Στο CVC η Εθνική Ασφαλιστική

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι βασικός μέτοχος του συστημικού ομίλου και έχει τον τελευταίο λόγο για τη συναλλαγή, θα συνεδριάσει στις 22 Μαρτίου για να δώσει το πράσινο φως στη διοίκηση της τράπεζας για το deal. Πρόκειται για το τελευταίο και πιο κρίσιμο βήμα πριν τις τελικές υπογραφές, καθώς για την προσφορά του CVC έχει ήδη δώσει ομόφωνα πριν λίγες ημέρες τις ευλογίες του το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.

Ηταν δέσμευση

Με τον τρόπο αυτόν θα τακτοποιηθεί μετά από πολλά χρόνια η εκκρεμότητα πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της ασφαλιστικής θυγατρικής. Πρόκειται για δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας έναντι της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2015, λόγω της κρατικής στήριξης που έλαβε ο ελληνικός όμιλος στην ανακεφαλαιοποίηση εκείνης της χρονιάς.

Κινήσεις εξυγίανσης

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς όχι μόνο κλείνει οριστικά μία υπόθεση που αποτελούσε την τελευταία 5ετία βαρίδι για τον όμιλο, αλλά επιτυγχάνει και την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μέσω της μείωσης του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού του ομίλου.

Πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο που θα διευκολύνει τις κινήσεις που δρομολογούνται για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της ΕΤΕ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν αρκετές μη δεσμευτικές προσφορές για τη συναλλαγή Frontier, που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση ενυπόθηκων κόκκινων δανείων λογιστικής αξίας 6 δισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της ζήτησης για την απόκτηση του συγκεκριμένου πακέτου ανοιγμάτων από funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά των επισφαλειών.

Η προσφορά

Μετά την ολοκλήρωσή της, που αναμένεται στο β’ τρίμηνο του 2021, τα εντός ισολογισμού μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας θα μειωθούν στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ και ο δείκτης καθυστερήσεων κάτω από το 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του CVC αφορά την απόκτηση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την αποτίμηση της εταιρείας να κυμαίνεται γύρω από τα 480 εκατ. ευρώ, όπως λένε τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα των σχετικών διεργασιών. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι για την τοποθέτησή του, το ΤΧΣ έχει παραγγείλει από τα μέσα Φεβρουαρίου από την Barclays ειδική μελέτη αξιολόγησης της πρότασης του CVC περί του εύλογου του προσφερόμενου τιμήματος και πως από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι κινείται εντός του ζητούμενο εύρους.

Εξάλλου, προσθέτουν πως η συμφωνία προβλέπει 15ετή αποκλειστική συνεργασία της τράπεζας με την εταιρεία, για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της και γενικότερα για την από κοινού επιχειρηματική δράση στον τομέα του bankassurance. Οπως εξηγούν, πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων της τράπεζας τα επόμενα χρόνια μέσω των προμηθειών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Γάζα: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις – Στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς

Μία αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε σήμερα στο Κάιρο για...

Basket League – Παναθηναϊκός : Περίπατος με Κολοσσό Ρόδου 96-73

Την 18η νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε ο Παναθηναϊκός,...

Αλέκος Αλαβάνος: «Επιβάτες στο σαλόνι της πρώτης θέσης Τσίπρας, Κασσελάκης»

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος μιλάει στο...

Γιατί η Ακροδεξιά οδεύει προς θρίαμβο – Η περίπτωση Βελόπουλου

Την κανονικοποίηση της άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη, με την...

Airbnb: Ποια η χώρα με τις φθηνότερες χρεώσεις – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτών που επισκέπτονται την...