Σύνοδος: «Οι κινήσεις της Άγκυρας παρακολουθούνται στενά» – Τι λέει ευρωπαϊκή πηγή

Ξεκινούν το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, οι διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έχει και ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, όπως η νέα έξοδος του ερευνητικού σκάφους νοτίως του Καστελόριζου και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια της Αμμοχώστου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο οι ηγέτες θα κρίνουν εάν θα πρέπει να υπάρξει ειδική αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου για τις τουρκικές ενέργειες. Επισήμανε ωστόσο ότι όλες οι κινήσεις της Άγκυρας παρακολουθούνται στενά και καταγράφονται ενόψει των αποφάσεων που έχουν προγραμματιστεί να ληφθούν το Δεκέμβριο για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Κορωνοϊός : Τρομάζουν τα νέα στοιχεία – Αύξηση 36% των θανάτων – Ποια η κρίσιμη περίοδος για «καραντίνα» [πίνακας]

Στη σημερινή ατζέντα κορωνοϊός, Μπρέξιτ, κλιματική αλλαγή

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό, καθώς επίσης ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ και την πρόσβαση σε εμβόλιο.

Οι ηγέτες θα ενημερωθούν επίσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για μια εμπορική συμφωνία μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου, όπου καταγράφονται σημαντικές διαφωνίες με το Λονδίνο σε ουσιώδη ζητήματα καθιστώντας αμφίβολη την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας.

Τέλος στο αποψινό δείπνο θα συζητηθεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενδιάμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και σε σύγκριση με το 1990. Στόχος είναι να δεσμευθούν απόψε οι ηγέτες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Οι αρχιτέκτονες που αλλάζουν τον κόσμο

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κατρίνης: Ζοφερή η πραγματικότητα για έναν στους δύο Έλληνες

Για «εξαπάτηση» των ελευθέρων επαγγελματιών από την κυβέρνηση έκανε...

Αναβλήθηκαν τα αντίποινα του Ισραήλ;

Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να μαντέψουν το επόμενο βήμα του...

Επαγγλεματίες: Αμφισβήτηση τεκμαρτού εισοδήματος με «δήλωση πόθεν έσχες»

«Ακτινογραφία» της περιουσίας τους και των συνθηκών διαβίωσης απαιτεί...