«Ψαλιδισμένες» οι μειώσεις ΕΝΦΙΑ – Η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

«Ψαλιδισμένες» μειώσεις ΕΝΦΙΑ διαπίστωσαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που η περιουσία τους βρίσκεται σε περιοχές όπου η αντικειμενική αξία αυξήθηκε κατά 20% – 30%, ενώ αυξημένος ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με πέρυσι καταγράφεται σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης έχει αυξηθεί πάνω από 40%-50% από την αρχή του έτους. Από την άλλη, ουσιαστικές μειώσεις έχουν όσοι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς γι’ αυτούς άλλαξε προς το καλύτερο ο τρόπος υπολογισμός του λεγόμενου συμπληρωματικού φόρου.

Την περασμένη Τρίτη αναρτήθηκαν αργά το βράδυ στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr με ατομικούς κωδικούς taxisnet) τα νέα εκκαθαριστικά για 7.200.000 ιδιοκτήτες με σημαντικές αλλαγές τόσο στις αντικειμενικές αξίες όσο και στους συντελεστές φορολογίας. Με βάση τα στοιχεία η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων εκτοξεύτηκε στα 577 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 95 δισ. ευρώ ή ποσοστό 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών – η οποία ας σημειωθεί ότι δεν είχε κανένα αναλυτικό στατιστικό στοιχείο όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια – o ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι, συνολικά, μειωμένος κατά 380 εκατομμύρια ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οκτώ στους δέκα πολίτες είδαν στο εκκαθαριστικό τους μείωση του φόρου, σε σχέση με το 2021.

Αυτό επιτυγχάνεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον τρόπο υπολογισμού του φόρου παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία οδήγησε στη μεγάλη αύξηση της συνολικής ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Για παράδειγμα, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, διαμέρισμα 103 τ.μ. 30ετίας, όπου η τιμή ζώνης εκτοξεύτηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 στα 1.350 ευρώ ανά τ.μ. από 1.000 ευρώ ανά τ.μ. το 2021, ο φετινός ΕΝΦΙΑ με τις ανάλογες εκπτώσεις ανήλθε σε 211,2 ευρώ ενώ το 2021 ήταν 203,9 ευρώ. Δηλαδή παρατηρείται μία αύξηση στην τιμή ζώνης κατά 35% και στον ΕΝΦΙΑ μείωση κατά 7,3 ευρώ ή κατά 3,5%.

Σε άλλο παράδειγμα, στην περιοχή των Μελισσίων, διαμέρισμα 107 τ.μ. 25ετίας, όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε από 1.700 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι σε 1.850 ευρώ ανά τ.μ. εφέτος (+ 9%), επιβαρύνεται το 2022 με ΕΝΦΙΑ 346,4 ευρώ, ενώ πέρυσι ο φόρος ήταν 421,3 ευρώ, δηλαδή παρατηρείται σε αυτή την ιδιοκτησία μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 21,6%.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος ιδιοκτήτης έχει ακίνητο σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε σημαντικά τότε ο ΕΝΦΙΑ θα είναι υψηλότερος σε σύγκριση με πέρυσι. Για παράδειγμα ακίνητο 20ετίας στην περιοχή Γκάζι του Δήμου Αθηναίων, όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά 81% (από 1.100 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι σε 2.000 ευρώ ανά τ.μ. εφέτος), επιβαρύνεται το 2022 με ΕΝΦΙΑ 508,9 ευρώ από 402 ευρώ πέρυσι. Δηλαδή παρατηρείται μία αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 26,5%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο βεβαιωμένος ΕΝΦΙΑ του 2022 ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με τους μεγάλους κερδισμένους να είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά πολύ λιγότερο φόρο σε σύγκριση με το 2021. Για το 13% των ιδιοκτητών ο ΕΝΦΙΑ είναι αμετάβλητος, ενώ για ένα ποσοστό της τάξης του 7-8% ο λογαριασμός θα είναι αυξημένος έως σημαντικά αυξημένος.

Η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

Την εκτίμηση ότι ο «νέος ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας βαρύς και άδικος φόρος» διατυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Από την πρώτη αξιολόγηση εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ 2022 προκύπτουν τα εξής αρχικά συμπεράσματα σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:

– Σημαντική ποσοστιαία μείωση φόρου παρατηρείται σε φορολογούμενους με περιουσιακά στοιχεία μικρής αξίας το καθένα, και που οι περισσότεροι από αυτούς είχαν έως τώρα σχετικά μικρές ή και ασήμαντες φορολογικές υποχρεώσεις.

– Σημαντική μερίδα φορολογουμένων, βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια αύξηση του φόρου, με κύρια αιτία την εξωπραγματική αύξηση των τιμών ζώνης από 1.1.2022 σε πολλές περιοχές, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία προ κορωνοϊού, τα οποία για τις περισσότερες είναι άσχετα με τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όπου η «αντισταθμιστική» αντικατάσταση του συμπληρωματικού φόρου με προσαύξηση φόρου σε ακίνητα άνω των 400 χιλ. ευρώ και σε περιουσίες άνω των 500 χιλ. ευρώ, συνδυάζεται με τις υπερβολικά αυξημένες νέες τιμές ζώνης, ιδιαίτερα μάλιστα στους κατόχους απρόσοδων αστικών οικοπέδων.

Σε δόσεις η πληρωμή

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του τρέχοντος έτους μπορεί να καταβληθεί σε έως και 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αντί σε έξι που ήταν πέρυσι. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου του 2022 και η τελευταία δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του 2023.

Όμως, αν κάποιος έχει συνολικό λογαριασμό ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ μπορεί εντάξει την οφειλή του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων (ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ). Σημειώνεται ότι πλέον, για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, που παρέχει την ευχέρεια αποπληρωμής οφειλών προς την εφορία σε έως 24 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ, δεν απαιτείται να καταστεί ληξιπρόθεσμη μία ή περισσότερες δόσεις, αλλά μπορεί να γίνει και από σήμερα, πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής. Αρκεί μία απλή αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ επιλέγοντας κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή» με τους κωδικούς του στο Taxisnet. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η πάγια ρύθμιση δεν είναι άτοκη. Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,32% αν η αποπληρωμή καθοριστεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 6,82% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...