Πράσινες επενδύσεις – Διαφωνία ΕΕ- Γερμανίας για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας

Η Γερμανία χαιρέτισε την Κυριακή το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «πράσινες» επενδύσεις ορισμένα ενεργειακά έργα φυσικού αερίου, ωστόσο τόνισε την αντίθεσή της σε πρόταση να γίνει το ίδιο για τα έργα πυρηνικής ενέργειας.

Η Γερμανία απέσυρε τους τρεις από τους έξι τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της την Παρασκευή καθώς προχωρά στο πρόγραμμα για πλήρη κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, το οποίο επιτάχυνε μετά την κατάρρευση ενός αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

«Για τη γερμανική κυβέρνηση, το φυσικό αέριο είναι μια σημαντική τεχνολογία γεφύρωσης στον δρόμο προς την ουδετερότητα των αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η θέση της κυβέρνησης για την πυρηνική ενέργεια παραμένει αμετάβλητη. Η κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιώσιμη»
Ενώ η πυρηνική ενέργεια παράγει πολύ χαμηλές εκπομπές CO2, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε συμβουλές από ειδικούς σχετικά με το εάν το καύσιμο πρέπει να θεωρείται πράσινο, δεδομένου του πιθανού περιβαλλοντικού αντίκτυπου της διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων.

Προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής , το αποκαλύπτει το Reuters, χαρακτηρίζει τις επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως πράσινες εάν το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων. Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδειες κατασκευής πριν από το 2045.

Οι επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα θεωρούνταν πράσινες εάν παράγουν εκπομπές κάτω από 270 g ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh), αντικαταστήσουν μια πιο ρυπογόνο μονάδα ορυκτών καυσίμων, λάβουν άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 και σχεδιάζουν να μεταβούν σε αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το τέλος του 2035.

Οι χώρες της ΕΕ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσουν εξονυχιστικά το προσχέδιο πρότασης, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν δημοσιευτεί αργότερα τον Ιανουάριο. Η πολιτική έχει βυθιστεί σε λόμπι από τις κυβερνήσεις για περισσότερο από ένα χρόνο και οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με το ποια καύσιμα είναι πραγματικά βιώσιμα.

Εκτός από τη Γερμανία, άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Τα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ισχύος της από το καύσιμο, θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως ζωτικής σημασίας για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από καύσιμο άνθρακα που εκπέμπει CO2.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Φεστιβάλ Βερολίνου: Μουσική, εκκλησία και o δρόμος προς την αυτοκτονία

Λάβαρο της επανάστασης των γυναικών στην πολύ συμπαθητική ιταλική...

Ξαναγράφει την ομιλία του ο Κασσελάκης μετά την παρέμβαση Τσίπρα

Νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η παρέμβαση του Αλέξη...

ΑΑΔΕ: Στο «στόχαστρο» της εφορίας μπαίνουν τα καρναβάλια

Ως μεγάλη χαρακτηρίζεται η φοροδιαφυγή που λαμβάνει χώρα στις...

Έρχονται νέες βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις...

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το κλίμα μετά την παρέμβαση Τσίπρα, τα πηγαδάκια και οι selfies

Οι διεργασίες του 4ου Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησαν...