Προθεσμιακές καταθέσεις: Eως και 2,3%, ανάλογα με το ποσό της αποταμίευσης

Σταθερά παραμένουν για την ώρα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, λίγες ημέρες μετά την αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πορεία του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση.

Η αναταραχή από τις χρεοκοπίες των τραπεζών στις ΗΠΑ

Κι αυτό διότι η αναταραχή που προκλήθηκε με τις χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ φαίνεται πως έχει ανατρέψει τις εκτιμήσεις αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ.

Πλέον, δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές που βλέπουν ότι η οροφή στους δείκτες της Ευρωτράπεζας δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τα τρέχοντα επίπεδα.

Κάποιοι μάλιστα, δεν αποκλείουν ακόμη και την έναρξη της αποκλιμάκωσής τους εντός του 2023, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν το επόμενο διάστημα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την τελευταία απόφαση αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις δηλώσεις της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ που άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την πορεία τους στο άμεσο μέλλον, οι δείκτες euribor κινήθηκαν πτωτικά.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως θα αναμένουν λίγες εβδομάδες ακόμη προτού ληφθούν αποφάσεις για τυχόν αναπροσαρμογές στις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών.

Επιτόκια καταθέσεων με τόκο πάνω από 2% – ρεκόρ 10ετίας

Τονίζουν πάντως ότι μετά τον τελευταίο κύκλο αυξήσεών τους τον περασμένο μήνα, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, φτάνοντας έως και το 2,3%, ανάλογα με το ποσό της αποταμίευσης.

Το γεγονός αυτό λειτούργησε, όπως λένε, ως μαγνήτης για τους καταθέτες, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ενισχυμένη ανταμοιβή που προσφέρεται πλέον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Φεβρουάριο τα υπόλοιπα των λογαριασμών προσυμφωνημένης διάρκειας από νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδο των σχετικών μεγεθών, το ύψος της οποίας διαμορφώθηκε σε υψηλό 10 ετών.

Η αύξησή τους κατά 3,6 δισ. ευρώ από τα τέλη Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν ένα μέρος των καταθετών δεν είχε επιλέξει να επενδύσει στα ανταγωνιστικά αμοιβαία κεφάλαια που υπόσχονται υψηλή μερισματική απόδοση.

Μόνο τον περασμένο μήνα, οι καθαρές εισροές στο σύνολο της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων προσέγγισαν τα 600 εκατ. ευρώ, χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 ξεπέρασαν τα 950 εκατ. ευρώ.

Προθεσμιακές καταθέσεις πολλών ταχυτήτων

Εξάλλου, τραπεζική πηγή αναφέρει πως δεν είναι λίγοι οι αποταμιευτές που αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις στα προθεσμιακά επιτόκια προτού τοποθετηθούν σε προϊόντα της κατηγορίας.

Όπως τονίζει, υπάρχει λύση και για αυτούς, προκειμένου να μην χάνουν τόκους στην αναμονή. Ο λόγος γίνεται για τις προθεσμιακές καταθέσεις που ανά μήνα ή τρίμηνο μαζί με την καταβολή των τόκων, δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης διακοπής τους χωρίς καμία ποινή.

Με τον τρόπο αυτό οι αποταμιευτές κερδίζουν τόκους και όταν παρουσιαστεί μία ευκαιρία για μεγαλύτερη απόδοση μπορούν να αλλάξουν το πρόγραμμά τους.

Αυτήν την στιγμή, τα καλύτερα επιτόκια διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

– 20.000 ευρώ

• Στους 6 μήνες: 1,40%

• Στους 12 μήνες: 1,75%

• Στους 15 μήνες: 2%

• Στους 18 μήνες: 2,2%

• Στους 24 μήνες: 2,3%

– 50.000 ευρώ

• Στους 6 μήνες: 1,60%

• Στους 12 μήνες: 1,75%

• Στους 15 μήνες: 2%

• Στους 18 μήνες: 2,2%

• Στους 24 μήνες: 2,3%

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...