Στουρνάρας στο Bloomberg: Το νέο εργαλείο στήριξης μπορεί να μείνει στο ράφι

Το νέο εργαλείο που προωθείται, προκειμένου να θωρακίσει τις χώρες του νότου καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, μπορεί «να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν».

Αυτό αναφέρει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη για το μέσο αυτό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση», η οποία -όπως εκτιμά- θα εκπλήξει τις αγορές ευχάριστα.

Το καλό σενάριο

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε» είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόσθεσε: «Θα το έχουμε στο ράφι. Και αυτό είναι το καλό σενάριο».

Αντιμετωπίζοντας τον υψηλό πληθωρισμό- ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που αναμένεται στις 21 Ιουλίου να ανοίξουν τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, αγωνίζονται επίσης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αρνητική αντίδραση στις αγορές ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών της Eυρωζώνης.  Ήδη, πάντως, οι αποδόσεις των ιταλικών αλλά και των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν σημαντικό άλμα τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες για το λεγόμενο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκαλούν μέχρι στιγμής Transmission Protection Mechanism.

Θυμίζοντας τον…Ντράγκι

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα σχόλια του Γιάννη Στουρνάρα θυμίζουν το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions της ΕΚΤ, που ακολούθησε τη διάσημη δέσμευση του πρώην προέδρου της Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει τη ζώνη του ευρώ ενωμένη εν μέσω κρίσης δημόσιου χρέους. Σε εκείνη την περίπτωση, τα λόγια του ήταν αρκετά πειστικά και το OMT δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Κι ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι το νέο αυτό μέσο θα είναι έτοιμο ώστε να κλειδώσει στις 21 Ιουλίου, ο έλληνας τραπεζίτης είναι πιο αισιόδοξος, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους που μπορεί να χρειαστεί να πληρούν τα μέλη της Ευρωζώνης για να είναι επιλέξιμα για βοήθεια.

«Μπορεί να έχουμε επεισόδια κατακερματισμού όχι λόγω πολιτικών, αλλά απλώς επειδή είμαστε μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση» είπε ο Στουρνάρας. «Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό, αλλά μέχρι τη στιγμή που αυτό επιτευχθεί, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη τον μηχανισμό μετάδοσης».

Η αύξηση των επιτοκίων

Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων ο κ. Στουρνάρας θεώρησε ως πολύ πιθανό το σενάριο της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει ακόμα πιο επιθετική αντίδραση τον Σεπτέμβριο, όταν «θα δούμε τι θα πουν τα στοιχεία τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο μέτωπο της δραστηριότητας».

Βλέπει την αύξηση των τιμών να αρχίζει να επιβραδύνεται προς το τέλος του έτους και να πλησιάζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% το 2024.

«Δεν θα μπορώ να σας πω πού θα κορυφωθεί γιατί εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούν να μετρηθούν από μοντέλα» είπε ο Στουρνάρας. «Ίσως εξαρτάται από γεωπολιτικούς λόγους».

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συμπέσουν με μια επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης των 19 μελών — μια οικονομία που μπορεί ακόμη να εξελιχθεί σε ύφεση. Οι προβλέψεις για μια συρρίκνωση αυξάνονται, καθώς η προοπτική μιας ρωσικής διακοπής ενέργειας αυτόν το χειμώνα γίνεται όλο και πιο πραγματική.

«Υπάρχουν στασιμοπληθωριστικοί άνεμοι που πνέουν — δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό» είπε ο Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν βλέπει ακόμη στασιμοπληθωρισμό. «Αλλά προς το παρόν δεν αναμένουμε αρνητική ανάπτυξη φέτος ή του χρόνου».

(Πηγή: ΟΤ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μελόνι και Κόστα αύριο – Τι θα συζητήσουν

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή το...

TikTok: Καταθέτει στο Κογκρέσο ο CEO της εφαρμογής

Στην Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει η ακρόαση του Σου Τσέου,...

ΕΛΑΣ: Νέες τοποθετήσεις Υποστρατήγων και Ταξιάρχων

Σε νέες τοποθετήσεις Υποστρατήγων και Ταξιάρχων προχώρησε ο Αντιστράτηγος...

ΕΕ: Νοθευμένες οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται...

Φινλανδία: Στο τελικό στάδιο η ένταξη στο ΝΑΤΟ – Ο πρόεδρος υπέγραψε τον νόμο

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο υπέγραψε σήμερα κατά...