Στον κόσμο του Γούντι Άλεν

«Κορυφαίοι σκηνοθέτες- σπουδαίες αμερικανικές ταινίες» είναι ο τίτλος του νέου κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με τον κινηματογράφο που την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου εγκαινιάζει  στους χωρους της η Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, τηλ. 210 3680052).

Στη σκηνή του Θεάτρου της Ένωσης, Έλληνες κριτικοί κινηματογράφου με συντονιστή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μάκη Προβατά, θα κουβεντιάζουν με το κοινό για το έργο του δημιουργού που θα έχει επιλεγεί ώστε να είναι ο πυρήνας της  κάθε εκδήλωσης.

Επίσης, σε κάθε αφιέρωμα θα προβάλλονται σύντομης διάρκειας σκηνές από ταινίες του σκηνοθέτη που θα έχει επιλεγεί, οι οποίες θα δίνουν την αφορμή για την συζήτηση.

Η πρώτη εκδήλωση της σειράς είναι αφιερωμένη στο έργο του Γούντι Άλεν που ανήκει στους δημοφιλέστερους Αμερικανούς ανθρώπους του κινηματογράφου παγκοσμίως των τελευταίων 60 χρόνων.

Στα 87 χρόνια του σήμερα, ο Γούντι Αλεν, γεννημένος ως Αλεν Κόνιγκσμπεργκ στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, βρίσκεται στον χώρο του θεάματος από την δεκαετία του 1950 όταν άρχισε να γράφει κείμενα για κωμικούς stand up (πριν γίνει ο ίδιος). Ακολούθησε η υποκριτική σε κωμωδίες της δεκαετίας του 1960 (ενδεικτικά «Καζίνο Ρουαγιάλ», «Χαρέμι για δύο») και από τα τέλη της ίδιας δεκαετίας, με το «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία», ο Αλεν μπαίνει στον χώρο της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας.

Οι κωμωδίες του με πρωταγωνιστή τον ίδιο στην δεκαετία του 1970 υπήρξαν μεγάλες επιτυχίες και έκαναν εξαιρετικά δημοφιλή την κωμική περσόνα του («Ο ειρηνοποιός», «Ο υπναράς» κ.α.) Ωστόσο, από το 1977, με τον «Νευρικό εραστή», οι ταινίες του  άρχισαν να γίνονται περισσότερο πνευματώδεις, ενώ σε πολλές δεν εμφανίζεται ο ίδιος. Ο Γούντι Άλεν έχει μέχρι σήμερα σκηνοθετήσει 49 ταινίες αποκλειστικά για τον κινηματογράφο ανάμεσα στις οποίες οικογενειακά δράματα με επιρροές από αγαπημένου σκηνοθέτες (Ινγκμαρ Μπέργκμαν -«Εσωτερικές σχέσεις», Φεντερίκο Φελίνι – «Ζωντανές αναμνήσεις»), ταινίες στις οποίες κυριαρχεί το μεταφυσικό στοιχείο («Πορφυρό ρόδο του Καίρου»), νοσταλγικές αναπολήσεις για την αγαπημένη του Νέα Υόρκη («Μέρες ραδιοφώνου»), μιούζικαλ («Ολοι λένε σ’ αγαπώ») ή και ταινίες που υπογείως φλερτάρουν με το θρίλερ όπως οι «Απιστίες και αμαρτίες» και το «Match point», ίσως το μεγάλο του αριστούργημα.

Ως τις μέρες μας ο Γούντι Αλεν μετρά 24 υποψηφιότητες σε διάφορες κατηγορίες των Οσκαρ και έχει κερδίσει ένα Οσκαρ σκηνοθεσίας για τον «Νευρικό εραστή» και τρία Οσκαρ σεναρίου για τις ταινίες «Ο νευρικός εραστής», «Η Χάνα και οι αδελφές της» και «Μεσάνυχτα στο Παρίσι». Επίσης,  ο «Νευρικός εραστής» κρίθηκε η καλύτερη ταινία του 1977 στα Οσκαρ του 1978.

Για τον σκηνοθέτη και το έργο του καλεσμένοι για να μιλήσουν είναι οι κριτικοί κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης και Γιάννης Ζουμπουλάκης.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνοαμερικανική Ενωση στο www.hau.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης: Ο εορτασμός της 25ης στη σκιά της εθνικής τραγωδίας

«Ο φετινός εορτασμός της εθνικής ανεξαρτησίας και του Ευαγγελισμού...

Τα 4 σενάρια για την πορεία των οικονομιών

Καθώς το τελευταίο 10ήμερο η τραπεζική καταιγίδα σε Ευρώπη...

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Το ραντεβού των ελληνικών μαχητικών πάνω σπό την Αίγινα

Ήταν εντυπωσιακή η διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών στην παρέλαση...

Η τραπεζική κρίση εκτονώνεται

Τσίπρας για 25η Μαρτίου: Δικαιούμαστε μία καλύτερη πατρίδα...