Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μία επείγουσα εθνική στρατηγική στην ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπίσoυν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Ασία.

Αυτό υποστήριξε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, νυν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σελήνη : Ποιος θα κατασκευάσει το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο φεγγάρι

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους του Politico, Νάνσυ Σκόλα και Μαρκ Σκοτ, ο Σμιντ υπογράμμισε την ανάγκη για τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την ισχυρότατη ανάπτυξη της Κίνας στο τεχνολογικό αυτό πεδίο, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και άλλων δημοκρατικών χωρών για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ηθικής που σχετίζεται με την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Σμιντ, οι ΗΠΑ, μέχρι σήμερα, δεν έχουν ένα αποφασιστικό δόγμα για να κυριαρχήσουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Θέλουμε η Αμερική να είναι αυτή που εφευρίσκει αυτά τα πράγματα. Ή τουλάχιστον η Δύση», δηλώνει ο Σμιντ.

Ο Σμιντ έχει και στο παρελθόν εκφράσει τον προβληματισμό του για την «εισβολή της Κίνας» στη σφαίρα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδιαίτερα μέσω της στρατιωτικής ανάπτυξης της αλλά και του ελέγχου της τεχνολογίας με μέσα που οι επικριτές της χαρακτηρίζουν ως αυταρχικά και ανελεύθερα.

Η ανάγκη για συμμαχίες

Για να αντιμετωπίσουν, λοιπόν, οι ΗΠΑ την Κίνα, ο Σμιντ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα, την ηθική στη δομή της τεχνητής νοημοσύνης και να συνεργαστούν με χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Ιαπωνία.

Ρομπότ

Και αν υπάρχει ήδη κάποιο γενικό πεδίο εφαρμογής κώδικα ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θα πρέπει σύμφωνα με τον Σμιντ, οι ΗΠΑ και οι εταίροι της να ηγηθούν και σε αυτόν το τομέα, προκειμένου να τεθούν ηθικά στάνταρντς που θα διαφυλλάξουν τις ανθρώπινες αξίες.

Τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για δημιουργία διακρατικών συμμαχιών δηλώνει: «H Κίνα είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν πάρα πολλοί έξυπνοι άνθρωποι εκεί για να το κάνουμε όλο αυτό μόνοι μας».

Στις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές ο Σμιντ έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τους Δημοκρατικούς, όπως αναφέρει όμως, ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι από τα ελάχιστα πεδία που απολαμβάνουν την στήριξη και των δύο κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Στρατιωτική θητεία : Το ιστορικό των… αυξομειώσεων – Από πότε θα ισχύσει και ποιους αφορά η σχεδιαζόμενη αύξηση

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ – Στον ΟΗΕ το θέμα της επίθεσης στο τάνκερ

Ευθύνες στο Ιράν επιμένει να επιρρίπτει το Τελ Αβίβ...

Καταιγιστική η Ελλάδα – Συνέτριψε τη Νότια Αφρική με 28-5

Η εθνική ομάδα του πόλο ανδρών ήταν καταιγιστική κόντρα...

Λιμένι – Η πέτρα και το φως της Λακωνικής Μάνης

Τόπος ιστορικός, εστία της επιφανούς οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, το...

Κορωνοϊός – Γερμανικά κρατίδια επιστρέφουν αζήτητα εμβόλια

Στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σε πολλά κρατίδια...