Σταϊκούρας: Στα 2,4 δισ. το μηναίο κόστος των περιοριστικών μέτρων

Σε 2,4 δισ. ευρώ μηνιαίως εκτίμησε το κόστος των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε το κόστος των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες κοστίζουν 200 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Σε αυτό το ποσό προστίθενται τα 500 εκατ. που ήταν το κόστος για τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι την Δευτέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης του Μαρτίου. Νεότερα αναμένονται και για το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. «Θα έρθουμε να προσθέσουμε και να ενισχύσουμε Επιτρεπτές Προκαταβολές» είπε κάνοντας λόγο για ανακοινώσεις που θα γίνουν αρκετά σύντομα.

Με αφορμή τους περιορισμούς στις κόκκινες περιοχές, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι επηρεάζουν το 67% με 68% του τζίρου με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος». Όπως εξήγησε, όσο περισσότεροι νέοι περιορισμοί έρχονται και όσο περισσότερο αυτοί εκτείνονται στο μέλλον, «τόσο δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το κομμάτι των απωλειών».

Για τα ενοίκια

Για την κάλυψη των ενοικίων του Μαρτίου επισήμανε πως η παράταση για το Μάρτιο ήρθε ουσιαστικά λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από τη Βουλή της διάταξης για τη θέσπιση του μέτρου έως και τον Φεβρουάριο, κάνοντας λόγο για γρήγορα αντανακλαστικά. Εξήγησε πως το διάστημα Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Επίσης οι εργαζόμενοι θα τύχουν αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, μαζί με την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Επιπλέον, είπε πως υπάρχουν και οι αναστολές φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων.

«Όσο υπάρχουν περιορισμοί και επεκτείνονται, τόσο οι δημοσιονομικές δυνατότητες περιορίζονται. Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι για να βοηθήσουμε την κοινωνία. Θα είμαστε συνεχώς κοντά στην κοινωνία και θα εμπλουτίσουμε τις δράσεις, αλλά όσο κρατάνε περισσότερο τα μέτρα σε περισσότερους κλάδους, τόσο οι πόροι που θα προσθέτουμε δεν θα φτάνουν για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται, αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι αν και η υγειονομική κρίση φαίνεται να κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο «φαίνεται να είμαστε σε σχετικά πιο χαρτογραφημένα νερά αλλά με πολλές αναταράξεις, από τις εβδομαδιαίες αποφάσεις που λαμβάνονται» σε παγκόσμιο, σε ευρωπαϊκό, και προφανώς σε εθνικό επίπεδο, για περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, προανήγγειλε νέο γύρο πληρωμών επιδόματος θέρμανσης την Τρίτη και κάλεσε όσους δικαιούχους δεν έχουν δηλώσει το IBAN τους να το πράξουν.

Όσον αφορά την καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τον Ιανουάριο, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Υποκλοπές: Ενστάσεις από φορείς για το νομοσχέδιο

Προβληματισμούς, ενστάσεις, αλλά και προτάσεις κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή...

Ντόναχιου: Επανεξελέγη επικεφαλής του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχιου, επανεξελέγη επικεφαλής...

Ράντονιτς: «Μας κόστισαν τα πολλά λάθη»

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του αιώνιου ντέρμπι...