Πρόγραμμα Γέφυρα – Έως το 70% η συνολική επιδότηση των δόσεων μετά την τρίμηνη επέκταση

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τράπεζες την επέκταση κατά τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος επιδότησης ενυπόθηκων χορηγήσεων, συνδεδεμένων με την κύρια κατοικία του οφειλέτη, μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.

Η εξέλιξη αυτή επιδρά καθοριστικά στον πιστωτικό κίνδυνο για περισσότερα από 110.000 δάνεια που εντάχθηκαν στη δράση και επιδοτούνται αυτή τη στιγμή.

Κι αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, με την επιδότηση της δόσης κατά ένα επιπλέον τρίμηνο, μειώνονται οι πιθανότητες ένα δάνειο να κοκκινίσει μέχρι το τέλος του 2021, μιας και το μερίδιο του δανειολήπτη μειώνεται από το 100% έως και το 60% σε αυτήν την περίοδο

Δεύτερον, η παρακολούθηση του δανείου για έως και 1,5 χρόνο μετά τη λήξη της κρατικής επιδότησης, καθιστά εξαιρετικά ασύμφορη την αθέτηση πληρωμών, καθώς αν υπάρξει νέα καθυστέρηση, ζητούνται από τον οφειλέτη τα ποσά που κατέβαλε το δημόσιο στην τράπεζα

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η συνέχιση των αποπληρωμών, για διάστημα από 1,5 χρόνο (12 μήνες επιδότηση + 6 μήνες παρακολούθηση) για εξυπηρετούμενα πριν την πανδημία δάνεια έως και 2,50 χρόνια (12 + 18 μήνες αντίστοιχα) για τα καταγγελμένα δάνεια που ρυθμίστηκαν πριν ενταχθούν στο ΓΕΦΥΡΑ.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, «αυτή τη στιγμή περί το 90% των οφειλών που έλαβαν επιδότηση εξυπηρετούνται κανονικά και κατά τα φαινόμενα, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε μακροοικονομικό επίπεδο, δύσκολα θα βρεθούν στο κόκκινο, τουλάχιστον τα επόμενα 3 – 5 χρόνια».

Εκτιμά δε ότι τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 3,50 δισ. ευρώ έναντι της αρχικής εκτίμησης που είχε διατυπωθεί όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση, για νέες επισφάλειες άνω των 8 δισ. ευρώ.

Η επέκταση του μέτρου

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, όσοι έλαβαν επιδότηση κατά τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, δηλαδή όσοι επλήγησαν από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού και μπήκαν στο ΓΕΦΥΡΑ, θα επιδοτηθούν για ένα ακόμη τρίμηνο.

Το ποσοστό της επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης σε αυτό το διάστημα θα ανέρχεται σε 40% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε 35% για τα μη εξυπηρετούμενα με καθυστέρηση έως και 90 ημέρες δάνεια και σε 30% για τα καταγγελμένα δάνεια πριν την πανδημία.

Αυτό σημαίνει ότι σε 12μηνη βάση η επιδότηση επί της μηνιαίας δόσης θα φτάσει στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Πράσινα δάνεια: 70%
  • Κόκκινα αλλά όχι καταγγελμένα 61%
  • Κόκκινα καταγγελμένα 43%

Η παρακολούθηση της συνέπειας

Σημειώνεται ότι μετά την περίοδο της κρατικής στήριξης, το δάνειο που επιδοτήθηκε, θα παρακολουθείται.

Σε περίπτωση που το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής ξεπεράσει τις 3 μηνιαίες δόσεις, ο δανειολήπτης χάνει αναδρομικά την κρατική συνεισφορά και πρέπει να επιστρέψει τα ποσά που έχει λάβει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ο χρόνος της παρακολούθησης διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

– Για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι ενενήντα ημέρες στις 29.2.2020, ο χρόνος παρακολούθησης είναι 6 μήνες.

– Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών κατά στις 29.2.2020 και δεν είναι καταγγελμένα ο χρόνος παρακολούθησης είναι 12 μήνες.

– Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών στις 29.2.2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το χρηματοδοτικό φορέα, ο χρόνος παρακολούθησης είναι 18 μήνες.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...