Σρι Λάνκα: Κλείσιμο σχολείων και διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης καυσίμων

Σε αναγκαστική παράταση της αργίας των σχολείων και διακοπές ρεύματος οδηγείται η Σρι Λάνκα κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης η οποία την έχει φέρει αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα.  Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας απηύθυνε έκκληση στους ομογενείς να στείλουν χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά πετρελαίου.

Το αβάσταχτο για τη χώρα εξωτερικό χρέος έχει καταστήσει αφερέγγυο πελάτη το νησί του Ινδικού για τους προμηθευτές καυσίμων οι οποίοι αρνούνται να της πουλήσουν με πίστωση. Τα ελάχιστα διαθέσιμα αποθέματα που επαρκούν μόνο για λίγες ημέρες, θα παρέχονται για βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των λιμανιών, των δημόσιων μεταφορών και της διανομής τροφίμων, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ΑP, με τον υπουργό Ενέργειας να χαρακτηρίζει «τεράστια πρόκληση» την ανεύρεση χρημάτων.

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση έχει παραγγείλει νέα αποθέματα καυσίμων και το πρώτο πλοίο με 40.000 τόνους πετρελαίου αναμένεται να φτάσει την Παρασκευή, ενώ το πρώτο πλοίο που θα μεταφέρει βενζίνη θα ελλιμενιστεί στις 22 Ιουλίου.

Αρκετές άλλες αποστολές καυσίμων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, ωστόσο, οι αρχές καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες να εξασφαλίσουν 587 εκατομμύρια δολάρια για να πληρώσουν για τα καύσιμα. Σύμφωνα με τον υπουργός Ενέργειας, επίσης, η Σρι Λάνκα χρωστάει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια σε επτά προμηθευτές καυσίμων.

Η Σρι Λάνκα λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε καύσιμα από τη γειτονική Ινδία, η οποία της παρείχε πιστωτικό όριο. Η κυβέρνηση ανκοίνωσε ότι διαπραγματεύεται επίσης με προμηθευτές στη Ρωσία και τη Μαλαισία.

Διακοπές ρεύματος

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα έως και τρεις ώρες την ημέρα από τη Δευτέρα, επειδή δεν μπορούν να προμηθεύσουν αρκετή ενέργεια στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι σαρωτικές διακοπές ρεύματος πλήττουν την οικονομία της Σρι Λάνκα εδώ και μήνες, η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του αερίου για ανάγκες μαγειρέματος, φαρμάκων και τροφίμων που εισάγονται.

Έκκληση στους ομογενείς

Ακόμη, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη δολαρίων και απηύθυνε έκκληση σε περίπου 2 εκατομμύρια ομογενείς από τη Σρι Λάνκα που εργάζονται στο εξωτερικό να στείλουν χρήματα σε συνάλλαγμα στην πατρίδα τους μέσω τραπεζών και όχι μέσω ανεπίσημων καναλιών.

Όπως τόνισε, τα εμβάσματα των εργαζομένων, τα οποία συνήθως έφταναν μηνιαίως τα 600 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, μειώθηκαν στα 318 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, τα εμβάσματα μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο από 2,8 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο φέτος, σημειώνοντας μείωση 53%, αποτέλεσμα της υποχρεωτικής μετατροπής ξένου συναλλάγματος που επέβαλε πέρσι η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Η Αττική και οι 12 κρίσιμες μάχες του ΠαΣοΚ

Η αριθμητική της δεύτερης θέσης έχει στο επίκεντρο τις...

Ανεβάζει τον πήχη

Κιλιτσντάρογλου: Βαθύτατα λυπημένος για τις δυσκολίες που περιμένουν...

Ο MBS ηγετική φιγούρα των Αράβων και παγκοσμίως

Κιλιτσντάρογλου: Βαθύτατα λυπημένος για τις δυσκολίες που περιμένουν...

Ανασυγκρότηση με νέα πρόσωπα και θετική ατζέντα

Επιχείρηση άμεσης ανασυγκρότησης είναι σε πλήρη εξέλιξη από την...

Οι μετοχές που ευνοούνται την επόμενη μέρα των εκλογών

Σημειώνοντας μετεκλογικά κέρδη 8% και 32% εφέτος, το Χρηματιστήριο...