Ρωσία: Χρησιμοποιεί τις πρεσβείες της στις σκανδιναβικές χώρες για κατασκοπεία

Πολυάριθμοι υπάλληλοι των ρωσικών πρεσβειών στις σκανδιναβικές χώρες έχουν σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν σκανδιναβικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σήμερα, τα τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα, το σουηδικό  SVT, το νορβηγικό NRK, το δανέζικο DR και το φιλανδικό Yle, κατονόμασαν συνολικά 38  υπόπτους υπαλλήλους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι όπως αναφέρεται φέρονται να έχουν εργασθεί υπό διπλωματική κάλυψη στις ρωσικές πρεσβείες στην Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και το Όσλο αυτά τα χρόνια. Δεκαεπτά εξ αυτών παραμένουν ενεργοί στις χώρες αυτές, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

«Οι πρεσβείες της Ρωσίας στις σκανδιναβικές χώρες χρησιμοποιούνται ως σταθμοί κατασκόπων που είναι επανδρωμένοι με επαγγελματίες αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Σύμφωνα με τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης, τα 38 ονόματα επιβεβαιώθηκαν από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK κατονόμασε τον γενικό πρόξενο της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Μπαρεντσμπούργκ που βρίσκεται στο βόρειο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σπιτσμπέργκεν ως τον 39ο Ρώσο πράκτορα, αναφέροντας ότι σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες του στρατού (GRU).

Οι μυστικές υπηρεσίες των σκανδιναβικών χωρών λέγεται ότι πιστεύουν πως περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού των ρωσικών πρεσβειών είναι αποσπασμένοι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Εργάζονται για λογαριασμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και επιδίδονται στην συλλογή πληροφοριών, τεχνολογιών και στην άσκηση επιρροής για να δώσουν ένα πλεονέκτημα στην Ρωσία, δηλώνει στο ντοκιμαντέρ ανώτερος αξιωματούχος των νορβηγικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Σουηδία πρόκειται να απελάσει πέντε Ρώσους διπλωμάτες, καθώς «οι δραστηριότητες τους δεν είναι σύννομες με την διπλωματική τους ιδιότητα», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Η Νορβηγία απέλασε πρόσφατα 15 Ρώσους διπλωμάτες.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μπορέλ: «Σκηνικό αποκάλυψης στη Γάζα»

Η κατάσταση στη Γάζα είναι «αποκαλυπτική» για τον άμαχο...

Ακίνητα: Ανεβαίνουν οι τιμές έως το 2030

Η εγχώρια κτηματαγορά την τελευταία τριετία έχει πετύχει να...

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ομολόγησε το μυστικό του: «Δεν είναι χάρισμα»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μοιάζει μ’ ένα καλοσεταρισμένο ρομπότ, αλλά...