Σύνοδος Κορυφής : Θα εισαχθεί πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η διασφάλιση της παράδοσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες των ποσοτήτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού που έχουν συμφωνηθεί με παράλληλη επιτάχυνση των εμβολιασμών, ο καλύτερος συντονισμός σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και το ζήτημα της εισαγωγής ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η συνεδρίαση που έχει μορφή τηλεδιάσκεψης θα συνεχιστεί και αύριο το πρωί, ενώ η σημερινή μέρα θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως επισήμανε στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων. Θεωρεί επίσης ότι, πέρα από την άσκηση πίεσης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων, οι ηγέτες θα πρέπει να πιέσουν τους παρασκευαστές του εμβολίου να συνάψουν συμφωνίες σε όλο το φάσμα της αλυσίδας εφοδιασμού για αύξηση της παραγωγής.

Αναζήτηση ισορροπίας για τα ταξίδια εντός ΕΕ

Σε σχέση με τους περιορισμούς στα ταξίδια και εντός της ΕΕ που έχουν επιβάλει προσωρινά κάποιες χώρες του Βορρά, στόχος της συζήτησης θα είναι η αναζήτηση μιας ισορροπίας, ώστε τα μέτρα να είναι αναλογικά και να μην πλήττουν την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Αναφορικά με την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι συμφωνούν επί της αρχής, ωστόσο ορισμένοι θεωρούν ότι θα πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν το επόμενο διάστημα σημαντικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, αλλά και την επίλυση ενδεχόμενων νομικών προβλημάτων.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Γαλλία: Ψυχρή υποδοχή για τη νέα πρωθυπουργό – Ποια είναι η Ελιζαμπέτ Μπορν

Χρειάσθηκαν 22 μέρες στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μετά...

Η Μπάγερν Μονάχου «ψάχνεται» για τον Ντεμπελέ

Η Μπάγερν Μονάχου φαίνεται πως θα κινηθεί για την...

«Φωτιά» στο Brexit βάζει η Βρετανία – Φόβος εμπορικού πολέμου

Νέα σύννεφα πλανώνται πάνω από τις σχέσεις Βρυξελλών και...

Κουτσούμπας: Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τους δράστες ομοφοβικών επιθέσεων

Αυστηρότερες ποινές για τους δράστες σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών...