ΣΥΡΙΖΑ : Καθολικό lockdown, καθολική αποτυχία

Για ομολογία ολοκληρωτικής αποτυχίας από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (Π.Σ.) και την κατηγορεί ότι αλλάζει άποψη ανά δεύτερη μέρα, ενώ κατέθεσε και 13 προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.

«Ανά μία ημέρα αναιρούνται τα ίδια τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού από τα νέα μέτρα που αναγκάζεται να φέρνει άρον – άρον» τονίζουν από την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας μόλις την περασμένη Παρασκευή προειδοποιούσε πως το δήθεν «σχέδιο ενός μήνα» που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα.

«Πέρασαν μόλις τέσσερις μέρες. Αντί να λειτουργήσει προληπτικά η κυβέρνηση και αφού έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, με την αρχή να γίνεται από το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού και εν συνεχεία τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε ΜΜΜ, σχολεία και μαζικούς χώρους εργασίας, ξαναβάζουν λουκέτο στη χώρα με περιοριστικά μέτρα και lockdown», λένε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Και αυτό γίνεται, όπως διευκρινίζουν, χωρίς την αυτονόητη οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, γιατί –κατά τους ίδιους- «στάθηκαν ανίκανοι να δράσουν προληπτικά και να προετοιμάσουν επί 8 μήνες το ΕΣΥ, το οποίο ήδη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και σε πολλές περιοχές στο κόκκινο από την αρχή του δεύτερου κύματος».

Η  επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου

Η κεντρική επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου θα είναι τις επόμενες ώρες, και βέβαια μετά τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι τόσους μήνες η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις, αγνοώντας τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής των υγειονομικών, με αποτέλεσμα να φθάσουμε πάλι στο σημείο μηδέν. Στο σημείο αυτό θα τονίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι αυτός είναι κι ο λόγος που δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής, διότι θα επιβεβαιωθεί πως τόσο καιρό λαμβάνονται αποφάσεις με αμιγώς πολιτικό κριτήριο.

«Οι αντιφάσεις στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι καθυστερήσεις στη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, η επιμονή στη μη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και οι νέες αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα οδηγούν την κοινωνία σε διπλό αδιέξοδο, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη» λένε από την Κουμουνδούρου.

«Εγκληματικές ευθύνες»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. υπάρχουν «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης» που συμπυκνώνονται στο δίλημμα προς τους πολίτες να επιλέξουν «λοιμό ή λιμό», ενώ την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζεται από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «φέρνουν εν μέσω πανδημίας τα πιο αντικοινωνικά και ακραία νεοφιλελεύθερα νομοθετήματα, όπως την κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο εργασιακό Μεσαίωνα που ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης με καθιέρωση δεκάωρης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών».

Σε αυτό το σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να πιέζει για την προστασία της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής με προτάσεις και άμεσα μέτρα, επικρίνοντας με δριμύτητα και αναδεικνύοντας παράλληλα όλες τις αντιφάσεις και παλινωδίες, όπως λένε, της κυβέρνησης Μητσοτάκη που «μας οδηγούν στο υγειονομικό και οικονομικό χάος».

Ήδη, ο πρώην Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες κατηγόρησε την κυβέρνηση και μίλησε για εγκληματικές ευθύνες σχετικά με τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία για τις οποίες είπε ότι είναι γνωστές και θα καταλογιστούν.

«Να μη γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο»

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του έστειλε δραματικό μήνυμα «να μη γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο φόβος και η αγωνία που έχουμε είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο. Δηλαδή να μην βρεθούμε στην δύσκολη στιγμή εκείνη όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στην εντατική μονάδα».

Σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε προτάσεις για ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο στην ίδια την κοινωνία. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι κάτωθι αναγκαίες ενέργειες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την άμεση, βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της πανδημικής και της οικονομικής κρίσης, ώστε να αποτρέψουμε την κοινωνική συντριβή.

Πρόταση σε 13 άξονες για την αντιμετώπιση της κρίσης

Οι 13 βασικοί άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης είναι:

1. 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στο ΕΣΥ και αύξηση των συνολικών δαπανών για την υγεία με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, να διατηρηθεί το ηθικό του κόσμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση του κορωνοϊού με την τακτική λειτουργία του συστήματος, λειτουργία που σήμερα έχει πληγεί σημαντικά με αποτέλεσμα χιλιάδες περιστατικά να οδηγούνται στην ιδιωτική υγεία ή να μένουν χωρίς καθόλου ιατρική περίθαλψη

2. Ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ για το σύνολο του πληθυσμού και αποζημίωση για τα τεστ που έχουν ήδη διενεργηθεί.

3. 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Παιδεία και ενίσχυση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των μαθητών ανά τάξη και η στήριξη του κόσμου της εκπαίδευσης – μαθητών, καθηγητών και γονέων.

4. Επιδότηση εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε κλάδους που αναστέλλουν την λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης καθώς και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση, στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους.

5. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, το μέτρο παρέχει στήριξη στην κατανάλωση επομένως και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.

6. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ποσό που δεν συνιστά δάνειο, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ήδη αυξημένο χρέος των επιχειρήσεων, και να παρασχεθεί άμεση πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης ακόμη και σε επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

7. Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%. Αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους καταβολής προκαταβολής φόρου, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

8. Μείωση ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6% όσο διαρκεί η κρίση.

9. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€.

10. Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.

11. Επιδότηση 40% ενοικίου των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση.

12. Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

13. Αύξηση δρομολογίων των ΜΜΜ:

• Να τεθούν σε λειτουργία τα οχήματα που κρατούνται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια του Ο.Σ.Υ λόγω μικρών βλαβών ή έλλειψης οδηγών.

• Προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών μέσω του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και της άρσης αποσπάσεων οδηγών του Ο.Σ.Υ από γραφεία υπουργών και βουλευτών.

• Επανεκκίνηση του διαγωνισμού του ΣΥΡΙΖΑ για 750 νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

• Επανένταξη προμήθειας 92 νέων λεωφορείων από το πρόγραμμα ενίσχυσης του στόλου των ΜΜΜ μέσω του ΠΕΠ Αττικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τσιτσιπάς: Ο Κύργιος μού έκανε bullying, ήταν σαν… τσίρκο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν έξαλλος με τον Νικ Κύργιο...

Οι μεγάλες προκλήσεις της ναυτιλίας

Μια σειρά από προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος...

Το δόγμα του «Ψυχρού Πολέμου» επέστρεψε στην Ευρώπη

«Στον ευρω-ατλαντικό χώρο δεν επικρατεί ειρήνη», ενώ «οι απειλές...