Σινεμά στο σχολείο

Tην ένταξη της «Ψηφιακής Πλατφόρμας Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Με αυτόν τον τρόπο το ΕΚΚ, για πρώτη φορά θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ικανοποιώντας έναν από τους βασικούς σκοπούς του, αυτόν της προβολής και διάδοσης της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα.

Η καινοτόμος ψηφιακή πρωτοβουλία ενισχύει και τον ρόλο του ΕΚΚ ως εθνικού φορέα χάραξης και υλοποίησης κινηματογραφικής πολιτικής, την ώρα που εισάγει μεθοδικά και συστηματικά τον κινηματογράφο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΕΚΚ, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 1.418.964 ευρώ που κοστίζει αυτή η προσπάθεια, αποτελεί ένα ακόμη κονδύλι που θα απορροφηθεί κυρίως από την κινηματογραφική κοινότητα. Τα χρήματα αυτά, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, παραλίγο να χαθούν όταν απορρίφθηκε η πρώτη υποβολή της πρότασης, που είχε γίνει από το ΕΚΚ μετά από τη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παρόλα αυτά έγινε προσπάθεια να μη χαθεί το έργο· δόθηκε η δυνατότητα επανυποβολής με τη συνδρομή του ΥΠΠΟΑ και υποβλήθηκε νέα πρόταση από την παρούσα διοίκηση του ΕΚΚ τον Ιανουάριο του 2021.

«Επιδίωξη μέσω της δράσης αυτής είναι να υποστηριχθεί και να εμπλουτισθεί το έργο του εκπαιδευτικού, με την αξιοποίηση του κινηματογράφου ως εκπαιδευτικού / διδακτικού εργαλείου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. «Ταυτόχρονα όμως, η δράση αυτή θα οξύνει το βλέμμα και το κριτικό πνεύμα των μαθητών, και θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του κινηματογραφικού κοινού σε ολόκληρη τη χώρα.»

Σημεία άξια προσοχής

Η Ψηφιακή Πλατφόρμα θα είναι εθνικής εμβέλειας εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών της επικράτειας. Ο σχεδιασμός της θα διευκολύνει στον μέγιστο βαθμό την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία.

Είναι έργο πληροφορικής και νέων τεχνολογιών ισότιμα προσβάσιμο και από τα δύο φύλα, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και υλοποίησης.

Θα περιέχει τουλάχιστον 92 διεθνείς και ελληνικές ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους και των τριών βασικών ειδών: μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation. Οι περισσότερες από τις ταινίες αυτές θα είναι πρόσφατες παραγωγές. Η καθεμία θα συνοδεύεται από σχετικό εκπαιδευτικό υλικό (κείμενα, βίντεο κ.λπ.).

Η επιλογή των ταινιών θα γίνει με την εποπτεία του ΕΚΚ· το έργο θα έχει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σημαντικό είναι ότι θα παραχθούν και 10 εκπαιδευτικές ταινίες (διάρκειας 7-10 λεπτών) που θα εισάγουν τους μαθητές στην κινηματογραφική τέχνη.

Οι ταινίες και το συνοδευτικό υλικό τους θα είναι ελεύθερα στη διάθεση των εγγεγραμμένων και πιστοποιημένων χρηστών, εκπαιδευτικών και μαθητών, σε προγραμματισμένους, από κοινού συμφωνημένους χρόνους.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με τη χρήση της Πλατφόρμας.

Η εύρυθμη λειτουργία της Πλατφόρμας θα εξασφαλίζεται από helpdesk, για το οποίο το ΕΚΚ θα προσλάβει προσωπικό, αλλά και από την αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη του κατασκευαστή της.

Η Πλατφόρμα προβλέπεται να λειτουργήσει για τα σχολικά έτη 2021-22 και 2022-23. Για να εξασφαλιστεί η λειτουργία της και μετά την ολοκλήρωση της συγχρηματοδοτούμενης αυτής δράσης, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα δικαιώματα θέασης των ταινιών να διαρκέσουν 5 χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΠαΣοΚ για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Αποδήμων

Το ΠαΣοΚ διατυπώνει ερωτηματικά για τη στάση της υπουργού...

Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις τιμών στον ορίζοντα – Ποια προϊόντα αφορούν

Μια καινούργια «μάχη» για την καταπολέμηση της ακρίβειας ξεκίνησε...

Η Ρωσία ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει εθελοντικά την...

Super League – AEK: Ο Άρης την έριξε από την κορυφή με 3-3 στο «Κλεάνθης Βικελίδης»

Έπειτα από ένα χορταστικό παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης», Άρης...

Γάζα: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις – Στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς

Μία αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε σήμερα στο Κάιρο για...