Silicon Valley Bank: Πωλήθηκε στη First Citizens BancShares – Τι προβλέπει η συμφωνία

Η First Citizens BancShares συμφώνησε  να αγοράσει τη Silicon Valley Bank, μετά την κατάρρευσή της στις αρχές του μήνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg . Υπενθυμίζεται ότι η SVB έχει περάσει στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ μετά από μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ η κατάρρευσή της πυροδότησε μια μίνι τραπεζική κρίση που τις τελευταίες εβδομάδες ταράσσει συθέμελα τον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συμφωνία

Όπως μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο, που επικαλείται επίσημη ανακοίνωση της Oμοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), η τράπεζα με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία αγοράς και ανάληψης όλων των καταθέσεων και δανείων της SVB. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, προς διάθεση από την FDIC, ενώ το ομοσπονδιακό ίδρυμα απέκτησε επίσης δικαιώματα ανατίμησης μετοχών στην First Citizens αξίας έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εκτιμώμενο κόστος της χρεοκοπίας για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. δολάρια, αν και το ακριβές μέγεθος θα καθοριστεί όταν τερματιστεί το καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη συναλλαγή σε συνεργασία με την FDIC που θα πρέπει να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Frank Holding Jr. διευθύνων σύμβουλος της First Citizens.

Η χρεοκοπία

Υπενθυμίζεται ότι η SVB αποτελεί την πρώτη αμερικανική τράπεζα που χρεοκόπησε εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Η κατάρρευση ήρθε λιγότερες από 48 ώρες μετά την παρουσίαση ενός σχεδίου για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Με την τράπεζα να έχει πληγεί βαριά από την αύξηση των επιτοκίων, παρουσιάζοντας ζημία 1,8 δισ. δολαρίων από την πώληση τίτλων, το σχέδιο για ΑΜΚ προκάλεσε εκνευρισμό στους επενδυτές και τους καταθέτες που άρχισαν γρήγορα να αποσύρουν τα χρήματά τους. Μόνο στις 9 Μαρτίου επιχειρήθηκε η απόσυρση περίπου 42 δισ. δολαρίων.

Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να επιτύχουν μια συμφωνία εξαγοράς του συνόλου ή τμημάτων της τράπεζας, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις των πελατών της, χωρίς αρχικά να σημειώσουν επιτυχία.

Στη συνέχεια, η FDIC παρέτεινε τη διαδικασία υποβολής προσφορών αφότου εκδηλώθηκε «ουσιαστικό ενδιαφέρον» από πολλούς πιθανούς αγοραστές. Για να απλοποιήσει τη διαδικασία και να διευρύνει τη δεξαμενή των «μνηστήρων», η FDIC επέτρεψε την υποβολή χωριστών προσφορών για τη θυγατρική Silicon Valley Private Bank και τη Silicon Valley Bridge Bank NA – την εταιρεία που δημιουργήθηκε από την FDIC μετά την πτώχευση της SVB.

Έκτακτα μέτρα

Οι αμερικανικές αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κατάρρευση της SVB, εισάγοντας ένα νέο backstop για τις τράπεζες το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είναι αρκετά μεγάλο για να προστατεύσει τις καταθέσεις ολόκληρης της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η First Citizens είχε υποβάλει προσφορά για την SVB και αμέσως μετά την κατάρρευσή της.

Το ενδιαφέρον της για εξαγορά έχει προβληματίσει ορισμένους παρατηρητές, οι οποίοι αμφισβήτησαν κατά πόσον η First Citizens έχει τα εφόδια να αναλάβει την χρεοκοπημένη τράπεζα.

Σημειώνεται ότι, βάσει στοιχείων της Fed, στο τέλος του 2022 η First Citizens ήταν η 30ή μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στις ΗΠΑ.

Πρόκειται δε για μια τράπεζα που έχει εμπειρία στην εξαγορά χρεοκοπημένων ανταγωνιστών της. Από το 2009 έχει αποκτήσει περισσότερες από 20 τράπεζες που υποστηρίζονταν από την FDIC, κλείνοντας μια σειρά από συμφωνίες από την Ουάσινγκτον έως το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...