Προκαλεί η Τουρκία: Σε οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας η επιστροφή του Γιαβούζ

Μόλις το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησής του θα επιστρέψει για γεώτρηση στη Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στις έρευνες φυσικού αερίου.

Εχουν δικαιώματα…

Εξάλλου ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας» στα κατεχόμενα Ερχάν Αρικλί ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν δικαιώματα στα οικόπεδα 13 και 11 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην 4η Τουρκική Σύνοδο Ενέργειας και Φυσικών Πηγών, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις στο θέμα των ερευνών φυσικού αερίου και οι εργασίες συνεχίζονται. Και πρόσθεσε πως το γεωτρύπανο Γιαβούζ αφού ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησής του θα ξεκινήσει γεώτρηση.

«Στη Μεσόγειο κάναμε 8 γεωτρήσεις, έχουμε μεγάλη εμπειρία. Ο αριθμός του στόλου μας έχει αυξηθεί. Καθημερινά επιταχύνουμε την εργασία μας», ανέφερε.


Τα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης, δήλωσε εξάλλου ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας» Ερχάν Αρικλί.

«Χωρίς την Τουρκία»

Στη δική του ομιλία, στην 4η Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους στην Τουρκία, ο Ερχάν Αρικλί είπε ότι «όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου εκτός της Τουρκίας και της τδβκ έχουν ένα κοινό παρονομαστή: πώς να οικοδομήσουμε μια Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, πώς να μην επωφεληθεί η Τουρκία από αυτά τα πλούτη, πώς να αφήσουμε την Τουρκία εκτός, αυτό λογαριάζουν».

Υποστήριξε πως οι συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των Ελληνοκυπρίων να κρατήσουν την Τουρκία εκτός, προσθέτοντας ότι αυτές οι πολιτικές ενθαρρύνονται και από τα μεγάλα κράτη.

Ο Ερχάν Αρικλί ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν δικαιώματα στα οικόπεδα 13 και 11 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως τόνισε, ως απάντηση η Τουρκία έκανε δύο κινήσεις.

«Ψυχρές ή θερμές» συγκρούσεις

Η πρώτη κίνηση ήταν η «συμφωνία αδειοδότησης με την τδβκ» με την οποία η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δεύτερη κίνηση ήταν η συμφωνία με τη Λιβύη. «Αυτό είναι το εμπόδιο που τέθηκε μπροστά στον East Med. Με αυτές τις δύο κινήσεις η Τουρκία έδειξε ότι είναι ένας ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι δεν μπορεί να γίνει κίνηση χωρίς την Τουρκία», ανέφερε.

Τέλος, είπε ότι οι δραστηριότητες ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή τέθηκαν σε αναστολή αμοιβαία, προσθέτοντας ότι με την έναρξή τους ενδέχεται να υπάρξουν «ψυχρές ή θερμές» συγκρούσεις.

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Βούτσης: Δημιουργεί διχασμό το αφήγημα Κασσελάκη

Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο πρώην πρόεδρος...

ΗΠΑ: Εκανε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο στα 104 – Πάει για Γκίνες

Η «Σούπερ Γιαγιά», μια τολμηρή υπερήλιξ  104 ετών, έσπασε...

Στέφανος Κασσελάκης: Βλέπει Σακελλαροπούλου, Φίλη και φεύγει για Κύπρο

Εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου...

Αγαπηδάκη: Έχω υποστεί αδιανόητα αίσχη, δεν θα με κάμψει ο κανιβαλισμός

Ξέσπασε με ανάρτηση στο Facebook η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας...