Στα «χαρακώματα» η Κεντροαριστερά – Οι αιχμές Τσίπρα και η απάντηση ΠαΣοΚ

Νέα δεδομένα και νέα «ατζέντα» στα κόμματα της αντιπολίτευσης και του λεγόμενου προοδευτικού τόξου, φέρνει η κραταιά και αδιαμφισβήτητη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, «κόπηκε» πριν καλά καλά ξεκινήσει, λίγες ώρες μετά την ετυμηγορία της κάλπης, με την Κουμουνδούρου να δείχνει ως υπαίτιο ο ΠαΣοΚ για τον θρίαμβο Μητσοτάκη, και την αποτυχία της απλής αναλογικής.

Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δήλωσε ότι «είμαι εδώ» με σαφείς αιχμές για τη στάση του ΠαΣοΚ και του Νίκου Ναδρουλάκη που «κοίταξε το χωράφι του», αντί για τη χώρα και έβαλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Χαριλάου Τρικούπη.

Τα αποτελέσματα της κάλπης έφεραν στην επιφάνεια την κρίση που διέπει το προοδευτικό τόξο και τη δυσκολία εκμαίευσης αποτελέσματος από την απλή αναλογική,  θέτοντας ακόμα και θέμα αλλαγής «σκυτάλης» στην ηγεμονία της Κεντροαριστεράς μετά από δέκα χρόνια. Μια σκυτάλη που επιθυμεί -όπως τόνιζε και προεκλογικά- να αναλάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠαΣοΚ.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης που έδειξαν το ΠαΣοΚ να ισχυροποιείται κατά 40% και να εδραιώνεται σε διψήφιο ποσοστό, φαίνεται να ανοίγει για τα καλά την «μάχη» της Κεντροαριστεράς, η οποία μόλις ξεκίνησε και θα κρατήσει όπως όλα δείχνουν σε έντονο ρυθμό για ακόμα ένα μήνα μέχρι και τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το αρνητικό κλίμα και οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ φαίνεται ότι θα κλιμακωθούν όσο περνούν οι μέρες με τα πρώτα δείγματα να τα λαμβάνουμε από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα ξεκάθαρο: «Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξελεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, με «καρφιά» για τις ευθύνες που είχαν οι προοδευτικές δυνάμεις.

Αναλυτικά η δήλωσή του Αλέξη Τσίπρα

«Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξελεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού

Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ.
Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα.

Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών.

Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο, είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι.

Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.

Αλλά να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται απο μακριά και θα πάει μακριά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

ΠαΣοΚ: Δώσατε το φιλί της ζωής στον Μητσοτάκη

Η Χαριλάου Τρικούπη αντιπαραθέτει, από την πλευρά της, την πλήρη ευθύνη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία αύξησε τις ανισότητες κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής της και τελικώς έλαβε το φιλί της ζωής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο πολιτικός του κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό του κατήφορο».

Παράλληλα, το ΠαΣοΚ, στέλνει το δικό του μήνυμα για μια ισχυρή προοδευτική δύναμη η οποία θα λειτουγήσει ως ανάχωμα και αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έξυσε τον πάτο του βαρελιού για την πολιτική του επιβίωση»

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ    

«Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία.

Πριν τις εκλογές τους έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, που όμως όπως αποδείχθηκε περίτρανα τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης.

Η Νέα Δημοκρατία, ενώ αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε το περιτύλιγμα του παρακράτους των υποκλοπών και της εκτεταμένης διαφθοράς, αντί να καταρρεύσει, ενίσχυσε τα ποσοστά της χάρις τον χρυσό χορηγό της.

Θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καλύτερα οι κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα όπως ήταν οι «Πρέσπες του Αιγαίου» και «η θάλασσα δίχως σύνορα», για τα «τοπικά νομίσματα» και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο.

Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να αγκαλιάσετε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπίας του Κώστα Καραμανλή εντάσσοντας στα ψηφοδέλτιά τον Ευάγγελο Αντώναρο και απευθύνοντας προσκλητήριο μέχρι και στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτοντας γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία, που απαγόρευε σε μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Ο ελληνικός λαός έστειλε καθαρά τα μηνύματά του και καθείς εφ’ ω ετάχθη.

Σε αυτή τη νέα πορεία αγκαλιάζουμε τις αγωνίες των πολιτών για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία».

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δανία: Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν «δεν σκοπεύει να αναλάβει» την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν διαβεβαίωσε σήμερα ότι...

Ζελένσκι: Xαιρετίζει «τα νέα που περιμέναμε» από την Μπαχμούτ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε απόψε «τα...

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατέθεσε σήμερα...

Ουκρανοί πίσω από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο; – Δίκτυο σαμποτέρ μέσα στη Ρωσία

Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών...