Ρωσία: Ολοταχώς προς το ψηφιακό ρούβλι – Στόχος, ανεμπόδιστες συναλλαγές με το Πεκίνο

Να χρησιμοποιήσει στις συναλλαγές της με την Κίνα το νέο ψηφιακό ρούβλι, που θα εισαγάγει στις αρχές του επόμενου έτους, σκοπεύει η Ρωσία. Στόχος της Μόσχας, να αμφισβητηθεί η παγκόσμια οικονομική ηγεμονία της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσου βουλευτή που επικαλείται το Reuters.

Η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, αναπτύσσει ψηφιακό νόμισμα τα τελευταία δύο χρόνια για να εκσυγχρονίσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, να επιταχύνει τις πληρωμές και να αποτρέψει την απειλή της αύξησης της επιρροής κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin.

Προσπάθεια να παρακαμφθούν οι κυρώσεις

Η κεντρική τράπεζα διεξάγει ήδη δοκιμές ψηφιακού ρουβλίου με τράπεζες, σε μια εποχή που οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν περικόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε καίριας σημασίας υποδομές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Έχοντας αυτό κατά νου, η Ρωσία βρίσκεται στο κυνήγι εναλλακτικών μέσων για τη διενέργεια συναλλαγών, δήλωσε ο Anatoly Aksakov, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής στην κάτω βουλή της Ρωσίας, σε συνέντευξή του στην κοινοβουλευτική εφημερίδα της Ρωσίας.

«Το θέμα των ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, του ψηφιακού ρουβλίου και των κρυπτονομισμάτων εντείνεται σήμερα στην κοινωνία, καθώς οι δυτικές χώρες επιβάλλουν κυρώσεις και δημιουργούν προβλήματα στις τραπεζικές μεταφορές, μεταξύ άλλων και στους διεθνείς διακανονισμούς», δήλωσε ο Aksakov. Πρόσθεσε ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί κλειδί, διότι οι χρηματοοικονομικές ροές μπορούν να παρακάμψουν τα συστήματα που ελέγχονται από «μη φιλικές χώρες».

Συναλλαγές με την Κίνα

Ο Aksakov δήλωσε ότι ελπίζει ότι η σχετική νομοθεσία θα θεσπιστεί φέτος. Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για το ψηφιακό ρούβλι θα ήταν η Μόσχα να το λανσάρει για αμοιβαίους διακανονισμούς με την Κίνα, η οποία έχει ήδη δοκιμάσει το ψηφιακό γουάν της.

«Αν το λανσάρουμε, τότε και άλλες χώρες θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν ενεργά στο μέλλον και ο έλεγχος της Αμερικής στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα τερματιστεί ουσιαστικά», δήλωσε ο Aksakov.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες των κεντρικών τραπεζών επισημαίνουν ότι οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να συναλλάσσονται πιο άμεσα μεταξύ τους, καθιστώντας τις λιγότερο εξαρτημένες από τα δίκτυα πληρωμών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δύσης, όπως το σύστημα SWIFT, στο οποίο πολλές ρωσικές τράπεζες έχουν χάσει την πρόσβαση λόγω των κυρώσεων.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...