Πρώτη συνομιλία Ζελένσκι – Σι Τζινπίνγκ μετά τη ρωσική εισβολή

Η Κίνα θα στείλει ειδικούς απεσταλμένους στην Ουκρανία και θα διεξαγάγει συνομιλίες με όλα τα μέρη για την επίλυση της κρίσης εκεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Ουκρανό ομόλογό του, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι έκανε τα σχόλια στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της πρώτης μεταξύ των δύο ηγετών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Η Κίνα θα επικεντρωθεί στην προώθηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και θα καταβάλει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατό, είπε ο Σι στον Ζελένσκι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο Σι δήλωσε στις αρχές Απριλίου ότι ήταν πρόθυμος να μιλήσει με τον Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει κατ΄επανάληψη από τον Σι να τον συναντήσει, όπως και μετά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

«Μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ίδιος συζήτησε τρόπους μιας «πιθανής συνεργασίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εις βάρος εδαφικών συμβιβασμών», είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το κείμενο απομαγνητοφώνησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας, κείμενο που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να αποκατασταθεί εντός των συνόρων του 1991», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ελβετία Σιόν: Τουλάχιστον δύο νεκροί από πυροβολισμούς

Πυρ κατά πολιτών άνοιξε ένας οπλοφόρος στην ελβετική πόλη...

LIVE: Τα νέα μέτρα για τα γήπεδα και την οπαδική βία

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ανακοινώθηκαν τα νέα...

ΚΚΕ: Η μεγάλη ρεβάνς του Περισσού

Στην πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η δυναμική της πραγματικότητας...