Ρυθμίσεις οφειλών και επιστροφή προκαταβολών

Στα τέλη Νοεμβρίου θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα συνολικά ποσά που έχουν εισπράξει 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες από την υλοποίηση των επτά κύκλων επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και εκείνων που πρέπει τελικά να επιστρέψουν ανάλογα με το πόσο μειώθηκε ο τζίρος τους το 2020.

Μέσω των επιστρεπτέων 600.000 δικαιούχοι έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ. Βάσει υπολογισμών από το συνολικό ποσό θα επιστραφούν 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Αυτό διότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εντάσσονται σε εκείνες τις κατηγορίες που από το σύνολο της επιστρεπτέας που έλαβαν θα επιστρέψουν τελικά το 25% ή το 33%.

Ειδικότερα, το 28% των επιχειρήσεων-επαγγελματιών θα επιστρέψουν το 25%, το 39% των μικρομεσαίων-επαγγελματιών θα επιστρέψουν το 33% και ένας στους τρεις θα επιστρέψει το 50%. Το τελικό ποσό θα μειωθεί ακόμη περισσότερο για εκείνους που θα επιστρέψουν το σύνολο του ποσού έως τα τέλη του 2021 κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% επί του επιστρεφόμενου ποσού. Οσοι αποφασίσουν να εξοφλήσουν σε δόσεις, αυτό θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022 και σε βάθος 5ετίας.

Η αναζήτηση των ποσών θα γίνει με τους κωδικούς Τaxisnet στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr) και θα βρίσκονται στην ενότητα «βεβαιωμένες οφειλές».

Στο 33% θα είναι το επιστρεφόμενο ποσό

Βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών έως 31 Δεκεμβρίου 2018 θα επιστρέψουν το 25% του ποσού που έχουν λάβει εφόσον έχουν μείωση τζίρου το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά τουλάχιστον 70% και παράλληλα εμφανίζουν ζημιά. Από την άλλη, αν οι ίδιες επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου από 30% έως 70% και παράλληλα εμφανίζουν ζημιά, τότε το επιστρεφόμενο ποσό θα είναι στο 33% των αρχικώς εισπραχθέντων ποσών. Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε θα επιστραφεί το 50%.

Για τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, θα επιστραφεί το 25% αν ο τζίρος το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχει μειωθεί κατά 30% και άνω και εμφανίζουν παράλληλα ζημιά, ενώ για όλες τις υπόλοιπες το ποσοστό επιστροφής ανέρχεται στο 33%.

Αυτό όμως που τονίζουν αρμοδίως κυβερνητικά στελέχη είναι ότι θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν πράγματι δικαιούνταν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις τα ποσά που έλαβαν. Στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι είχαν μεγάλη μείωση τζίρου, είχαν σπεύσει να υποβάλουν λίγο πριν κάνουν αιτήσεις τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος, είχαν προκλητικά χαμηλό τζίρο (περίπου 200-300 €/μήνα), είχαν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ ή είχαν εκδώσει τιμολόγια σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή που έπρεπε. Θα ελεγχθούν ακόμη «περίεργες» προσλήψεις, ενώ όσοι πιαστούν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων κινδυνεύουν όχι μόνο να επιστρέψουν τα χρήματα αλλά κα να πάει ο φάκελός τους στον εισαγγελέα.

Αιτήσεις έως τα τέλη του έτους

Την ίδια στιγμή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσδοκά το επόμενο διάστημα να τακτοποιήσουν τα χρέη της πανδημίας περίπου 820.000 οφειλέτες που μέχρι στιγμής δείχνουν διστακτικοί να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Δικαιούχοι της νέας ρύθμισης είναι πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα μισθώματα, άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων μπορούν να ρυθμίζουν χρέη 2,5 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν από 3/2020 έως 31/7/2021 και να υποβάλουν αιτήσεις έως τα τέλη του έτους.

Η εξόφληση των χρεών τους μπορεί να γίνει σε έως 36 άτοκες δόσεις ή έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% με την πληρωμή της 1ης δόσης έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2022. Οι οφειλέτες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες (περίπου 3.500.000 πολίτες) μπορούν να ακολουθήσουν τις διατάξεις της πάγιας ρύθμισης και να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως 24 δόσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) ή έως 48 έντοκες δόσεις (φόρος κληρονομιάς).

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει άμεσα αυτόματα σύστημα είσπραξης χρεών από εκείνους που έχουν τα χρήματα αλλά δεν πληρώνουν. Πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα «Εispraxis», το οποίο θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση και για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή που πρόκειται να εφαρμοστούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...