Πούτιν – Ο βαρύς χειμώνας εξάντλησε τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να παίρνουν… την ανηφόρα στην Ευρώπη, με την κατάσταση να ανησυχεί κυβερνήσεις και πολίτες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλησιάζουν τα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στις συναλλαγές της Τετάρτης. Οι ελλείψεις σε βενζίνη ή ντίζελ οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, από τον κρύο καιρό έως τον ανταγωνισμό για προμήθειες.

Στην ενεργειακή κρίση αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε σήμερα ότι ο «ασυνήθιστα κρύος χειμώνας» του 2020-21 ευθύνεται για την «εξαφάνιση» των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις των «βιαστικών ενεργειών»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επίσης, υπογράμμισε πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι απόδειξη ότι οι «βιαστικές ενέργειες» στον ενεργειακό τομέα ενέχουν κίνδυνο δημιουργίας σοβαρών ανισορροπιών.

«Είναι γνωστό πως η παγκόσμια αγορά ενέργειας δεν ανέχεται φασαρίες και ανατροπές, τα επενδυτικά σχέδια σε αυτόν τον τομέα έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, οι σκληρές, βιαστικές ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν -και αν κρίνουμε από τη σημερινή κατάσταση στην αγορά έχουν ήδη οδηγήσει- σε σοβαρές ανισορροπίες όπως αυτές που παρατηρούνται τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπου φέτος αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα αρκετοί δυσμενείς παράγοντες», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η δέσμευση Πούτιν

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι «ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο -τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη. Η Ρωσία εκπληρώνει πάντα όλες τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο – και θα ήθελα να τονίσω τη λέξη «όλες»».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας ήταν ένα σημάδι της επιτυχούς ανάκαμψης του πλανήτη από την περσινή κρίση που σχετίζεται με τον κοροναϊό. Επίσης, πρόσθεσε ότι η ρωσική Gazprom θα μπορούσε να σημειώσει νέο ρεκόρ στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2018.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πούτιν, η εταιρεία έχει ήδη παραδώσει 15% περισσότερο blue fuel (βενζίνη ή ντίζελ) τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 απ’ ό,τι είχε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Δεν είναι βλάξ, είναι ένοχος

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει από το βήμα της...