Σακελλαροπούλου προς Τουρκία: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος σε καθεστώς απειλών

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η Ελλάδα είναι μεν ανοιχτή στο διάλογο, αλλά αυτός δεν μπορεί να διεξαχθεί σε καθεστώς απειλών και κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα με την αναθεωρητική στρατηγική της και την προκλητική ρητορική της.

Η Τουρκία επιλέγει την όξυνση

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των γιορτασμών του πολυούχου της Αγίου Δημητρίου και της απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό κατά τους βαλκανικούς πολέμους, διεμήνυσε ότι «είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί».

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δείχνει να επιλέγει πάλι την όξυνση, με κλιμάκωση των προκλήσεων, με επαναφορά των γνωστών πρακτικών και με προβολή νέων ανυπόστατων θέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, ενώ συνεχίζει να εργαλειοποιεί τον πόνο προσφύγων και μεταναστών, που εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής».

«Η Ελλάδα επιδιώκει ηρεμία στις σχέσεις με τους γείτονές της και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας», είπε η κα Σακελλαροπούλου σε άλλο σημείο της ομιλίας της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο διάλογος για να υλοποιηθεί και να καρποφορήσει, δεν μπορεί να γίνεται υπό καθεστώς απειλών και εντάσεων, αλλά μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».

Ζωντανή συνέχεια

Αναλυτικά η ομιλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχει ως εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι, ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και της γιορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στο ιστορικό Γ’ Σώμα Στρατού, ανάμεσα στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς, τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Είστε η ζωντανή συνέχεια του απελευθερωτικού στρατού των Βαλκανικών Πολέμων, που την αυγή της 26ης Οκτωβρίου 1912 εισήλθε νικητής στην πόλη.

»Εκείνων, που μέσα σε λίγα χρόνια διπλασίασαν σχεδόν την έκταση της χώρας και ενσωμάτωσαν στον εθνικό κορμό πολύτιμα κομμάτια ελληνισμού. Και των ηρώων του «ΟΧΙ», που στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και στα οχυρά της Μακεδονίας σταμάτησαν τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας και πολέμησαν ηρωικά κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Το αγωνιστικό πνεύμα και το υψηλό φρόνημα όλων αυτών των γενεών σας καθοδηγεί στην ιερή αποστολή σας, σε καιρούς ειρηνικούς αλλά και σε περιόδους ανασφάλειας και δοκιμασίας, όπως είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο τον ηρωικό ουκρανικό λαό, που δίνει το αίμα και την ψυχή του για την ελευθερία και την πολιτική του αυτονομία. Είναι υπόθεση όλων μας.

Βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου

»Με τη βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απειλή της μαζικής καταστροφής, επιχειρείται η αναθεώρηση του μεταπολεμικού κεκτημένου της ειρήνης και της προόδου. Και υποδηλώνεται μια ευθεία και ολομέτωπη αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να υπερασπιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου μας απέναντι στον αυταρχικό αναθεωρητισμό και την προκλητική ρητορική.

»Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δείχνει να επιλέγει πάλι την όξυνση, με κλιμάκωση των προκλήσεων, με επαναφορά των γνωστών πρακτικών και με προβολή νέων ανυπόστατων θέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, ενώ συνεχίζει να εργαλειοποιεί τον πόνο προσφύγων και μεταναστών, που εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η Ελλάδα επιδιώκει ηρεμία στις σχέσεις με τους γείτονές της και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

»Ο διάλογος όμως, για να υλοποιηθεί και να καρποφορήσει, δεν μπορεί να γίνεται υπό καθεστώς απειλών και εντάσεων, αλλά μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Παράλληλα, η χώρα μας ενισχύει συνεχώς τη θέση της, διπλωματική και στρατιωτική, μέσω της συνεργασίας και των στρατηγικών συμμαχιών της, υπογραμμίζοντας το ανυπόστατο των τουρκικών αξιώσεων και επιδιώκοντας την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισα και προηγουμένως, είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί.

Κορυφαίο εθνικό ζήτημα το Κυπριακό

»Το Κυπριακό, εξάλλου, δεν παύει να αποτελεί κορυφαίο εθνικό ζήτημα. Η τουρκική επιθετικότητα στα Βαρώσια, στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ευρύτερη περιοχή μας δεν πρόκειται να κάμψουν την προσήλωσή μας στον κοινό μας στόχο: την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυσή του στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

»Κυρίες και Κύριοι,

»Οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το άρτιο επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και πατριωτικού ήθους που τις χαρακτηρίζει, αποτελούν τον εγγυητή της εθνικής μας κυριαρχίας και της ασφάλειας των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Η ευγνωμοσύνη προς όλους σας, τους άγρυπνους φρουρούς, που με αυταπάρνηση προφυλάσσετε από στεριά, αέρα και θάλασσα, μέρα και νύχτα την πατρίδα, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, είναι το ελάχιστο που σας οφείλουμε.

»Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Λονδίνο: Άνδρας πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία του Λονδίνου μετά από...

Ερντογάν: «Ισότιμο το διεθνές καθεστώς των τουρκοκυπρίων»

Για «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο ο...