Πώς διαβάζουν τις εξελίξεις στο επιτελείο του Τσίπρα

Με στόχο να αυξήσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να καταφέρει να αλλάξει το κλίμα για την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να κινηθεί τους πρώτους μήνες του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας.

Η βασική επιδίωξη του πρώην Πρωθυπουργού είναι να αρχίσει σιγά-σιγά να κεφαλαιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τη φθορά της κυβέρνησης, καθώς όπως εκτιμούν στο επιτελείο του, το κυβερνητικό σχήμα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολιτικά απομονωμένο, κοινωνικά πιεσμένο και πλήρως αποδιοργανωμένο και ταλαντεύεται σε καθημερινό πλέον επίπεδο μεταξύ αποτυχίας και φιάσκου.

Βλέπουν σύντομα ανασχηματισμό

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η εκτίμησή τους ότι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό και επικαλούνται σειρά γεγονότων για να το υποστηρίξουν.

«Οι αλλεπάλληλες αντιφάσεις – αποτυχίες, οι καθημερινές πλέον αρρυθμίες και εσωτερικές τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ιδιαιτέρως στα ποιοτικά στοιχεία τους, είναι εμφανές πως αναγκάζουν τον κ. Μητσοτάκη σε εσπευσμένο ανασχηματισμό εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης», λένε κεντρικά στελέχη. Μάλιστα, επ’ αυτού υπογραμμίζουν ότι αυτό θα γίνει από τον κ. Μητσοτάκη «μήπως και διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετακυλήσει τις ευθύνες για αποτυχίες σε υπουργούς του και κατευνάσει το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας».

Από την προεδρική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι έχει ενδιαφέρον αν προχωρήσει σε ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός για να φανεί ποιους υπουργούς θα απομακρύνει και από ποια χαρτοφυλάκια. «Ποιοι δηλαδή θα πληρώσουν το μάρμαρο ανά τομέα ως ομολογία αποτυχίας του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού του κράτους», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ψηλά οι τόνοι της κριτικής

Η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει υπέρμετρα τους τόνους της κριτικής –τελευταία με αφορμή την «πασαρέλα» κυβερνητικών παραγόντων που εμβολιάστηκαν για την Covid-19 με έντονα επικριτική δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου– και ετοιμάζεται για γενικευμένη επίθεση μετά την Πρωτοχρονιά.

Στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα όμως θα είναι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που κατά την ηγετική ομάδα, «μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα αναγκάζεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς να αυτοαναιρείται και εν τέλει να αδειάζει τους υπουργούς του». Παράλληλα αναφέρουν ότι αδειάζει επί της ουσίας και το υποτιθέμενο «επιτελικό κράτος» για μία σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν και την προσωπική του υπογραφή, κατόπιν ισχυρών πιέσεων τόσο από την αντιπολίτευση, όπου δεσπόζει ο ΣΥΡΙΖΑ με πλειοψηφικές πολιτικές θέσεις και προτάσεις, όσο και από τις κοινωνικές αντιδράσεις:

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μέχρι προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήριζε λαϊκιστή τον κ. Τσίπρα που στηλίτευσε το πλιάτσικο κυβερνητικών στελεχών στις πρώτες δόσεις των εμβολίων σε βάρος των γιατρών της πρώτης γραμμής. «Είδαμε όμως ότι χθες η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των social media ξέχασε ότι η λίστα με τα ρουσφέτια έφυγε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και αναγκάστηκε άρον άρον να σταματήσει τους εμβολιασμούς «ημετέρων» διαρρέοντας δήθεν δυσαρέσκεια του κ. Μητσοτάκη» λένε.

«Μονόδρομος η απομάκρυνση Κεραμέως»

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναδειχθούν είναι και η νυχτερινή τροπολογία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΑΕΙ με κολέγια, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμα και εντός των κόλπων της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας που είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Κόλλια, πρόσωπα που ανήκουν στη ΝΔ, και διαφωνούν σφόδρα με την τροπολογία, τονίζει ότι αυτή η κίνηση της υπουργού επιβεβαιώνει την προεκλογική εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη στους επιστήμονες, επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη. «Η απόσυρση της τροπολογίας και η απομάκρυνση Κεραμέως είναι μονόδρομος για το Μαξίμου», είναι το μήνυμα της Κουμουνδούρου.

Από την Κουμουνδούρου λένε ότι η υγειονομική κρίση μετά από δύο μήνες lockdown, με 4.100 νεκρούς σε δύο μήνες, βρίσκεται ακόμα εκτός ελέγχου με αντιφάσεις, παλινωδίες ακόμα και στην καταμέτρηση των κρουσμάτων και επίμονη αδράνεια στην εκπόνηση μαζικών δωρεάν τεστ και την ενίσχυση και προετοιμασία του ΕΣΥ ακόμα και για το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ ήδη παραμένει υπό ασφυκτική πίεση. «Είναι πλέον πλειοψηφικό το κοινωνικό ρεύμα που χρεώνει στην κυβέρνηση καθυστερήσεις και ελλιπή μέτρα που οδήγησαν στην έξαρση του δεύτερου κύματος», αναφέρουν ανώτερα κομματικά στελέχη.

Στο κάδρο προμήθεια εμβολίων, σχολεία

Επίσης, αναδεικνύουν το θέμα της προμήθειας των εμβολίων και λένε ότι ήλθαν στην Ελλάδα μόλις 100.000 αντί για 2.000.000 το μήνα που έταζε η κυβέρνηση (παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στις 26/11, τις 3/12 και τις 16/12) και αυτό επιβεβαιώνει πως η πορεία εμβολιασμού είναι μακρά και πριν το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα υπάρχει ανοσία στην κοινότητα.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην Κουμουνδούρου είναι ότι με αυτή την εξέλιξη και τους συγκεκριμένους χειρισμούς, «η κυβέρνηση μετά από ένα δεύτερο κύμα εφησυχασμού με πρόσχημα το εμβόλιο, βάζει τη χώρα με ορμή σε ένα τρίτο κύμα πανδημίας».

Επί του ανοίγματος των σχολείων αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξανακάνει τα ίδια εγκληματικά λάθη με το άνοιγμα των σχολείων. «Μετά το 9μηνο που άφησε να πάει χαμένο από το πρώτο ως το δεύτερο κύμα, τώρα ετοιμάζεται να ξανανοίξει τα σχολεία πάλι χωρίς να έχει εκμεταλλευθεί το lockdown, χωρίς μαζικά τεστ και εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη» είναι το επιχείρημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κριτική για την οικονομία

Ιδιαίτερη στόχευση θα υπάρξει στην ανάδειξη των θεμάτων της οικονομίας που, όπως λένε, είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση και με τις δεσμεύσεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021 να έχουν ήδη διαψευστεί όπως άλλωστε προειδοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρές και μεσαίες, σε αντίθεση ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, παραμένουν χωρίς ρευστότητα από τον κ. Γεωργιάδη, αντιμέτωπες με χιλιάδες λουκέτα» τονίζουν κεντρικοί κομματικοί παράγοντες και συμπληρώνουν: «Η ανεργία βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία από τις πολιτικές Βρούτση, πριν καλά- καλά σταματήσει η πλειοψηφία των αναστολών εργασίας».

Ακόμη, σημειώνουν ότι η μέχρι πρότινος δεύτερη ευκαιρία του πτωχευτικού, μετά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύ κοινωνικό διάλογο που άνοιξε αυτή η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, παραπέμπεται τελικά να τεθεί σε ισχύ αντί για τις αρχές Γενάρη, στις αρχές Ιουνίου.

Τα φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους

«Μετά την κατάργηση της 13ης σύνταξης, του κοινωνικού μερίσματος που δινόταν κάθε χρόνο επί τρία έτη και το πετσόκομμα των αναδρομικών, η κατάργηση της αποζημίωσης των φαρμάκων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ακυρώθηκε παρά την καταψήφιση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα και την σθεναρή υποστήριξη του αντικοινωνικού μέτρου από βουλευτές της ΝΔ» τονίζουν και συμπληρώνουν: «Τελικά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αδειάσει πάλι τους υπουργούς και τα στελέχη του και να παρατείνει και για το 2021 την ισχύ του μέτρου».

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι από εκεί που ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο χλεύαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ που από την πρώτη στιγμή ζητούσε εμπροσθοβαρή μη επιστρεπτέα ενίσχυση επιχειρήσεων, μιλώντας για «λεφτόδεντρα» και «πλειοδοσίες», τώρα αναγκάζεται το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει σενάρια επιστροφής στο Δημόσιο της μισής επιστρεπτέας προκαταβολής αντί για ολόκληρη.

Επίσης, αναφέρουν ότι παρά τις σχετικές διαψεύσεις για τον αντίκτυπο του αλλοπρόσαλλου ανοίγματος του τουρισμού στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα, τον οποίον κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον μία σειρά από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αποδίδουν εκεί την έξαρση του δεύτερου κύματος και την εκατόμβη νεκρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μεσανατολικό: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από υποσιτισμό

Άλλα τέσσερα παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση σε...

Γιάννης Σαρακιώτης: Ο νέος υπερτομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδρασε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και προχώρησε...

Θεσσαλονίκη: Στις 14 Μαΐου του 2027 η παράδοση του Flyover

Στις 14 Μαΐου του 2027 είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί...