Ρέγκλινγκ – Σαφής πρόοδος, αλλά και κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συμφώνησαν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η εκταμίευση ποσού, ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι με βάση τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, «υπάρχει σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η συνεχής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Φυσικά η Ελλάδα όπως και όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ και παντού στον κόσμο, αντιμετωπίζει κινδύνους και αβεβαιότητες, που σχετίζονται με την πανδημία και με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να το χειριστεί αυτό».

Σημείωσε επίσης, ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, θα είναι «μια μεγάλη ευκαιρία για ισχυρή ανάπτυξη».

Εύσημα, αλλά και τράβηγμα αυτιού

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι ελληνικές Αρχές ολοκλήρωσαν μια επιπλέον δέσμη δεσμεύσεων».

Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένες από αυτές παρουσιάζουν καθυστερήσεις (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές), οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία, αλλά και με τις δυσκολίες που είχε η χώρα λόγω των πυρκαγιών.

«Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να καλύψει το κενό, αλλά μέσα σε μια πολύ θετική αξιολόγηση την οποία συμμερίστηκαν όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομίας.

Εξάλλου, απένειμε εύσημα στις ελληνικές Αρχές για την προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι αναμένεται να ληφθεί το τέταρτο αίτημα πληρωμής τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ανέφερε σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ότι ορισμένα συγκεκριμένα βήματα καθυστέρησαν αισθητά, ωστόσο αυτό οφείλεται στην επίδραση της πανδημίας. «Όλοι ενθαρρύναμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθειά της για την επόμενη χρονιά», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Γερμανία: Απεργία στις συγκοινωνίες τη Δευτέρα

Τα προβλήματα στις συγκοινωνίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται...

Πωλείται η πρώην κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στο Λονδίνο

Προς πώληση έναντι του αστρονομικού ποσού των 39,5 εκατομμυρίων...

Στη Λαμία τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Δευτέρα 27 Μαρτίου, θα...

Συντάξεις – Επιδόματα: Εβδομάδα πληρωμών για τους δικαιούχους – Οι ημερομηνίες

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Απριλίου,...