Σκρέκας: Είτε συνεκτικό σχέδιο τώρα, είτε θα παραδοθούμε στους εκβιασμούς

Την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα Υπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

Σίμσον: Χρειάζονται έκτακτα μέτρα για να προστατευτούν οι καταναλωτές

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας τόνισε ότι «μπροστά μας είναι ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά η ενεργειακή μας ενότητα είναι ισχυρή και θα υπερισχύσουμε».

Η κ. Σίμσον ανέφερε ότι το πακέτο των πέντε προτάσεων της Κομισιόν έχει στόχο την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων, ενώ παράλληλα η δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε εξέλιξη.

Επιπροσθέτως δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις από τον αρνητικό αντίκτυπο».

Η Ευρωπαία Επίτροπος έκανε λόγο για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση «για να μετριάσουμε τις αυξήσεις στις τιμές και να σταθεροποιήσουμε τις οικονομικές ενεργειακές αγορές».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο για να τροφοδοτήσει την ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης για να αποδυναμώσει τις οικονομίες μας και να διχάσει πολιτικά την ΕΕ. Πρέπει να διεβεβαιώσουμε ότι οι προσπάθειές της θα αποτύχουν».

Υπ. Ενέργειας Βελγίου: Είμαστε υπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Yπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου τάχθηκε η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντε Στράτεν προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών.

«To πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν αρκεί, χρειάζεται ένα πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο (από παντού) για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς μας και για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε υπέρ ενός γενικού πλαφόν», ανέφερε.

Η συνεδρίαση

Όπως είχε γράψει το πρωί ο ΟΤ οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν τα μέτρα μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σειρά κρατών, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ελλάδα εξέφρασαν τη διαφωνία τους από χθες και προχθές στην πρόταση της Κομισιόν για ορισμό ανώτατης τιμής στο ρωσικό αέριο καθώς και για οποιαδήποτε παρέμβαση στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα TTF. Στο σκεπτικό των χωρών αυτών αναφέρεται πως ένα πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του αερίου της Gazprom θα έδινε σινιάλο για νέα άνοδο των τιμών καθώς η Μόσχα θα αποφάσιζε τη διακοπή της παροχής μέσω όλων των αγωγών της, ενώ ήδη η αγορά του TTF δείχνει να ισορροπεί κοντά στα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και ίσως υποχωρήσει και κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Τα σημεία συμφωνίας

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι 27 βρίσκουν κοινά σημεία συμφωνίας στις ακόλουθες προτάσεις:

  1. Στην έκδοση κανονισμού της Ε.Ε. με τον οποίο θα καθίσταται υποχρεωτική η μείωση της κατανάλωσης αερίου σε ενεργοβόρες βιομηχανίες κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023. Το ποσοστό της μείωσης, λένε οι πληροφορίες, είναι 5% σε σχέση με το μέσο όρο της ίδιας περιόδου την πενταετία Νοεμβρίου 2017 – Μαρτίου 2022.
    Στον ίδιο κανονισμό θα παρέχεται και η δυνατότητα για προαιρετικά μέτρα το ίδιο διάστημα μείωσης κατά 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και από τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών.
  2. Στην έκδοση κανονισμού της ΕΕ για την επιβολή ανώτατων τιμών αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που κάνουν χρήση των τεχνολογιών ΑΠΕ, πυρηνικών, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Η Ελλάδα λένε οι πληροφορίες επιδιώκει να περάσει διάταξη για την εξαίρεση κρατών που ήδη εφαρμόζουν τέτοια μέτρα. Στόχος της Αθήνας είναι, λένε οι πληροφορίες, να διατηρηθεί το πλαφόν που έχει βάλει στις μονάδες φυσικού αερίου.
  3. Στη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των συμμετεχόντων στις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται πιθανότατα για την κρατική στήριξη των εγγυητικών που καταβάλλουν παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρισμού προκειμένου να συμμετέχουν στα χρηματιστήρια ενέργειας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Πούτιν: Πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου

Μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου στερεού...

Όσκαρ: Ταινίες με πολλές υποψηφιότητες που έφυγαν με άδεια χέρια

Ας υποθέσουμε πως είστε σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνογράφος,...

Καναδάς: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός, Μπράιν Μαλρόνεϊ – Ο βίος, τα σκάνδαλα

Ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Μπράιν Μαλρόνεϊ απεβίωσε χθες,...