Στα άκρα οι σχέσεις Ρωσίας – Πολωνίας – Για εχθρικές ενέργειες μιλά η Μόσχα

Σε επικίνδυνο βαθμό έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες ώρες, οι σχέσεις ΡωσίαςΠολωνίας, με την Μόσχα να κάνει λόγο για εχθρικές ενέργειες από μεριάς Βαρσοβίας, μετά την απόφαση της τελευταίας για την μετονομασία του Καλίνινγκραντ. Στο ήδη τεταμένο κλίμα ήρθε να προστεθεί και η παρενόχληση πολωνικού μαχητικού, πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, με την Πολωνία να καλεί τον Ρώσο  πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Το Κρεμλίνο προηγουμένως χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια» την απόφαση που έλαβε η Πολωνία για την μετονομασία του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ στα επίσημα έγγραφα, καθώς οι διμερείς σχέσεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Καλίνινγκραντ ήταν γνωστό ως Κένιγκσμπεργκ μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μετά την προσάρτησή του στην Σοβιετική Ενωση μετονομάσθηκε προς τιμήν του σοβιετικού πολιτικού Μιχαήλ Καλίνιν.

Η Βαρσοβία ανακοίνωσε χθες ότι λόγω της σχέσης του Καλίνιν με την σφαγή του Κατίν -όταν χιλιάδες πολωνοί αξιωματικοί και μέλη της πολωνικής διανόησης εκτελέσθηκαν από τους Σοβιετικούς- η πόλη θα πρέπει να μετονομασθεί σε Κρόλεβιτς, όπως ήταν η ονομασία της όταν βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Βασιλείου της Πολωνίας τον 15ο και 16ο αιώνα.

«Το σημερινό ρωσικό όνομα αυτής της πόλης είναι μία τεχνητή ονοματοδοσία, άσχετη με την  πόλη ή την περιοχή», ανακοίνωσε η επιτροπή γεωγραφικής τυποποίησης της Πολωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η απόφαση «αγγίζει την παράνοια».

«Γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια της ιστορίας της η Πολωνία ολίσθησε από καιρού εις καιρόν σε αυτήν την παράνοια του μίσους προς τους Ρώσους», είπε ο Πεσκόφ.

Κάλεσμα του Ρώσου πρεσβευτή μετά από παρενόχληση μαχητικού αεροσκάφους

Η Πολωνία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή σήμερα για ένα περιστατικό που αφορούσε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος και αεροσκάφος της πολωνικής συνοριοφυλακής πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις αρχές Μαΐου, δήλωσε εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το συμβάν έθεσε τις μονάδες εναέριας περιπολίας του ΝΑΤΟ στο ανώτατο επίπεδο ετοιμότητας και επιδείνωσε τις ήδη εχθρικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Πολωνίας, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής.

Το περιστατικό της 5ης Μαΐου συνέβη όταν αεροσκάφος της πολωνικής συνοριοφυλακής, που περιπολούσε για λογαριασμό της Frontex, παρενοχλήθηκε από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσαν η Ρουμανία και η Πολωνία.

«Καταδικάζουμε σφόδρα την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της ρωσικής πλευράς, που συνιστά ένα σοβαρό διεθνές περιστατικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λούκας Γιάσινα στο Twitter. Η ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ελβετία Σιόν: Τουλάχιστον δύο νεκροί από πυροβολισμούς

Πυρ κατά πολιτών άνοιξε ένας οπλοφόρος στην ελβετική πόλη...

LIVE: Τα νέα μέτρα για τα γήπεδα και την οπαδική βία

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ανακοινώθηκαν τα νέα...

ΚΚΕ: Η μεγάλη ρεβάνς του Περισσού

Στην πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η δυναμική της πραγματικότητας...