Στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, να απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικές διατάξεις όσο και τους ισχυρισμούς για ξεπούλημα σε ιδιώτες της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, και παράλληλα να διαβεβαιώνει ότι οι μετοχές του Οργανισμού είναι αμεταβίβαστες, ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου.

Ωτασπίδες

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Πέμπτη, με την ψήφιση του.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε, ζητώντας την απόσυρση του.

Ο υπουργός Εργασίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι δεν στηρίζει τα 6,5 εκατ. πολίτες που ταλαιπωρούνται από την σημερινή τραγική λειτουργία του ΕΦΚΑ αλλά προτιμά να χαϊδεύει τα αυτιά μιας μικρής ομάδας συνδικαλιστών.

«Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι θα ακουστώ από αυτούς που έχουν ωτοασπίδες και ισχυρίζονται πράγματα που καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν. Είστε απλώς λαϊκιστές, τοξικοί, προκατειλημμένοι, απεγνωσμένοι και με εμμονές. Θα σας άρεσε να πάμε σε έναν οργανισμό «μπαχαλοποιημένο», όμως δεν θα σας κάνουμε το χατίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε για τις προσλήψεις   μάνατζερ στον ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι «το πλαίσιο συμβαδίζει πλήρως με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Αμεταβίβαστες οι μετοχές

«Υπάρχει πρόβλεψη ρητή για τους γενικούς διευθυντές για μια πενταετία μέχρι να ομαλοποιηθούν τα πράγματα γιατί βρισκόμαστε σε μία απαράδεκτη και τραγική κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας για την αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι της παραχωρείται η δημόσια περιουσία του Οργανισμού και τονίζοντας ότι η σχέση της είναι μόνο διαχειριστική.

«Ούτε επιτρέπεται αλλά και ούτε ισχύει από το νομοσχέδιο, να υπεισέρχεται στον ΕΦΚΑ ιδιώτης γιατί προβλέπει μόνο ένα μέτοχο που είναι το Δημόσιο και οι μετοχές του είναι αμεταβίβαστες. Η ακίνητη περιουσία παραμένει και θα εξακολουθήσει να παραμείνει στον ΕΦΚΑ και η σχέση της εταιρίας είναι μόνο διαχειριστική.

Υπερτερεί μάλιστα η σημερινή ρύθμιση από το υφιστάμενο καθεστώς, με το οποίο επιτρεπόταν ευθέως το καθεστώς ανάθεσης, διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων από εταιρίες Real Estate. Εμείς κάνουμε μια εταιρία που θα είναι διαχειριστική αλλάζοντας το καθεστώς που προέβλεπε την εκχώρηση σε τράπεζες και εταιρίες «Real Estate» της δημόσιας ακίνητης  περιουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

«Έχουμε σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν 6,5 εκατ. συμπολιτών μας και χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν. Γιατί η τραγική αυτή κατάσταση δεν αλλάζει με ευχολόγια και με μαντζούνια. Εμείς προχωράμε κάνοντας ένα βήμα μπροστά και εσείς μείνετε με τον λαϊκισμό σας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Αντεργατικό, αντισυνταγματικό και επικίνδυνο

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακόπλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει απομονωθεί από την κοινωνία» ενώ έκανε λόγο για ένα «αντιεργατικό, αντισυνταγματικό και επικίνδυνο νομοσχέδιο, που καθιερώνει την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και την μη λογοδοσία και δεν διασφαλίζει την δημόσια περιουσία του ΕΦΚΑ και των ασφαλισμένων του».

Μίλησε ακόμα για «προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών της κυβέρνησης στις πλάτες των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, με σκόπιμη στοχοποίηση και απαξίωση τους».

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης έκανε λόγο, για «προκλητικές,  απαράδεκτες και ισοπεδωτικές διατάξεις, σε σχέση τόσο με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ όσο και με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Χαρακτήρισε ακόμα, «προκλητική και αντισυνταγματική, την ανάθεση σε ιδιώτες μάνατζερ, των θέσεων των υφιστάμενων γενικών διευθυντών και προϊσταμένων του ΕΦΚΑ.

Λάφυρο στα ιδιωτικά συμφέροντα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, υπογράμμισε ότι «ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η πλήρης απαλλαγή του κράτους από το κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης και η μετατροπή του ΕΦΚΑ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία», ενώ τόνισε ότι «η τεράστια περιουσία του Οργανισμού και των ασφαλισμένων του γίνεται λάφυρο στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ανέφερε ότι πρώτη φορά στο δημόσιο τομέα προσλαμβάνονται παράνομα και αντισυνταγματικά, ιδιωτικά στελέχη, εκτός ιεραρχίας και διαδικασιών και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εγκαθιδρύει ένα καθαρά πελατειακό κομματικό σύστημα».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, υπογράμμισε ότι «η προκλητική διάταξη για τη σύσταση  Ανώνυμης Εταιρίας, είναι η αρχή της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της ατιμωρησίας και του ξεπουλήματος της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ».

Αποσαφήνιση διατάξεων και εναλλακτικές λύσεις

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, ‘Αννα Ευθυμίου, τόνισε την ανάγκη αποσαφηνίσεων ορισμένων διατάξεων, ξεκαθαρίζοντας ότι υπερψηφίζει «και επί της αρχής και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο».

Η κ. Ευθυμίου πρότεινε μεταξύ άλλων, να τεθούν απόλυτα αυστηρά κριτήρια για την επιλογή από τον ιδιωτικό τομέα,  γενικών διευθυντών και διευθυντών για την στελέχωση του ΕΦΚΑ και να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, τόσο για τις προσλήψεις όσο και για την αξιοποίηση και την βαθμολογική εξέλιξη των έμπειρων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Υποστήριξε επίσης, την αξιοποίηση του προγράμματος «ΑΤΛΑΣ», για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, ενώ  ζήτησε να διευκρινιστεί αν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη και από ποιον έχει συνταχθεί για την σύσταση της ανώνυμης εταιρίας που θα διαχειριστεί την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ.

Τέλος, έκανε έκκληση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων όσων βρίσκονται στις νομοτεχνικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, είτε με μόνιμες είτε με προσωποπαγείς θέσεις.

Ντροπή

Ο αρμόδιος τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο καταργείται η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το ΑΣΕΠ και η λογοδοσία και «επιβάλλεται ένα σκληρό γαλάζιο κράτος»  ενώ χαρακτήρισε «ντροπή την διάταξη για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ από Ανώνυμη Εταιρία διαλύοντας την εγγύηση και την περιουσία του δημοσίου».

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, καταλόγισε στην αντιπολίτευση στείρα άρνηση, υποστηρίζοντας ότι «δεν θέλει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική αλλαγή και αρκείται στο να χαϊδεύει αυτιά ορισμένων συνδικαλιστών».

Τι προβλέπουν τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την κατάθεση νέων τροπολογιών σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε:

-Διευκολύνεται η χορήγηση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων. Μέχρι σήμερα, για να πάρει επίδομα ο ανασφάλιστος υπερήλικας γίνεται πλήρης έλεγχος του ασφαλιστικού ιστορικού κάθε αιτούντος το επίδομα, για να διαπιστωθεί όχι μόνο ότι δεν παίρνει σύνταξη, αλλά και ότι δεν δικαιούται να πάρει. Ο έλεγχος αυτός προκαλεί μεγάλο διοικητικό βάρος, καθώς είναι αντίστοιχος με τον έλεγχο που γίνεται σε κάθε αίτηση συνταξιοδότησης, και οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις στην απάντηση των σχετικών αιτημάτων.

Ορίζεται, λοιπόν, ότι πλέον φορέας καταβολής του επιδόματος αυτού είναι ο ΟΠΕΚΑ και απαλείφεται η προϋπόθεση της μη θεμελίωσης σύνταξης από ελληνικό ασφαλιστικό φορέα.

-Διευρύνεται η έννοια της εποχικότητας ειδικά για το έτος 2021, διευκολύνοντας την επιδότηση ανεργίας.

-Παρατείνονται για ένα εξάμηνο ακόμα -μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022- οι συμβάσεις επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού βοηθητικού προσωπικού που υποστηρίζει τις δομές κοινωνικής προστασίας σε συνθήκες αυξημένων αναγκών λόγω covid, καθώς ο κίνδυνος από την πανδημία δεν έχει εξαλειφθεί.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για ΕΦΚΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Τοποθέτηση στελεχών από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε διευθυντικές θέσεις του ΕΦΚΑ, την καταβολή πριμ παραγωγικότητας μέχρι 7.800 ευρώ τον χρόνο στους εργαζόμενους καθώς και τη δημιουργία νέας αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών.

-Πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών με τριετή θητεία, και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-Η πρόσληψη θα γίνεται με δημόσια προκήρυξη με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, με σύμπραξη του ΑΣΕΠ και κίνητρα προσέλκυσης.

-Μπόνους στους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ που μπορεί να αγγίξουν τα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά.

-Αυτοτελής Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών θα εξετάζει πλέον τις καταγγελίες πολιτών -1.200 αριθμούν μέχρι σήμερα- που αφορούν εργαζόμενους στις γενικές διευθύνσεις για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.

-Επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Με τις νέες ρυθμίσεις η άσκηση πειθαρχικής θα γίνεται σε έναν μήνα αντί τριών από την κλήση και θα ολοκληρώνεται σε έναν μήνα από την κλήση αντί δύο μηνών.

-Συστήνεται εταιρία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ με τίτλο «Εταιρία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ».

-Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες που μέχρι σήμερα φθάνουν τα 2 χρόνια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...