Σκρέκας: «Όσο διαρκεί η κρίση, θα στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Για τα νέα μέτρα στην ενέργεια, για το ηλεκτρικό ρεύμα και τον αντίκτυπο, που θα έχει η ενεργειακή κρίση που περνά η Ευρώπη, στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις μίλησε στο Mega  ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

«Όταν ερχόμαστε στο θέμα της ενέργειας, τα πράγματα σοβαρεύουν και σοβαρεύουν και πολύ. Το θέμα της εξοικονόμησης πρέπει να μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Έχουμε μία τεράστια ενεργειακή κρίση που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα. Το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο ακριβό από τις τιμές πριν 1,5 χρόνο. Αυτό επηρέασε τη χώρα μας από πολύ νωρίς, και η κυβέρνησή μας είχε προνοήσει με το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, και να αξιοποιεί πόρους από τις δημοπρασίες των ρύπων όπως κάναμε όλο ο προηγούμενο 12μηνο, και να στηρίζει τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν αυτή την ενεργειακή κρίση», ανέφερε.

Μέτρα στήριξης

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην επερχόμενη ΔΕΘ και τις κινήσεις στήριξης των πολιτών, ο κ. Σκρέκας είπε πως, «οι ειδικοί φόροι στο κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Το ειδικό τέλος είναι κάτω από 2-3 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και το φυσικό άεριο τον χειμώνα που έρχεται, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι όσο διαρκεί η κρίση εμείς θα στηρίζουμε, και το έχουμε αποδείξει εδώ και έναν χρόνο. Με συνέπεια στηρίζουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, ούτε τον προηγούμενο χειμώνα, και πολύ περισσότερο αυτόν που έρχεται. Δεν θα αφήσουμε τα νοικοκυριά απροστάτευτα να κρυώσουν».

Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα

«Έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα, ρυθμιστικές παρεμβάσεις, υποδομές και οικονομική στήριξη. Όταν λέω ρυθμιστική παρέμβαση εννοώ ότι, εδώ και 48 ημέρες έχουμε θέσει έναν μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έσοδα τα βάζουμε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, και τα επιστρέφουμε στους λογαριασμούς ρεύματος. Το Ιούλιο, για παράδειγμα, ανακοινώσαμε ένα πακέτο στήριξης της τάξεως του 1.2 δις. ευρώ. Το ένα δις προήλθε από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων», επεσήμανε.

Όσον αφορά στα καύσιμα έχουμε εστιάσει σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε αυτούς που χρησιμοποιούν το μέσο για να πάνε στη δουλειά τους, κι τέλος με έναν τρόπο που δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού. Όταν βλέπουμε ότι συνεχίζει η κρίση, θα συνεχίσει και η στήριξη. Δεν μπορώ να ανακοινώσω εάν θα υπάρχει Fuel pass 3, είναι κατι που το επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αναμένεται να σημειώσει πάνω από 5% ανάπτυξη, η Ευρώπη κινδυνεύει να μπει σε ύφεση, και η Ελλάδα έχει ανάπτυξη.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Αδαμίδη, επίσης στο Mega, για προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος ο Κώστας Σκρέκας, μίλησε για ύστατο μέτρο.

«Με μεγάλη ευθύνη λέω πως αυτό είναι το ύστατο μέτρο. Πριν από αυτό το μέτρο έχουμε σχεδιάσει μία σειρά από παρεμβάσεις, το πρώτο είναι ότι έχουμε διπλασιάσει την χωρητικότητα της Ρεβυθούσας, της εγκατάστασης υποδοχής αερίου και LNG, έτσι ώστε εάν διακοπεί από τη Ρωσία να το αντικαταστήσουμε. Δεύτερον, έχουμε διπλασιάσει την παραγωγή από τον λιγνίτη»,

»Ο λιγνίτης, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη συμμετείχε στο 5% έως 10% του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας, και τους 2 τελευταίους μήνες έχει πάει το 20%. Το τρίτο έχει να κάνει με τη δυνατότητα 5 εργοστάσια φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσουν diesel (πετρέλαιο), για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Το τέταρτο και το πιο σημαντικό αφορά στην εξοικονόμηση. Τον Ιούλιο είχαμε μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα συνολικά που προσέγγισε το 12%, και τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά περίπου 15%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Σολτς: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Deutsche Bank»

Σε διαβεβαίωση πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά...

Μακρόν: «Δεν υποχωρούμε στη βία»

Απόλυτη ήταν η καταδίκη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν...

Με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, συνάντησε το...

Κατακόρυφη πτώση για τη μετοχή της Deutsche Bank – Άλμα για τα CDS

Κατακόρυφη πτώση καταγράφει η μετοχή της Deutsche Bank, την...

Μητσοτάκης: «Το νερό ήταν είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό»

Κατηγορηματικά διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους σε δηλώσεις που έκανε στο...