ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ελπίζει να ξαναστήσει τα πεσμένα κομμάτια του κόμματος – Οι τέσσερις άξονες ανασυγκρότησης

Να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση που υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης, φιλοδοξώντας να αφήσει πίσω τα όσα έγιναν τους τελευταίους δυόμισι μήνες από την ημέρα που κέρδισε την ηγεσία του κόμματος. Και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, μόλις σε εννέα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε το 68% της κοινοβουλευτικής του δύναμης: από 149 βουλευτές, μετά είχε 145, μετά 86, μετά 71 και έφτασε να έχει 47 μέχρι την εκλογή του. Ακολούθησαν και οι αποχωρήσεις των 11 για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα στους 36 και να βρίσκεται πίσω πλέον από το ΠαΣοΚ στις μετρήσεις, μια κατάσταση που αρχίζει να παγιώνεται σε όλες τις έρευνες.

«Απόσταση από τις κοινωνικές μεταβολές»

«Σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μια απόσταση πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών» είναι η άποψη του Στ. Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξέρει ότι αυτή την κατάσταση πρέπει να ανατρέψει σε μια χρονική στιγμή που πιέζεται από τα γεγονότα μετά και την αποχώρηση των 11 βουλευτών και τη δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που εκ των πραγμάτων θα βρεθούν απέναντι.

Πώς θα ξεπεράσει αυτή την κατάσταση; Το κλασικό ρητό είναι με φυγή προς τα εμπρός. Σε ρητορικό επίπεδο είναι καλό, αλλά χρειάζεται πολύ σοβαρή, μεθοδική και οργανωμένη δουλειά για να αλλάξει το κλίμα. Αυτό δείχνει να το κατανοεί, καθώς θεωρεί ότι η λύση είναι ένα ανοιχτό, αποδοτικό, κοινωνικό κόμμα, που δεν θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό.

Ηδη στη φρασεολογία του βάζει όρους όπως «Αριστερά της ευθύνης», η «πατριωτική Αριστερά», η «σύγχρονη Αριστερά», η «κυβερνητική Αριστερά» και δείχνει διάθεση σύνθεσης και ομοιογένειας του κόμματος με το στελεχιακό δυναμικό που υπάρχει.

Η επένδυση σε «τράπεζα στελεχών»

Την ίδια στιγμή θα ανοιχτεί το επόμενο διάστημα σε πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ ή σε όσα δεν είχαν αξιοποιηθεί ή δεν τους είχε κάνει κανείς κρούση τα προηγούμενα χρόνια και έχουν διάθεση να προσφέρουν. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί, αλλά τώρα υπάρχει διάθεση να γίνει λειτουργική, μια βάση δεδομένων με στελέχη, δηλαδή μια «τράπεζα στελεχών» με «βαριά βιογραφικά».

Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να κάνει πράξη την ανανέωση και να φέρει κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να αντιμετωπίσει και επί της ουσίας την πραγματική και όχι επικοινωνιακή «αιμορραγία» στελεχών υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου και στιβαρής ιδεολογικής συγκρότησης.

Στο «παιχνίδι» θέλει να βάλει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με πιο ενεργό ρόλο των βουλευτών, τους οποίους συνάντησε στα μέσα της εβδομάδας για ποτό και φαγητό, μια κίνηση που έγινε στο πλαίσιο της σύσφιγξης των σχέσεων, καθώς ο ίδιος δεν είναι καθημερινά στο Κοινοβούλιο.

Ανασυγκρότηση και περιοδείες

Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στην ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού και θα ξεκινήσει και ο ίδιος μεγάλο κύκλο περιοδειών, όπως θα κάνουν και κεντρικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ειδικά σε νομούς όπου πλέον, μετά και τις αποχωρήσεις, το κόμμα δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Μια άλλη κίνηση του Στ. Κασσελάκη για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση στελεχών είναι η μετατροπή της Πολιτικής Γραμματείας σε άτυπο πολιτικό κέντρο που θα συζητεί τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις. Αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη για να μπουν στο παιχνίδι και κεντρικά στελέχη που θεωρούν πως είναι παραγκωνισμένα.

Η έμφαση θα δοθεί από τον Στ. Κασσελάκη και το κόμμα σε τέσσερις κεντρικούς άξονες:

  1. Φορολογική δικαιοσύνη: Με την πρόταση για ένα απλό, κατανοητό και σταθερό φορολογικό σύστημα, δηλαδή με έσοδα – έξοδα, έναν μόνο συντελεστή, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος, χωρίς τεκμαρτό και χωρίς τριετίες.
  2. Διαβίωση του πολίτη: Πραγματική αύξηση των μισθών στο Δημόσιο και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως μείωση του ΦΠΑ.
  3. Ασφάλεια του πολίτη: Στήριξη της Αστυνομίας για διασφάλιση της ασφάλειας κάθε γειτονιάς. Ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής.
  4. Στεγαστική πολιτική: Θα ετοιμαστεί μια ρηξικέλευθη, παρεμβατική πρόταση για τη στέγαση για τα επόμενα, όπως λέει, 50 χρόνια.

Οι θέσεις για τα ελληνοτουρκικά

Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του Στ. Κασσελάκη μετά και την πρόσφατη και σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τα ελληνοτουρκικά. Προχθές συναντήθηκε, συνοδευόμενος από τη βουλευτή και τομεάρχη Εξωτερικών Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, εν όψει της έλευσης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η γραμμή είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – πάντα στο πλαίσιο και της κατεύθυνσης που είχε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων. Οι κόκκινες γραμμές; Καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση ΑΟΖ πριν από τη Χάγη. Προσφυγή στη Χάγη μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η γραμμή της ομάδας των «11»

Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Εφη Αχτσιόγλου. Μετά τα αυριανά «αποκαλυπτήρια» του ονόματος της νέας ΚΟ, θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική και αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα, όπως λένε.

Τα «βαφτίσια» της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συμμετέχουν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνουν αύριο Δευτέρα, στις επτά το απόγευμα στο Σεράφειο επί της οδού Πειραιώς. Τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού φορέα και οι βασικές του πολιτικές κατευθύνσεις, όπως λέει και η Εφη Αχτσιόγλου, θα εστιάζουν στην κλιματική κρίση, στην εργασία στη νέα εποχή, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και στη λειτουργία του κράτους. «Για να εκφράσουμε με ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό τρόπο ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς» τονίζει.

Η νέα ΚΟ συγκροτήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και συμμετέχουν οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν: Σία Αναγνωστόπουλου, Εφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης. Πρόεδρος της ΚΟ θα είναι ο Αλ. Χαρίτσης. Ο ίδιος δήλωσε: «Εκανα μια επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί για να δώσω τις πολιτικές μάχες απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος και γραμματέας της ΚΟ η Πέτη Πέρκα.

Μετά τα αυριανά «αποκαλυπτήρια» του ονόματος, θα υπάρξει σειρά δημοσίων εκδηλώσεων, ενώ στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα, όπως λένε. Τις έδρες δεν τις επιστρέφουν, παρά και τη δημόσια αναφορά του Στ. Κασσελάκη την περασμένη Πέμπτη στην ΚΟ και επιμένουν πως η αποχώρησή τους έγινε για πολιτικούς λόγους. Το παράδοξο θα είναι ότι εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν στο Κοινοβούλιο και εκτός να συγκρουστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η γραμμή όμως δόθηκε (κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου) από την Εφη Αχτσιόγλου και έχει σημασία: «Εμείς, όπως και χιλιάδες στελέχη και μέλη που αποχωρούν αυτό το διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε μια επιλογή συνείδησης που εδράζεται σε σοβαρούς πολιτικούς λόγους, αλλά και λόγους πολιτικού ύφους και ήθους που χαρακτηρίζουν τη νέα ηγεσία. Για εμάς τίποτε από αυτά δεν είναι πια υπερασπίσιμο». Ειδικά η τελευταία φράση λέει πολλά, ειδικά σε μια περίοδο που πολλοί από όσους αποχώρησαν έχουν συνομιλήσει με τον Αλ. Τσίπρα που πήγε την περασμένη Πέμπτη στην ΚΟ να ακούσει τον Στ. Κασσελάκη μετά τη διάσπαση, και (όπως λένε οι γνωρίζοντες) τους αντιμετωπίζει πλέον ως στελέχη άλλου κόμματος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι προεδρικοί επί προεδρίας Αλ. Τσίπρα, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης κ.ά. θα προσπαθούν να έχουν εντός πλαισίου τον κ. Κασσελάκη, υπενθυμίζοντας τόσο καταστατικές αρχές όσο και αποφάσεις πολιτικές συνεδρίων και όχι μόνο, αλλά και την ιστορία του χώρου.

Σε αυτό το κλίμα έχουν ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του Γιάννη Δραγασάκη, του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, που έχει συνομιλήσει με όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις τελευταίες ημέρες. Εν μέσω σεναρίων για πιθανή αποχώρησή του από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, δεν παύει να δηλώνει ανήσυχος, προβληματισμένος και να τονίζει την ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου με ό,τι αυτό σημαίνει.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...