«Πυρά» Ακσόι σε ΕΕ: Δεν συνδέεστε με την πραγματικότητα – Βούλησή μας τα δύο κράτη στην Κύπρο

Σε μια πρωτοφανή φραστική «επίθεση» κατά της ΕΕ, η οποία καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, εμφανώς δυσαρεστημένος και από την την έκκληση Μπορέλ για  «συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει, την ΕΕ «αποσυνδεδεμένη» από την πραγματικότητα του νησιού προσθέτοντας ότι «αγνοεί» την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, όπως αυτός εκφράστηκε μέσω των εκλογών.

Συμπληρώνει δε πως μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση είναι δυνατή μόνο εάν βασίζεται στη βούληση των δύο λαών που είναι «συνιδιοκτήτες», όπως τους χαρακτηρίζει, του νησιού.

«Στις τελευταίες εκλογές, οι Τουρκοκύπριοι ξεκάθαρα εξέφρασαν τη βούλησή τους για να διαπραγματευθούν το μοντέλο των δύο κρατών στην Κύπρο» αναφέρει χαρακτητιστικά.

Δεν λογαριάζει…

Καταδεικνύοντας ότι η Άγκυρα, δεν λογαριάζει από Διεθνές Δίκαιο και αποφάσεις του ΟΗΕ, ο Ακσόι, υποστηρίζει προκλητικά: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Ομοίως, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του λαού. Κατά τις τελευταίες εκλογές, ο τουρκοκυπριακός λαός εξέφρασε σαφώς τη βούλησή του να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης δύο κρατών. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να σεβαστούν αυτή τη βούληση» τόνισε.

«Δεν πρέπει να αναμένεται από την ΕΕ, η οποία δεν αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό λαό σε καμία από τις δηλώσεις της, βράβευσε την ελληνοκυπριακή διοίκηση που απέρριψε το σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών το 2004 με ένταξη και δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, να συμβάλει  στη διευθέτηση» αναφέρει και υποστηρίζει ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο διακανονισμού έχει δοκιμαστεί για περισσότερα από 50 χρόνια στην Κύπρο και δεν απέδωσε αποτελέσματα, «επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί τον τουρκοκυπριακό λαό ως ίσο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί τη δύναμη και τον πλούτο», αναφέρει ο Ακσόι.

Καταδικάζει η ΕΕ – «Τον Δεκέμβριο θα αποφασίσουμε πως θα δράσουμε»

Μετά τον Ζοζέπ Μπορέλ, τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για  τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου η ΕΕ θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «τα τελευταία γεγονότα προστέθηκαν στη σειρά ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες είναι πηγή δυσαρέσκειας για την ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «οι ηγέτες θα επανεξετάσουν όλες τις ενέργειες της Τουρκίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας στις συναντήσεις τους, και τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα αποφασίσει πώς θα δράσει υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων».

Υπενθυμίζεται ότι με γραπτή δήλωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε:  «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού».

Υπογραμμίζει ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μαρία Αναματερού: Στης μουσικής το χάρτη δεν υπάρχουν σύνορα

Η ερμηνεύτρια Μαρία Αναματερού και η μουσική της παρέα...

Τι θα γίνει με το στρατιωτικό του Κασσελάκη

Ανατροπή και στην εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων του Στέφανου...

Κλειστός για 5η μέρα ο Πύργος του Άιφελ

Κλειστός για πέμπτη μέρα είναι ο Πύργος του Άιφελ...

Οι Duo Yūgen στο ΒΗΜΑ: «Οι Έλληνες δεν είμαστε μακριά από τον Μπετόβεν»

Η υπόσχεση μιας παραμυθένιας συναυλίας μουσικής δωματίου είναι από...

Αντώναρος: Ο Κασσελάκης θα τους πάρει τα σώβρακα – Εχει κι άλλες εκπλήξεις

Την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για προσφυγή στις κάλπες...