σε ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση και υπογραμμίζουν πως αυτή θα πρέπει να απευθυνθεί στους οργανωμένους φορείς της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας.

Το μοντέλο Ισπανίας και Πορτογαλίας

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κυβερνητικό μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ οι συγγραφείς του κειμένου, υποστηρίζουν ότι «το παρελθόν το οποίο δίχασε την ευρύτερη προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο εμπόδιο και πρόσχημα για την αναβολή της προγραμματικής σύγκλισης των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου».

Το κείμενο που έχει σαφές περιεχόμενο και ουσιαστική πρόταση το είδαν με θετική ματιά και επισημάνθηκε αυτό στην συνεδρίαση, στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης. Οι προεδρικοί που είναι «μουδιασμένοι» τελευταία μετά και τις διαφοροποιήσεις στην ευρύτερη ομάδα, είχαν μια ουδέτερη στάση, με τον Γιάννη Μπαλάφα όμως να στέκεται με θετικό τρόπο στο κείμενο.

 

Αναλυτικά το κείμενο παρέμβασης των τεσσάρων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου

 

Η ΝΔ  με τον εκλογικό χαρακτήρα που προσέδωσε στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό επιβεβαίωσε την πρόθεση της να αναζητήσει παράθυρο ευκαιρίας για να κάνει το 2021 έτος εκλογών. Ελπίζει ότι θα βρεί το μαζικό κίνημα σε δύσκολη θέση λόγω των συνθηκών της πανδημίας και τις προοδευτικές δυνάμεις κατακερματισμένες και ανέτοιμες. Πιστεύει επίσης στην αντοχή του αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου για το οποίο εργάζεται ακατάπαυστα η πλειοψηφία των ελεγχόμενων και προκλητικά οικονομικά τροφοδοτούμενων ΜΜΕ.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει απάντηση με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που φιλοδοξεί να αποτελεί συμβολή για μια νικηφόρα αντεπίθεση όλων των δυνάμεων οι οποίες διαφωνούν εμπράκτως με την νεοφιλελεύθερη ατζέντα και συνειδητοποιούν τους κινδύνους για τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας που διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνει ένα νέο τοπίο παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή και πρωτόγνωρη κατάσταση έννοιες που η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία ωθούσε στο περιθώριο όπως το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η διεθνής συνεργασία επανήλθαν στο προσκήνιο και είναι οι χειρολαβές από τις οποίες κρατήθηκαν κοινωνίες και κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ που μαζί με άλλες δυνάμεις διαφήμιζε την υπεροχή του ιδιωτικού, του ατομισμού και των νεοφιλελεύθερων δογμάτων παντού – και στην υγεία- βρίσκεται σε δύσκολη και συνεχώς επιδεινούμενη θέση.

Ο συνδυασμός ιδεοληψίας και ανικανότητας παράγει σωρευτικά αρνητικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς . Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κατάσταση για να προωθήσει το αντιμεταρρυθμιστικό της έργο . Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε κοινή δράση, μέσα στην Βουλή και έξω από αυτήν, για την προστασία και εκσυγχρονισμό του  δημόσιου συστήματος υγείας, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ,των αδύναμων στρωμάτων,  των εργασιακών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών.

 Η κοινή δράση στα συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση, γενικότερα στο μαζικό κίνημα θα αποτελέσει βάση εκκίνησης , ενότητας και αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η κοινή στάση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην δίκη της Χρυσής Αυγής, η κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, μέρα 25 για το Πολυτεχνείο αποτελούν ad hoc σημαντικές πρωτοβουλίες που μπορούν να επεκταθούν σε άλλα ζητήματα με την συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

 Αυτή η κατά βάση αμυντικού χαρακτήρα αντίδραση είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής. Χρειαζόμαστε μια συνολική εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που προυποθέτει την συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Από τις χρήσιμες γενικές εκφωνήσεις για την Προοδευτική διακυβέρνηση να προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει όσες δυνάμεις θέλουν να δεσμευτούν σε ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση.

Προσκλητήριο δυνάμεων

 Αυτό το προσκλητήριο περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας όπως έχουν διαμορφωθεί και αυτοπροσδιορίζονται στην χώρα μας. Όπως στην  περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έτσι και στην χώρα μας υπάρχει πεδίο προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή η προοδευτική συμπαράταξη δεν θα αθροίσει απλώς δυνάμεις αλλά θα δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφική δυναμική. Θα  στηρίζεται σε στέρεη προγραμματική βάση και θα είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των αναγκών του παρόντος και του μέλλοντος.

Το παρελθόν το οποίο δίχασε την ευρύτερη προοδευτική παράταξη δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας αλλά δεν μπορεί και να αποτελεί μόνιμο εμπόδιο και πρόσχημα για την αναβολή της συνάντησης των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου. Όλα μπορούν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης να συζητηθούν και να υπάρξει γόνιμος αναστοχασμός και όπου χρειάζεται και αυτοκριτική αντιμετώπιση.

Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, θα παραμείνουν διαφορές στην κριτική αποτίμηση του παρελθόντος. Αλλά δεν ξεχνάμε το επιβεβαιωμένο στην πράξη αξίωμα ότι χωρίς ένα ποσοστό λήθης δεν υπάρχει πολιτική συμμαχιών. Η αντιπαράθεση  στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα της δεξιάς και η  ανάπτυξη αριστερής πολιτικής στο αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελούν επαρκή αφετηριακή βάση για την αναζήτηση κοινού προγραμματικού πλαισίου.

Σε αυτό το πλαίσιο και αυτή την προοπτική  η λογική των πραγμάτων και των αριθμών επιτάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα. στις μεταξύ τους σχέσεις. Δεσμευόμαστε να πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση ώστε να υλοποιηθεί η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

«Πρέπει να δίνεις πάντα το 100%»

«Με συγχωρείς. Θα καθυστερήσω ίσως πέντε λεπτά στο ραντεβού...

Η πολιτική σε δεύτερη μοίρα

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» είχε αναφέρει σε κάποια φάση...

Ξεκλειδώνει υπεραξίες για τους μετόχους με ροές 6 δισ. ευρώ

Πλημμύρες στη Νέα Υόρκη – «Νέα κανονικότητα» λόγω...

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα, κοντά στο Kοινοβούλιο

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε...

Κέρδη με ουρά γιατους «Μίδες» του τένις

Πλημμύρες στη Νέα Υόρκη – «Νέα κανονικότητα» λόγω...