ΣΥΡΙΖΑ: Νέα αρχή επιχειρεί ο Τσίπρας – Οι συσχετισμοί στην ΚΕ, τα νέα μέλη, το στοίχημα

Να κάνει νέα αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες, με βασικό «όπλο» την μεγάλη ανανέωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, αλλά και την επανεκλογή του απευθείας από τα μέλη του κόμματος.

Η εσωκομματική εκλογική διαδικασία των προηγούμενων ημερών ήταν για τον πρώην Πρωθυπουργό ο πρώτος και βασικός σταθμός στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί σημαντικό ρήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει και η προοπτική της ανατροπής.

Το στοίχημα Τσίπρα

Το μείζον όμως θέμα για τον Αλ. Τσίπρα είναι να αναπτύξει δυναμική η αξιωματική αντιπολίτευση και να…ξεβαλτώσει από τα σημερινά δημοσκοπικά νούμερα. Και αυτό διότι αν και υπάσχει σημαντική φθορά της κυβέρνησης το κόμμα δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει αυτή την αρνητική εικόνα για το κυβερνών κόμμα.

Σε μια περίοδο που το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής ανασυντάσσεται σε όλα τα επίπεδα υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη και επιχειρεί τον επαναπατρισμό κεντροαριστερών ψηφοφόρων, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα θα συναντήσει αναμφίβολα εμπόδια.

Άρα το στοίχημα για τον ίδιο είναι να μπορέσει να βελτιώσει και την εικόνα του και τη δημοφιλία του στο ευρύτερο ακροατήριο και να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς υπέρ του και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που δέχεται και πίεση από το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ο Αλ. Τσίπρας μετά την επανεκλογή του και με πολιτικό «εργαλείο» τις 172.000 χιλιάδες μέλη (152.000 ψήφισαν και τα νέα μέλη είναι 110.000) θα προσπαθήσει να αλλάξει σελίδα στο κόμμα. Βέβαια μένει να φανεί πόσοι από αυτούς που συμμετείχαν στις εκλογές θα είναι πραγματικά μέλη ή θα μείνουν με τον χαρακτηρισμό «ψηφοφόροι – μέλη μιας χρήσης».

«Και τι κάνουμε με αυτά τα χιλιάδες μέλη»

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση στο στενό προεδρικό επιτελείο στη λογική «και τι κάνουμε με αυτά τα χιλιάδες μέλη», καθώς ο προβληματισμός είναι πως αυτοί οι άνθρωποι με διάφορους τρόπους πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν.

Σε αυτό το κλίμα έμπειρα στελέχη με μακρά κομματική διαδρομή, επιμένουν ότι δεν είναι τόσο εύκολη η διαχείριση τόσων χιλιάδων μελών από ένα κόμμα που είχε συνηθίσει σε άλλες διαδικασίες και μάλιστα πιο «κλειστές».

Επί του πολιτικού προτάγματος, ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί και το έλεγε όλες τις προηγούμενες ημέρες σε συνομιλητές του, ότι από την διαδικασία της προπερασμένης Κυριακής έλαβε εντολή μετασχηματισμού του κόμματος. Μένει αυτό να αποδειχθεί ένα και πως θα γίνει και σε τι βάθος ή θα υπάρξουν μόνο επιφανειακές κινήσεις. Κάθε αυτό διότι από την εκλογική ήττα του 2019 πέρασαν τρία περίπου χρόνια και ο μετασχηματισμός είχε μείνει επί της ουσίας στα χαρτιά και στις διακηρύξεις.

Πάντως, ο ίδιος πλέον –και αυτό ακούγεται από όλες τις πλευρές παρά τις επιμέρους διαφωνίες- έχει την πλήρη ελευθερία των κινήσεων και δύναται να κινηθεί χωρίς να έχει κατά νου τις εσωκομματικές ισορροπίες και τους συμβιβασμούς.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. κατά πόσο ο ίδιος θα μπορέσει να δημιουργήσει μια νέα ηγετική ομάδα, ικανή να αλλάξει προς το καλύτερο την δημόσια εικόνα του κόμματος και εάν στο προγραμματικό πεδίο κινηθεί με διαφορετικό ύφος και τόνο, δίνοντας την αίσθηση στην κοινωνία πως οι προτάσεις που καταθέτει είναι και ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

Ένα άλλο ζήτημα που συζητείται έντονα στο εσωτερικό του κόμματος είναι η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού που θα οριοθετήσει και το πλαίσιο που θα κινηθεί ο Αλ. Τσίπρας και το κόμμα καθώς πολλές φορές δίνει την εικόνα του αυτοσχεδιασμού.

Όλα θα κριθούν στην πορεία, αν και ο Αλ. Τσίπρας επιμένει ότι το κόμμα είναι πλέον πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό, ενώ ενισχύθηκε σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες με μέλη, όπως στους αγρότες, στους μικρομεσαίους, στη νέα γενιά, κα.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα αυτών των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρική ομάδα ήταν η προετοιμασία που έγινε για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών, καθώς θεωρούν ότι χώρα εισέρχεται σε de facto προεκλογική περίοδο και γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις περιοδείες και τις ομιλίες.

Οι συσχετισμοί στο κόμμα

Το άλλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την σχέση προεδρικών και Ομπρέλας και κατά πόσο θα διατηρηθεί το ψυχροπολεμικό κλίμα των τελευταίων μηνών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παρασκηνιακή συζήτηση για τα ποσοστά συμμετοχής και της Ομπρέλας στο Πολιτικό Συμβούλιο. Οι προεδρικοί προφανώς έχουν το πάνω χέρι με την κυριαρχία τους στη νέα Κεντρική Επιτροπή, αλλά δεν μπορούν και να κινηθούν με την λογική της πολιτικής εσωκομματικής επικυριαρχίας καθώς μια τέτοια απόφαση θα πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Άρα και ο Αλ. Τσίπρας θέλει να διατηρηθούν ως ένα βαθμό οι ισορροπίες ως προς τη συμμετοχή αλλά από εδώ και πέρα δεν έχει το άλλοθι για αντιδράσεις των μελών της Ομπρέλας σε αποφάσεις του στρατηγικού χαρακτήρα.

Στο ζήτημα που αφορά τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ περί του ποιος ή ποια θα είναι ο ή η γραμματέας του κόμματος, αυτή τη στιγμή υπάρχει θολό τοπίο. Πολλά άλλαξαν από τα όσα είχαν συζητηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο προ καιρού και στην παρούσα φάση είναι πιθανότερο – με την προοπτική των βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο- το σενάριο να παραμείνει γραμματέας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νάσος Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση επιλέγει να λεηλατεί την κοινωνική πλειοψηφία»

Για «παθητική στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στο παζάρι...

Γιάννης Μπέζος: «Η ζωή υπερέχει της τέχνης»

Το ραντεβού μας με τον Γιάννη Μπέζο δίνεται στις...

Κατεχόμενα: Το 80,9% υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Το 80,9% των Τουρκοκυπρίων επιθυμούν όπως επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις...