Πόσο θα διαρκέσει η προφυλάκιση της Καϊλή

Μια δικονομική πραγματικότητα, πολύ διαφορετική από την ελληνική, έχει να αντιμετωπίσει η ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή που παραμένει κρατούμενη σε φυλακή του Βελγίου, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφοράς που έχει συγκλονίσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Στην Κεντρική Ευρώπη, όπως λένε στο MEGA, διακεκριμένοι νομικοί με ευρωπαϊκή εμπειρία, τα πράγματα γίνονται με διαφορετική ταχύτητα και αυστηρότητα.

Κι εξηγούν, βήμα βήμα, τα όσα έγιναν αλλά και όσα θα ακολουθήσουν στην πολύκροτη αυτή υπόθεση που συντάραξε όλη την Ευρώπη και, φυσικά, τη Ελλάδα.

Γιατί προφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή

Από τη στιγμή της προσαγωγής του υπόπτου, ο ανακριτής έχει μπροστά του μόλις 48 ώρες για να ακούσει τη πρώτη του απολογία και να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης. Αμέσως μετά, θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ο ύποπτος, όπως έγινε στην περίπτωση της Εύας Καϊλή.

«Στην κεντρική Ευρώπη προβλέπεται ως λόγος προφυλάκισης ο λεγόμενος κίνδυνος συσκότισης των αποδεικτικών στοιχείων. Πρόκειται για μία μορφή απομόνωσης.

Να σκεφτείτε ότι σε αυτό το διάστημα έχει το δικαίωμα να συνομιλεί μόνο με το δικηγόρο της και τους οικείους της αλλά με κανέναν άλλον και φυσικά όχι απεριόριστα» εξηγεί ο δικηγόρος, Ηλίας Μπίσιας.

Πόσο θα διαρκέσει η προφυλάκιση

Η ιδιότυπη αυτή απομόνωση, δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν. Σε πέντε μέρες από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, το δικαστικό συμβούλιο παρεμβαίνει. Γίνεται ακρόαση από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα και αποφασίζεται η παράταση ή όχι της προφυλάκισης. Μια διαδικασία που, στο Βέλγιο, επαναλαμβάνεται κάθε μήνα όσο διαρκεί η προσωρινή κράτηση.

«Στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός της προφυλάκισης ενός κατηγορούμενου, που στην Ελλάδα είναι 18 μήνες. Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι νομικοί που γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά δικαστικά συστήματα, η απονομή δικαιοσύνης είναι ταχύτατη. Υπολογίζεται ότι στην πράξη και κατά μέσο όρο, ένας κατηγορούμενος παραμένει προφυλακισμένος 6 μήνες πριν αρχίσει η δίκη του. Κάτι που, όμως, δεν αποκλείουν να ανατραπεί στη συγκεκριμένη υπόθεση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, Παναγιώτης Περάκης.

Η ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας

Η Εύα Καϊλή και οι υπόλοιποι συλληφθέντες θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος της Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η oμοσπονδιακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με την εισαγγελία «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.

Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’ αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.

Θα εκδοθεί στην Ελλάδα η Εύα Καϊλή;

Οι δικαστικές αρχές στη χώρα μας έχουν, σε αυτή την υπόθεση, ένα δικαίωμα και μια υποχρέωση. Το δικαίωμα να ζητήσουν την έκδοση της Εύας Καϊλή για να δικαστεί στην Ελλάδα, κάτι που το Βέλγιο μπορεί να αρνηθεί. Και την υποχρέωση να συνδράμουν τις έρευνες.

«Ό,τι και να ζητηθεί από την πλευρά, ουσιαστικά, των βελγικών αρχών, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα προστρέξει σε οποιαδήποτε εκδοχή δικαστικής συνεργασίας προκειμένου να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Τι ποινές αντιμετωπίζει;

Οι κατηγορίες που βαραίνουν την Εύα Καϊλή φαίνεται πως επισύρουν μεγάλες ποινές. Είναι αδικήματα για τα οποία, αν κάποιος βρεθεί ένοχος, στο Βέλγιο θα καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια φυλάκισης ενώ στην Ελλάδα η ανώτατη ποινή αγγίζει τα 15 έτη.

Η ίδια δεν έχει δικαίωμα να αιτηθεί την έκδοσή της στη χώρα μας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως δεν θα μπορούσε και να βοηθήσει την ίδια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, δεν έχει αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα και αν τελικά θα ζητήσει την έκδοση της ευρωβουλευτού. Θα συνυπολογιστούν όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν αλλά και ποια θα είναι, τελικά, η κατηγορία που θα απαγγελθεί στην Εύα Καϊλή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...