Ρώσοι ολιγάρχες: Σχηματίστηκε Task Force για τις κυρώσεις

Δύο ειδικές επιχειρησιακές ομάδες, μια ευρωπαϊκή και μια διεθνής, συστάθηκαν με στόχο τον συντονισμό και την εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών που βρίσκονται στους καταλόγους.

Η Task Force «Freeze and Seize» αποτελείται από την Επιτροπή, εθνικές ομάδες επαφής από κάθε κράτος μέλος, την Eurojust και την Europol καθώς και άλλους οργανισμούς και φορείς της ΕΕ, ανάλογα με τις ανάγκες. Θα συντονίζει τις ενέργειες των κρατών μελών της ΕΕ, της Eurojust, της Europol και άλλων υπηρεσιών για την κατάσχεση και, όπου το επιτρέπει η εθνική νομοθεσία, τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών, αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή παρέχει στρατηγικό συντονισμό, ενώ η Eurojust και η Europol αναλαμβάνουν τον επιχειρησιακό συντονισμό. Η πρώτη συνεδρίαση της Task Force «Freeze and Seize» έγινε την 11η Μαρτίου.

Τα κράτη μέλη εξειδίκευσαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, την κατάσταση στις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες και τις δυνατότητες δήμευσης περιουσιακών στοιχείων βάσει των κατάλληλων νομικών βάσεων.

Ειδικότερα, η Task Force «Freeze and Seize» («Παγώνουμε και Κατάσχουμε») της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συστάθηκε για να διασφαλίσει τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για την εφαρμογή κυρώσεων κατά των Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών που βρίσκονται στις μαύρες λίστες, θα εργάζεται παράλληλα με τη νεοσύστατη Task Force «Ρωσικές ελίτ, πληρεξούσιοι και ολιγάρχες» (REPO), στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ ενεργεί σε συντονισμό με τις χώρες της G7 (Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) καθώς και με την Αυστραλία.

Η συνεργασία μεταξύ της ευρωπαϊκής Task Force «Freeze and Seize» και της διεθνούς Task Force «REPO» είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων που επιβάλλονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά και να συντονιστεί με τους εταίρους της για να εξασφαλίσει αποτελεσματική συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν ή ελέγχονται από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους πρέπει να δεσμευτούν. Σήμερα 877 φυσικά πρόσωπα και 62 οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στη Γάζα – Το τελεσίγραφο της Χαμάς για τους ομήρους

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει σήμερα θέατρο πολύνεκρων αεροπορικών...

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Παλεύοντας με τους «νοικοκυραίους»

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης δεν έχει αυταπάτες....

Μπαρτσελόνα – Ζιρόνα 2-4: «Σεισμός» στη Βαρκελώνη και ξανά κορυφή

Η Ζιρόνα δεν θριάμβευσε απλώς στη Βαρκελώνη. Κατατρόπωσε την...

ΠαΣοΚ: Το επόμενο βήμα για την «ολική επιστροφή»

Οι κάμερες έχουν στηθεί στη σειρά μπροστά από την...