Ρεύμα: 4 προτάσεις στον Μητσοτάκη για χαμηλότερες τιμές

Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκονται τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούνιο στην περίπτωση που τον Μάιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που έχουν γίνει δεν περιλαμβάνουν πλαφόν στην Οριακή Τιμή Συστήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αλλά στον καθορισμό ανώτατου ορίου εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών με το επιπλέον κόστος να καλύπτεται από κρατικές επιχορηγήσεις.

Και αυτός είναι ο πονοκέφαλος… στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δηλαδή πόσα χρήματα θα απαιτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη δημοσιονομική πορεία της χώρας και φυσικά για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα. Το συνολικό ετήσιο κόστος από τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα υπολογίζεται στα 12 δις. ευρώ.

Τα τέσσερα σενάρια οδηγούν σε τιμές λιανικής ρεύματος ακόμη και στα προ κρίσης επίπεδα, εκείνα του 2021, δηλαδή πέριξ των 0,13 με 0,16 ευρώ ανά kWh. Σήμερα οι τιμές φτάνουν ακόμη και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις.

Τα σενάρια

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι:

1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.

3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

4. Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Όποια από τις προαναφερόμενες επιλογές θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη τιμή αγοράς από τους προμηθευτές ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Το καλό και το κακό σενάριο της Μέσης Ανατολής

Οι δυσοίωνες εξελίξεις στο Σαββατοκύριακο που πέρασε δημιουργούν –...

Τουρκία: Δε θέλει να γενικευτεί η ένταση Ιράν – Ισραήλ

Προσπάθεια να σβήσει η φωτιά που άναψε στην Μέση...