Ρωσικό μαχητικό κατέρριψε αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας τη συντριβή του τελευταίου.

Δύο αεροσκάφη Su-27 είχαν προσπαθήσει να αναχαιτίσουν το αμερικανικό drone με το όνομα MQ-9, ρίχνοντας καύσιμα μπροστά του πολλές φορές πριν από τη σύγκρουση.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών».

«Αεροσκάφη των ΗΠΑ και των Συμμάχων θα συνεχίσουν να επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο και καλούμε τους Ρώσους να συμπεριφέρονται επαγγελματικά και με ασφάλεια».

Μια δήλωση από αξιωματούχο των ΗΠΑ περιέγραψε τους ρωσικούς ελιγμούς ως απερίσκεπτους, αντιεπαγγελματικούς και περιβαλλοντικά επιβλαβείς.

Το drone ήταν σε πτήση ρουτίνας σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, ανέφερε.

Αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά επικίνδυνων ρωσικών πιλότων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αθέλητη κλιμάκωση», κατέληγε η δήλωση.

Λευκός Οίκος: η κατάρριψη του drone ήταν «επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική»

Ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό, κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 έπληξε την προπέλα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Ενώ υπήρξαν και άλλες τέτοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κίρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη καθώς ήταν «επικίινδυνη και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού αεροσκάφους.

«Οπότε είναι μοναδική από αυτή την άποψη», πρόσθεσε.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Πολωνία: Ο πρωθυπουργός καλεί τον Ζελένσκι «να μην προσβάλει ξανά τους Πολωνούς»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προέτρεψε σήμερα τον...

Καναδάς: Στρατιωτική βοήθεια ύψους 452 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Οτάβα θα παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 650...

Κασσελάκης από Μακεδονία: Σκληρή και δύσκαμπτη η φιλοσοφία της ΝΔ

Με περιοδεία σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, ολοκλήρωσε τις...

Βρετανία: Στόχος να απαγορευτεί η πώληση τσιγάρων στην επόμενη γενιά

Ο πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΡίσι Σούνακ εξετάζει το ενδεχόμενο να...