Πυρά Τσίπρα κατά κυβέρνησης: Τι είπε για ακρίβεια, εκλογές, ελληνοτουρκικά

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακρίβεια στην ενέργεια και στα καταναλωτικά προϊόντα επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δελτίο του ΣΚΑΙ. Ακόμα αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στην ανησυχητική ρητορική κλιμάκωσης που ακολουθεί ο Ερντογάν ενώ σημείωσε ότι κακώς ο κ. Μητσοτάκης εστίασε μόνο στην πολιτική των εξοπλισμών.

Αναφορικά με τις εκλογές αλλά και τις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό με τη δυσαρέσκεια των πολιτών να διογκώνεται απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τη στιγμή που μεγαλώνει η δεξαμενή των αναποφάσιστων και επανέλαβε ότι θα επιδιώξει συνεργασίες. Αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στην υπόθεση Πάτση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «συμβολίζει τη γαλάζια λεηλασία. Έχουμε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που λειτουργούν ως τρωκτικά».

Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα

Ειδικότερα μιλώντας για την οικονομία είπε: «Η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη και σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και με τους χαμηλούς μισθούς. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 έχουν παραχθεί υπερκέρδη 2,2 δις λέμε εμείς, η ΡΑΕ καταλόγισε 924 εκατομμύρια για τους έξι μήνες.

Θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, είτε 600 εκ. για έξι μήνες ή με τα δικά μας στοιχεία 1,9 δις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής. Βλέπουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ενέργεια όπως και στα καύσιμα που η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει. Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά;». Ο ίδιος απάντησε ότι «υπάρχει σχεδιασμός μίας πολιτικής που εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε  ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι «ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα όταν χρειάζεται δύο μισθούς για να καλύψει το ρεύμα ή μία οικογένεια με δύο μισθούς δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν οικογένειες που σκέπτονται να κόψουν το φροντιστήριο για να πληρώσουν το ρεύμα».

Σε ερώτηση για το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που παρουσίασε στην ΔΕΘ ,απάντησε: « Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι κοστολογημένο, είναι 5,6 δις ευρώ, περίπου όσο και της κυβέρνησης, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία».

Ελληνοτουρκικά ποια είναι η στρατηγική;

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια κλιμάκωση ρητορική που είναι ανησυχητική. Είπε ότι ένας λόγος σχετίζεται με την εσωτερική αστάθεια, πολιτική και οικονομική, στη γειτονική χώρα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και λόγοι στρατηγικού χαρακτήρα, αναφέροντας ότι «η Τουρκία βλέπει το τελευταίο διάστημα να αφήνεται έδαφος για διεκδικήσεις και μια ενεργητική διπλωματία που ενδεχομένως μέσα από τη ρητορική να μην έχει σα στόχο το πολεμικό επεισόδιο, αλλά τη δημιουργία τετελεσμένων».

Ως προς αυτό είπε ειδικότερα ότι από την πλευρά της χώρας δεν αξιοποιήθηκαν κάποιες σημαντικές ευκαιρίες, όπως ανέφερε: το 2021 μετά την εκλογή Μπάιντεν η Τουρκία βρισκόταν σε κατάσταση που ήταν αποδυναμωμένη διπλωματικά, είχε σταματήσει τον πρώτο κύκλο και της ρητορικής και της έντασης και τότε «είχα ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία ενεργητικής διπλωματίας και να προσπαθήσει να συνδέσει τα ελληνοτουρκικά με μια θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά και να συνδέσει την προοπτική της τελωνειακής αναθεώρησης ΕΕ-Τουρκίας με τη Χάγη. Να έχει δηλαδή ως προϋπόθεση μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο».

Υποστήριξε ότι πρόκειται για λάθος που «το πληρώνουμε» και πως «κακώς εκείνη την περίοδο ο κ. Μητσοτάκης εστίασε όλη την πολιτική στην ενίσχυση των εξοπλισμών», καθώς «δεν σου λύνει το πρόβλημα αν δεν διεκδικήσεις μέσα από κατάλληλη διπλωματία και συμμαχίες». Σημείωσε ότι «η αμυντική επάρκεια της χώρας είναι πολύ σημαντικό πράγμα και κάποιοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι, όμως ασκήσαμε έντονη κριτική σε κάποιους εξοπλισμούς που έγιναν χωρίς να υπάρχει σχέδιο και αίτημα από την πλευρά των επιτελείων μας και βγάζουν τον προϋπολογισμό μας πολύ έξω από τις δυνατότητες μας». «Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια στρατηγική εμείς θα πορευτούμε απέναντι σε μια Τουρκία που, είτε με τον Ερντογάν, είτε με οποιονδήποτε άλλον θα είναι μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη για τις ΗΠΑ και για την ΕΕ», τόνισε.

Να σταματήσει το εμπόριο πατριωτισμού

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε φορέα που ασκούμε κριτική για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης να βρισκόμαστε ενώπιον της κατηγορίας ότι είμαστε τουρκόφιλοι, ότι ευνοούμε τον Ερντογάν» και πως «αυτό το εμπόριο πατριωτισμού που ξεκίνησε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίζεται σήμερα, πρέπει να σταματήσει». Υπογράμμισε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στον Ερντογάν και την τουρκική προκλητικότητα, αλλά η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αρχή, μέση και τέλος και πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες και να συζητάμε και να καταθέτουμε απόψεις». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει λοιπόν ότι «ήταν λάθος αυτό που έκανε η κυβέρνηση το 2021 και ότι «επιπλέον είναι λάθος η στρατηγική ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ν.μ., το είπε ο κ. Γεραπετρίτης και μάλιστα το είπε όταν το Όρουτς Ρέις ερχόταν κι έκανε έρευνες στα 7 ν.μ. έξω απ’ τη Ρόδο, έξω απ’ το Καστελόριζο. Ήταν λάθος και είναι λάθος γιατί ανοίγει την όρεξη».

Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση απάντησε: «Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Για το Αιγαίο υπάρχει το casus belli. Όταν είμαστε στην κυβέρνηση η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο. Γιατί το καταθέτουμε τώρα; Το καινούργιο στοιχείο είναι το τουρκολυβικό μνημόνιο. Όπως το Ουρούτς Ρέις έκανε έρευνες στα 7 μίλια και η κυβέρνηση έκανε λάθος και μίλησε για κόκκινη γραμμή στα 6 μίλια, το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. ‘Αρα οφείλουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Εντάσσω αυτό σε μία ευρύτερη στρατηγική, είναι ένα συνολικό πακέτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με την Λιβύη και την Κύπρο και της Τουρκίας με την Κύπρο». Εξήγησε ακόμη ότι η Τουρκία αναζητά νομιμοφανείς τρόπους και πατήματα για να κάνει παράνομες ενέργειες, ένα τέτοιο πάτημα είναι ότι εμείς δεν έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα. «Αν κάνουμε την επέκταση δεν θα έχει πάτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα για το πώς πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας αν η Τουρκία επιχειρήσει έρευνες στα χωρικά μας ύδατα απάντησε: «Είναι αδιανόητο. Στα χωρικά μας ύδατα; Αυτό το εμποδίζεις με κάθε τρόπο. Αν μπει ένας κλέφτης στην αυλή σας τι θα κάνετε; Θα τον διώξετε με κάθε τρόπο».

Μεταναστευτικό – ευρωτουρκικό ζήτημα

Για το μεταναστευτικό ανέφερε:  «Η χώρα μπορεί να προασπίζει τα σύνορα της και παράλληλα να σέβεται την διεθνή νομιμότητα και να ακολουθεί μία πολιτική που να συνδυάζει την πτυχή της ασφάλειας και την ανθρωπιστική πτυχή της». Συνέχιζε λέγοντας ότι «Δεν είμαστε στο 2015. Να μην αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό σαν ελληνοτουρκικό ζήτημα γιατί είναι ευρωτουρκικό. Αλλά αν η Ελλάδα αρέσκεται σε ρόλο δεσμοφύλακα σε μία Ευρώπη φρούριο θα έχει κακά ξεμπερδέματα». Είπε ότι είναι απαραίτητο ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου από την ΕΕ και πρόσθεσε: «Η ΕΕ λέει ότι θα δεχθεί 5 εκ. πρόσφυγες από την Ουκρανία, δεν μπορεί να υιοθετήσει μία πολιτική για την υποδοχή μεταναστών από την Τουρκία;».

Για την επέκταση του φράκτη είπε ότι η βασική κριτική είναι ότι «ο φράχτης είναι ένα σύμβολο που είναι αναποτελεσματικό. Σε κάποια σημεία, στα τελωνεία θα έχεις αλλά μπορείς να στήσεις παντού;».

Ανδρέας Πάτσης και «γαλάζιες ακρίδες»

Ο  κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε για στην σημερινή διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ: «Γιατί διαγράφηκε ο κ. Πάτσης; Έχω μία απορία. Ο κ. Πάτσης είχε συστήσει μία εταιρία με έδρα το εξωτερικό, έτσι άνηκε αν και είναι βουλευτής στα λεγόμενα κοράκια. Αγόρασε 63 εκ. δάνεια με 4,3 εκ. ευρώ. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Έκανε τα στραβά μάτια η κυβέρνηση και σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια γιατί το θέμα των κόκκινων δανείων παίρνει σημαντικές διαστάσεις». Ωστόσο υποστήριξε ότι το θέμα δεν περιορίζεται στον κ. Πάτση: «είναι ο Πάτσης, είναι ο Μαραβέγιας, είναι η κ. Νικολάου, είναι τα 7 δις απευθείας αναθέσεις, είναι ο κ. Στάσης της ΔΕΗ που μοιράζει μισθούς και μπόνους.  Ο κ. Πάτσης συμβολίζει την λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες».

Σε ερώτηση γιατί ζητά παραίτηση του κ. Πιερρακάκη απάντησε: « Ο κ. Πιερρακάκης δεν γνώριζε τι έκανε ο διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ; Μου θυμίζει η στάση του κ. Πιερρακάκη την στάση του κ. Μητσοτάκη που για όλα δεν γνώριζε. Τα έκανε ο κ. Πάτσης όλα αυτά από μόνος του;». Σε παρατήρηση ότι και ο ίδιο καλύπτει πρώην υπουργούς του όπως ο κ. Παππάς απάντησε ότι « Είναι άλλο να κατηγορείται κάποιος για πολιτικούς λόγους όπως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και άλλο να κατηγορούνται βουλευτές σαν τρωκτικά. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες εταιρίες ΙΚΕ που παίρνουν κόκκινα δάνεια έναντι πινακίου φακής». Συνδέοντας το ζήτημα και με την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην μεσαία τάξη είπε: «Υπάρχει μεγαλύτερη εξαπάτηση από αυτή. Εμείς με την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε προστασία της πρώτης κατοικίας και τώρα χωρίς τρόικα μοιράζουν τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες για πλειστηριασμούς».

Αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα

Για τις δημοσκοπήσεις σε σχέση και με την βεβαιότητα που εκφράζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές απάντησε: «Βεβαιότητα στις μέρες μας δεν υπάρχει, βρισκόμαστε σε ρευστό περιβάλλον, βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσεις και καλό είναι όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί. Εγώ εκφράζω την πίστη μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις εκλογές. Οι μετρήσεις -αντιπαρέρχομαι την συζήτηση για την εγκυρότητά τους- συστηματικά υποεκτιμούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ». Ακολούθως εξήγησε που βασίζει την αισιοδοξία του: «Πρώτον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία διαφορά υπέρ της ΝΔ διαρκώς μειούμενη, δεύτερον δείχνουν ότι η δεξαμενή των αναποφάσιστων αυξάνει και τρίτον ότι υπάρχει διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτό που θα κρίνει τις εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ορθώσει μία εναλλακτική λύση στα προβλήματα και δεύτερον ποιοι θα πάνε στην κάλπη».

Στις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει αρκετά απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλα βήματα το τελευταίο διάστημα, έχει ένα think tank με τεχνοκράτες, έχει νέα πρόσωπα, έκανε την μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση στην εσωκομματική εκλογή. Όλα τα κόμματα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και διαδικασίες εκσυγχρονισμού. Δεν μπορώ να πω ότι το κόμμα είναι πρόβλημα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εκλογική αναμέτρηση: «Αυτοί που θα πάνε στην κάλπη θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Αυτό που πιστεύω και ένας από τους λόγους που με κάνουν αισιόδοξο είναι ότι αυτή την φορά η κάλπη είναι διαφορετική, είναι μία κάλπη της απλής αναλογικής. Ο πολίτης θα ξέρει ποιος μπορεί να κάνει κυβέρνηση και ποιος όχι».

Με ποιους θα κυβερνήσει

Στο ερώτημα με ποιον θα κάνει κυβέρνηση απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει πρώτος θα επιδιώξουμε και θα το πετύχουμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης όταν δεν έχει την καυτή πατάτα λέει ότι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές θα έχει και εκείνος την πίεση. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν έχει με ποιον θα κυβερνήσει. Ο κ. Μητσοτάκης λέει δηλαδή στον ψηφοφόρο ψήφισε με στις δεύτερες εκλογές και αν δεν βγω αυτοδύναμος  πάμε και σε τρίτες.

‘Αρα ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης». Σε ερώτηση για το αν θα συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη πριν τις εκλογές απάντησε: «Δεν θα αποκλείσω οποιαδήποτε δυνατότητα συνάντησης, αλλά δεν έχει ουσιαστικό νόημα. Όλοι μας κατεβαίνουμε στις εκλογές για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους. Μετά τις εκλογές θα έχουμε τα δεδομένα για να συζητήσουμε». Σε ερώτηση για το αν θα έκανε και κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή αν δεν είναι πρώτο κόμμα απάντησε: «Εγώ διεκδικώ μία κυβέρνηση των νικητών και όχι μία κυβέρνηση των ηττημένων. Ακόμη και αν βγαίνουν τα κουκιά υπάρχει ένα θέμα ηθικής νομιμοποίησης».

Στο ερώτημα για το τι θα κάνει στην περίπτωση που χάσει για τέταρτη φορά απάντησε: «Όλοι κρινόμαστε, εγώ εκλέχτηκα από την βάση και έχω μία εντολή τριετίας, αλλά θα είναι η βάση του κόμματος που θα αποφασίσουν. Ωστόσο δεν είναι το κρίσιμο αν θα χάσει ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης αλλά να κερδίσει η κοινωνία. Νομίζω ότι μία κυβέρνηση πλειοψηφίας και όχι του 30% του συνόλου θα μπορεί να δώσει λύσεις στα δύσκολα προβλήματα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Υεμένη: Οι Χούθι θα συνεχίσουν να βυθίζουν βρετανικά πλοία

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανέφεραν σήμερα ότι θα...

Super League – Παναθηναϊκός: 2-2 με ΟΦΗ και απώλεια βαθμών

Ο ΟΦΗ προηγήθηκε δύο φορές, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε ισάριθμες...

Νέα Αριστερά – Χαρίτσης: Η πολιτική επιστρέφει, υπάρχει άλλος δρόμος

«Υπάρχει άλλος δρόμος, η ιστορία δεν τελείωσε, η πολιτική...

Οικιστικά Ακίνητα: Τι αλλαγές φέρνουν οι πρακτικές βιωσιμότητας

Η υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας στην κατασκευή ενός οικιστικού ακινήτου...

Γερμανία: Η Μόσχα διεξάγει έναν «πόλεμο πληροφοριών»

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σήμερα ότι...