Προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και του εντύπου Ε3 και Ν

Αυτοματοποιημένες διαδικασίες για προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογικών εντύπων για πάνω από 1,2 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και εξπρές επιστροφές φόρων δρομολογεί η ΑΑΔΕ με όχημα τα ηλεκτρονικά βιβλία, myDATA. Ταυτόχρονα σχεδιάζει το ψηφιακό δελτίο αποστολής μέσω του οποίου θα παρακολουθεί τη διακίνηση αγαθών στην αγορά σε όλα τα στάδια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, όπως τον περιέγραψε στο 2ο Law Forum Taxation ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής Ρένος Καραστάθης , η Φορολογική Διοίκηση προετοιμάζεται ώστε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.

Επόμενος σταθμός της ΑΑΔΕ, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και των εντύπων Ε3 και Ν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA στην οποία διαβιβάζονται τα δεδομένα για τις συναλλαγές. Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ δεν θα είναι «κλειδωμένες» αλλά θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι λογιστές των επιχειρήσεων εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη με βάση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και τα φορολογικά έντυπα οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν από πριν το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν καθώς και την επιστροφή φόρου που δικαιούνται ενώ η αυτοματοποιήμενη διαδικασία ανοίγει το δρόμο για εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η ΑΑΔΕ γνωρίζει όλα τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων καθώς το έσοδο για μία επιχείρηση είναι έξοδο για μία άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στην πλατφόρμα myDATA. Η νέα διαδικασία αναμένεται να βάλει τέλος και στις φουσκωμένες δαπάνες που εμφανίζουν στις δηλώσεις τους επιχειρήσεις και επαγγελματίες με στόχο να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα και να γλιτώσουν φόρο. Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η δυνατότητα αυτή ελαχιστοποιείται αν και παραμένει η φοροδιαφυγή που συντελείται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

Ψηφιακό δελτίο αποστολής

Ο επόμενος στόχος της ΑΑΔΕ είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Καραστάθης, είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Ηλεκτρονικά βιβλία

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία. Εχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δις. ευρώ. Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην εφαρμογή timologio εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.

Appodixi

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή “Appodixi” ο κ. Καραστάθης ανέφερε πως εδώ και ένα μήνα οι εγκαταστάσεις έχουν ξεπεράσει τις 130.000 και ταυτόχρονα έχουν καταγραφεί 48.340 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νέα στρατηγική με αλλαγές στη βιτρίνα και…μάρκετινγκ

Θεσσαλονίκη – Ωραιόκαστρο: Συλλήψεις ανηλίκων μετά από συμπλοκή...

Η Ροδόπη, οι εκλογές, οι παρεμβάσεις στη μειονότητα και ο Ερντογάν

Σε ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε μετά τη συνέντευξη...

Άντζελα Γκερέκου: «Στον τουρισμό θα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το 2019»

Η πρόεδρος ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, το μέλος τουριστικής επιτροπής...

«Ας αφήσουμε τώρα την αυτοκριτική»

Θεσσαλονίκη – Ωραιόκαστρο: Συλλήψεις ανηλίκων μετά από συμπλοκή...