«Σε Λονδίνο και Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα» προτείνει ο Όσμπορν

«Εργαζόμαστε για μία συμφωνία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στα Γλυπτά του Παρθενώνα να εκτίθεται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα» δήλωσε ο πρέδρος του Βρετανικού Μουσείου στο BBC Radio, Τζορτζ Όσμπορν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «win-win».

Ο Όσμπορν επανέλαβε πως τους προηγούμενους μήνες έλαβαν χώρα εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου για τα μάρμαρα.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα να λυθεί», δήλωσε o Όσμπορν «αλλά νομίζω ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός όπου αυτά τα Γλυπτά, θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι win-win συμφωνία για την Ελλάδα και για εμάς» πρόσθεσε.

«Δεν θα αναγκάσoυμε τους Έλληνες να συναινέσουν σε δανεισμό»

Όταν ρωτήθηκε για το εάν αυτή η συμφωνία σημαίνει δανεισμό των μαρμάρων είπε: «Αυτό που δεν θα ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ ομοίως, δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Παρόλα αυτά, ο Όσμπορν δήλωσε πως ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστραφούν μόνιμα δεν είναι εφικτό, καθώς αυτό απαιτεί αλλαγή της Βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά «αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και είμαι αρκετά αισιόδοξος για αυτό» κατέληξε.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάγια και σταθερή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν δύο μέρες από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε επαναλάβει την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης. «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ότι δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο. Τα θεωρεί προϊόντα κλοπής. Επομένως, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τίποτα από όλα αυτά. Αυτά, είναι η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει λεχθεί από τον πρωθυπουργό, από όλους όσους παίρνουν τον λόγο και προφανώς, από μένα. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής, όταν μίλησε με τον ομόλογό του στο Ηνωμένο Βασίλειο: Επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και κάλυψη αυτού του κενού με διαχρονικές εκθέσεις. Όλα τα άλλα είναι διαρροές και φιλολογίες και παρά-φιλολογίες. Αυτό να το συνειδητοποιήσουμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ: Διαδηλώσεις και παραιτήσεις έβαλαν «φρένο» στον Νετανιάχου

Οι χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν αυθόρμητα στους δρόμους του...

Ισραήλ: Η Κνεσέτ απέρριψε πρόταση μομφής κατά Νετανιάχου

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής...

Γαλλία: Κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ στην ιστοσελίδα της Εθνοσυνέλευσης

Παραμένει ανέφικτη από το πρωί η πρόσβαση στην ιστοσελίδα...

Ισραήλ: Αναστέλλεται για έναν μήνα η δικαστική μεταρρύθμιση

Αναστέλλει για έναν μήνα την προώθηση της αμφιλεγόμενης δικαστικής...

Αγωνία για την τύχη του Οτσαλάν

Φόβοι ότι ο προφυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK),...