Σολτς-Μητσοτάκης: Μήνυμα συνεργασίας σε δύσκολες εποχές

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα περιλάμβανε έναν όμορφο περίπατο στην Ακρόπολη, μια μάλλον αρμονική συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια συνέντευξη Τύπου που ανέδειξε τη δυστοκία στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης.

Ήταν η πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου ενός Έλληνα πρωθυπουργού και ενός Γερμανού καγκελάριου από την έναρξη της Ευρωκρίσης το 2010, που τη μεγαλύτερη πίεση από τους δημοσιογράφους την ένιωσε ο Γερμανός κι όχι ο Έλληνας. Κι όχι μόνο επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιζε εντός έδρας. Ο Όλαφ Σολτς ήταν αυτός που έπρεπε να απαντήσει -στο εσωτερικό του ακροατήριο- για την απόφαση να δώσει ένα ποσοστό μιας προβλήτας στο λιμάνι του Αμβούργου στην COSCO, αλλά και για τη δυστοκία της Γερμανίας να συνεργαστεί, ώστε να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Και οι απαντήσεις του, ειδικά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών πτήσεων στις τιμές του αερίου, ήταν μάλλον ασαφείς. Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί από μήνες -μαζί με 15 ακόμη ηγέτες της Ε.Ε.- υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου και υποστηρίζει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο ότι, εάν η πρόταση υιοθετηθεί από την Ευρώπη, το πρόβλημα θα λυθεί.

Μητσοτάκης, Σολτς

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη Τύπου

Μάλιστα, στις εισαγωγικές δηλώσεις του ο Μητσοτάκης επικαλέστηκε ακόμη και μια ρήση του Βίλι Μπραντ από το μακρινό 1975, όταν τιμήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, για να δείξει πόσο απαραίτητη είναι και σήμερα μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. «Έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής», είχε πει ο πρώτος μεταπολεμικός Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973.

Μητσοτάκης και Σολτς προσπάθησαν φιλότιμα να επιδείξουν σύμπνοια στο ζήτημα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης, δηλώνοντας ότι «στόχος μας πρέπει να είναι να πέσουν οι τιμές, αλλά και να μην απειληθεί η ενεργειακή επάρκεια» και υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη ψηλά, καλώντας τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. τάχιστα να πάρουν τις αποφάσεις -και να μην ασχοληθεί και πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το θέμα, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος τον χαμήλωσε, λέγοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στις αγορές ενέργειας.

Η επιτυχία της «κυκλικής ανταλλαγής» όπλων

Μητσοτάκης

Με αυτοπεποίθηση ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας…

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μείζον ήταν να μιλήσει στο πλάι του Γερμανού καγκελάριου για το τέλος της ευρωπαϊκής επιτροπείας, τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Να κάνει μια επίδειξη αυτοπεποίθησης. Με τον υποτονικό του τρόπο ο Όλαφ Σολτς επαίνεσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι είναι απτή η δυναμική της.

Όλαφ Σολτς

…ενώ ο Σολτς με τον γνωστό υποτονικό του τρόπο επαίνεσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Ο καγκελάριος, από την πλευρά του, ήθελε να προβάλλει την επιτυχία  του λεγόμενου «Ringtausch», της κυκλικής ανταλλαγής όπλων δηλαδή… μίας εφεύρεσης της γερμανικής κυβέρνησης να στέλνει μέσω τρίτων βαρέα όπλα στην Ουκρανία, για να μη στείλει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τα σύγχρονα τεθωρακισμένα που ζητάει το Κίεβο. Η Ελλάδα είναι μια από αυτούς τους τρίτους και στέλνει σαράντα δικά της σοβιετικής κατασκευής BMP-1 στην Ουκρανία για να πάρει αντίστοιχο αριθμό Marder από τη Γερμανία. Τα πρώτα έξι Marder έχουν φτάσει στη Βόρεια Ελλάδα και θα παρελάσουν αύριο στη Θεσσαλονίκη στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου, ενώ ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στο πλάι του Σολτς ότι τα Marder θα εγκατασταθούν στον Έβρο.

Δύσκολη ισορροπία με την Τουρκία

Για το ελληνικό ακροατήριο είναι σημαντικό να τοποθετούνται ξεκάθαρα απέναντι στην Τουρκία οι υψηλοί προσκεκλημένοι και γι’ αυτό ο Σολτς ρωτήθηκε επανειλημμένα σχετικά. Τελικά, όταν το ερώτημα του ετέθη από τη γερμανική εφημερίδα Bild και δη σε αντιπαράθεση με τη σαφή στάση της υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ο Σολτς είπε, πως, «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες» και ο Μητσοτάκης έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την «πολύ καθαρή», όπως είπε, στάση του Γερμανού καγκελάριου.

Κύπρος, ενέργεια

Σολτς: Συμφέρον όλων η αξιοποίηση της ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο

Το πιο ξεκάθαρο στις δηλώσεις Σολτς, πάντως, ήταν ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεμάτη -και ενεργειακές- δυνατότητες, και είναι προς το συμφέρον όλων να τις αξιοποιήσουν. Γι’ αυτό και πρόσθεσε πως «οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία δεν είναι σημαντικές μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη», ενώ επανέλαβε ότι όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και με βάση το διεθνές δίκαιο.

Δυτικά Βαλκάνια και πολεμικές επανορθώσεις

Σολτς και Μητσοτάκης αναφέρθηκαν σύντομα και στα… υποχρεωτικά κάθε διμερούς συνάντησης. Ο καγκελάριος θύμισε τη δέσμευση του Βερολίνου στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης από το 2003, στη διεύρυνση δηλαδή της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα των γερμανικών οφειλών, κυρίως του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Σολτς μια πρόσκληση στο τραπέζι της διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη – “θέλουμε να έχουμε άποψη για τη Λιβύη”, είπε, ενώ έχει αποδεχθεί την πρόσκληση για την αντίστοιχη διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια την ερχόμενη εβδομάδα.

Κάκη Μπαλή, Αθήνα

Πηγή DW

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Αγνωστα κειμήλια της ζωής του Μπάιρον στο Τρίνιτι

Στα αρχεία του Κολεγίου Τρίνιτι, στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας,...

Σπαρτιάτες: Ο γρίφος της έκπτωσης, οι έδρες και οι πιθανές καραμπόλες

Η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) για...

LVMH: Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τον διάδοχο – Το παρασκήνιο

Τέσσερις δεκαετίες πέρασε ο δισεκατομμυριούχος σήμερα Μπερνάρ Αρνό, εξελίσσοντας...

Ισραήλ: Τι «δουλειά» κάνει ένας πανάκριβος πύραυλος Arrow

Η εφημερίδα Maariv αποκάλυψε πως ο συντονισμός της αναχαίτισης...