ΠΟΥ ζητά παύση στις πωλήσεις ζωντανών άγριων ζώων στις αγορές

Ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του ζητά να σταματήσει η πώληση άγριων ζώων σε αγορές, καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο από κάποιο ζώο. Επισημαίνει ακόμα πως είναι πολλές οι μολυσματικές ασθένειες που προέρχονται από την πώληση άγριων, ζωντανών θηλαστικών σε αγορές τροφίμων.  «Τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε κοινή του ανακοίνωση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Στην πρόσφατη έκθεσή τους, εμπειρογνώμονες του οργανισμού που μετέβησαν στην Κίνα αναφέρουν ότι η αγορά της Γουχάν, της κινεζικής πόλης όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα της covid-19, φαίνεται ότι ήταν ένα από τα βασικότερα σημεία μετάδοσης της ασθένειας στα τέλη του 2019.  Από τότε ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 2,93 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ  ζητά να ληφθούν επιπλέον μέτρα και κανόντες, τόσο στην λειτουργία των αγορών αλλά και στον έλεγχο της εκτροφής και της πώλησης άγριων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση. Συγκεκριμένα και οι δύο οργανισμοί ζητούν να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους αλλά και οι μολύνσεις μεταξύ πωλητών και πελατών.

Τέλος, οι οργανισμοί ζητούν την εκπαίδευση κτηνιάτρων – ελεγκτών ώστε να επιβλέπουν την τήρηση των νέων κανόνων, την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα νέα παθογόνα, αλλά και τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πωλητές και τους πελάτες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Διεύρυνση Ε.Ε.: Γεωστρατηγική επένδυση ή μετέωρο βήμα;

Όταν στα μέσα Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,...

Πόθεν έσχες: Παράταση υποβολής δηλώσεων μέχρι και 30 Ιουνίου 2024

Η προθεσμία υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (πόθεν έσχες) και Οικονομικών...