Στήριξη των νοικοκυριών στην ΕΕ εξαιτίας της ακρίβειας

Την στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών στα κράτη μέλη, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας, συνιστά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ είναι έτοιμη να εξετάσει και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα σε σχέση με την προμήθεια ορυκτών καυσίμων αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια.

Παράλληλα, η Επιτροπή όχι μόνο δεν κάνει πίσω στις πιέσεις ορισμένων κρατών μελών να μετριάσει τις προτάσεις της σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά αντίθετα θεωρεί ότι η μόνο λύση είναι η επιτάχυνση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπή, θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στη επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων

 Ανεμογεννήτριες στη Σκωτία

Ανεμογεννήτριες στη Σκωτία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βασική εκτίμηση είναι ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους έξι μήνες, και πως βραχυπρόθεσμα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικεντρωθούν στη λήψη εθνικών μέτρων, όπως η μείωση της φορολογίας των καυσίμων και της ενέργειας ή ακόμη η διάθεση των πόρων που εισπράττουν από τα λεγόμενα δικαιώματα ρύπων που αγοράζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η Κομισιόν επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να λάβουν βραχυπρόθεσμα μέτρα και για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, χωρίς όμως να θίγουν τους ευρωπαϊκού κανόνες ανταγωνισμού και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η Επιτροπή είναι πρόθυμη να εξετάσει τη δυνατότητα να κάνει για λογαριασμό των κρατών μελών από κοινού αγορές καυσίμων από τους προμηθευτές, ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές. Αντίθετα, η πρόταση ορισμένων κυβερνήσεων, κυρίως της Γαλλίας, για αποσύνδεση της σχέσης μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αναμένεται να ικανοποιηθεί λόγω των αντιδράσεων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Εθνική ασφάλεια και δημοκρατική ανασφάλεια

Το σχέδιο νόμου «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών,...

Όλα όσα θες να ξέρεις με τις ισοβαθμίες στους ομίλους του Μουντιάλ

Η δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ ολοκληρώνεται σήμερα...

Το Ιράν ζητάει αποκλεισμό των ΗΠΑ από το Μουντιάλ!

Μπλεξίματα από το… πουθενά ενδέχεται να έχουν οι ΗΠΑ...